12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer u uw zonnepanelensysteem gaat kopen dient u aan te geven hoeveel zonnepanelen u wilt aanschaffen. Let u nauwkeurig op uw budget? Dan kunt u kiezen om slechts gedeeltelijk stroom op te wekken middels zonnepanelen door het aanschaffen van een kleinere installatie. De kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen verschillen per specialist en per paneelsoort. Maar wat zijn nou precies de kosten voor het plaatsen van 5 zonnepanelen op uw dak? Dit leest u allemaal hieronder.

Kosten 5 zonnepanelen op uw dak

De kosten voor het aanleggen van 5 zonnepanelen op uw dak zijn afhankelijk van verschillende factoren, voornamelijk het soort zonnepaneel wat u aanschaft. Er zijn 4 zonnepaneelsoorten, namelijk de Dunne film/amorf zonnepaneel, het polykristallijne paneel, het monokristallijne paneel en het glas-glas paneel. Hieronder kunt u nagaan wat de gemiddelde prijs per type zonnepaneel is en wat de totale gemiddelde kosten zijn voor een zonnepaneleninstallatie van 5 panelen.

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 5 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €1.500 – €2.000
Polykristallijn €450 – €550 €2.250 – €2.750
Monokristallijn €500 – €600 €2.500 – €3.000
Glas-glas €700 – €800 €3.500 – €4.000

De btw-regeling voor 5 zonnepanelen

Zowel ondernemers als particulieren kunnen de betaalde btw op een zonnepanelensysteem terugvragen bij de Belastingdienst. Hierbij geldt het om de volledige 21% btw betaald over zowel de installatie- als de aanschafkosten van de zonnepanelen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u zich eerst aan te melden als ondernemer voor de btw bij de Belastingdienst. Dit kunt u eenvoudig online doen op de website via het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Verder dienen zowel uw energiefactuur als de zonnepanelenrekening op naam van dezelfde persoon te staan om de btw-aanvraag in te kunnen dienen. De meeste specialisten kunnen ook de btw-aanvraag voor u regelen tegen een extra vergoeding. Dit vermijdt u de technische vragen tijdens de aanvraag, De gemiddelde btw die u betaalt over 5 zonnepanelen kunt u nagaan uit de tabel hieronder:

Paneelsoort Kosten 5 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 5 panelen
Dunne film/Amorf €1.500 – €2.000 €260 – €347 €1.240 – €1.653
Polykristallijn €2.250 – €2.750 €390 – €477 €1.860 – €2.273
Monokristallijn €2.500 – €3.000 €434 – €524 €2.066 – €2.479
Glas-glas €3.500 – €4.000 €607 – €840 €2.893 – €4.840

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Er zijn een aantal factoren die de zonnepanelenprijzen beïnvloeden. Denk hierbij aan:

  • Het type zonnepaneel: Elke type zonnepaneel heeft een andere prijs. Zo is de dunne film zonnepaneel de allergoedkoopste terwijl u voor de moderne glas-glas zonnepanelen bijna dubbel zoveel betaalt per paneel.
  • Het merk: Er zijn tier 1, 2 en 3 merken waarvan elke tier een andere prijsklasse heeft. Hoe beter en bekender het merk, des te hoger de kostprijs per paneel.
  • Het aantal zonnepanelen: Hoe meer panelen u aanschaft, hoe meer u gaat betalen.
  • Omvormerprijs: Men vergeet dat de omvormer ook gekocht moet worden. De prijs hiervan wordt ook in de zonnepanelenprijs verwerkt. Gedurende de hele levensduur van 25 jaar van de panelen dient u 2 omvormers aan te schaffen, aangezien een omvormer een gemiddelde levensduur van 10 jaar heeft.
  • Installatiekosten: Het installeren van zonnepanelen kan een arbeidsintensieve klus zijn. Tevens rekent elke installateur een andere prijs. Een gecertificeerde installateur rekent natuurlijk meer dan een amateur, maar dan bent u wel verzekerd van een goede installatie en een maximale opbrengst.

Besparen met 5 zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt besparen met u zonnepanelen.

  • Subsidie, duurzaamheidslening en btw-aftrek: Door een subsidie of een duurzaamheidslening aan te vragen bij de gemeente of door de btw terug te vorderen bij de Belastingdienst kunt u besparen op de aanschafkosten. Er zijn verschillende regionale subsidies beschikbaar, energiebesparende leningen tegen lage rentepercentages en groene hypotheken.
  • Deelname aan een collectief: Door op zoek te gaan naar andere geïnteresseerden in uw regio kunt u gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen waardoor u de installateur een grote opdracht aanbiedt. Hierdoor zal deze een flinke korting aan kunnen bieden waardoor u bespaart op de installatiekosten.
  • Gedeeltelijk zelf energie opwekken: Door een klein zonnepanelensysteem aan te schaffen bespaart u op de kosten en wekt u gedeeltelijk uw eigen energie op, en neemt u gedeeltelijk energie af bij een energieleverancier.
  • Offertes vergelijken: Door meerdere offertes van verschillende specialisten te vergelijken kunt u nagaan welke specialist de beste kwaliteit-prijs verhouding aanbiedt. Hierdoor bespaart u op de aanschafkosten en weet u zeker dat u het voordeligste bod heeft uitgekozen.
  • Zelf de installatie uitvoeren: Beschikt u over enige kennis en ervaring en denkt u de panelen zelf te kunnen installeren? Indien u hier bekwaam voor bent kunt u flink besparen op de installatiekosten. De installatiekosten vormen namelijk minstens 15% van de standaard zonnepanelenprijs.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Vanwege de hoge investeringskosten kan aanschaffen van zonnepanelen soms een moeilijke overweging zijn, maar u kunt ook kiezen om eerst klein te beginnen door een klein systeem te laten installeren op uw dak. Vraagt u zich af wat u gaat betalen voor het aanleggen van 5 zonnepanelen op uw dak? Aarzel niet langer en neem contact op met ons voor uw gratis en vrijblijvende offerte waarbij wij de beste zonnepanelenprijzen in uw regio vergelijken voor u zodat u direct begint met besparen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zonnepanelen in wegdek

Het wegdek waar u over rijdt is voorzien van zonnecellen en led

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde

Vergelijk zonnepanelen

Heeft u interesse in het aanschaffen van zonnepanelen? Verzamel dan van tevoren