12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zijn het middel van de toekomst om energie op te wekken uit de zon. We hebben voor u inzichtelijk gemaakt hoe zonnepanelen werken. Zodoende kunt u de beste keuze maken wanneer u een investering gaat doen.

Zonnepanelen of pv panelen

Wanneer u gaat kijken voor zonnepanelen komt u twee termen tegen. Allereerst zijn daar de zonnepanelen, maar daarnaast komt u ook de term pv panelen tegen. In feite hebben we het hier over hetzelfde artikel. Pv panelen staat voor Photo Voltaic. In zonnepanelen zitten namelijk Photo Voltaic cellen verwerkt. Zonnepanelen zijn gemaakt van silicium wat onder zeer hoge temperaturen tot platen is verwerkt waarna het wordt gekoeld. De manier waarop de panelen worden gekoeld zijn bepalend voor het eindresultaat.

Hoe de manier van koelen het paneel bepaalt

Panelen van silicium kunnen op meerdere manieren worden gekoeld. We hebben het hier over ongecontroleerd koelen, semi gecontroleerd koelen en geheel gecontroleerd koelen. Een zonnepaneel wat ongecontroleerd koelt zal een blauw gewolkt uiterlijk krijgen. Deze panelen zijn gemaakt van zogeheten polykristallijn silicium van de eerdere generatie. De panelen bevatten behoorlijk wat naden tussen het silicium wat zorgt voor het gewolkte effect. De panelen die op deze manier zijn gekoeld zullen enkel energie opwekken uit vol zonlicht. Panelen die gemaakt zijn van semi gecontroleerd materiaal zullen minder naden hebben. Het gaat hier om de effen donkerblauwe en donkergroene panelen. Deze panelen zijn gemaakt van polykristallijn silicium van de nieuwe generatie. Deze panelen wekken energie op uit vol zonlicht maar ook voor 25 tot 50 procent uit gefilterd zonlicht. De zwarte panelen zijn gemaakt van silicium wat na verhitting geheel gecontroleerd is gekoeld. Deze panelen zijn naadloos en daardoor zetten ze de volle 100 procent van het gefilterde zonlicht en de volle 100 procent vol zonlicht om in energie. Deze panelen zijn verhoudingsgewijs de beste investering.

De werking van de zonnepanelen

Zonnepanelen werken via de photo voltaic cellen die de zon vangen. Deze cellen zetten de UV stralen vervolgens om in energie. Deze energie is nog niet bruikbaar in een huishouden aangezien het gaat om gelijkstroom. De energie die is opgewekt met de zonnepanelen wordt geleid naar de omvormer. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom en deze wordt vervolgens naar de meterkast doorgestuurd. Uw meterkast zal vervolgens de stroom doorgeven naar uw huishouden. Komt er echter stroom van uw zonnepanelen die niet gelijk hoeft te worden gebruikt dan zal deze worden doorgegeven naar het energienet. U levert dus op dat moment een deel groene stroom aan het energienet. Voor die stroom ontvangt u een vergoeding van het energiebedrijf. Het gaat in dit geval om de vergoeding per kWh die u anders had moeten betalen inclusief heffingen. Op het moment dat u geen energie produceert maar het wel nodig heeft zult u stroom afnemen van het energiebedrijf. Daarvoor betaalt u een vergoeding. Het gaat in dit geval eveneens om het tarief inclusief de heffingen. Aan het eind van het jaar wordt er dan een afrekening gemaakt van het aantal terug geleverde kWh en het aantal kWh wat u van het energiebedrijf heeft afgenomen.

Wat het vermogen zegt over de opbrengst van het paneel

Zonnepanelen worden aangeduid met de opbrengst. Die is in Wp aangegeven. We hebben in de onderstaande tabel de zonnepanelen aangegeven met het vermogen in Wp erbij vermeld. Een Wp staat niet gelijk aan een kWh energie. Gemiddeld wordt per Wp van een paneel 0,85 kWh energie opgewekt. Een paneel van 295 Wp zal dus gemiddeld 250 kWh opleveren op jaarbasis. Het vermogen in Wp is namelijk de opbrengst van een zonnepaneel verspreid over een jaar. Met dit in uw achterhoofd kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u ongeveer nodig zult gaan hebben aan de hand van onderstaande tabel.

Welke soort zonnepaneel Vermogen in Wp Waaruit wordt energie opgewekt Prijs gemiddeld per paneel
Zonnepaneel polykristallijn silicium eerste generatie 225 Wp Volle zon 175 euro
Zonnepaneel polykristallijn silicium nieuwe generatie 295 Wp 25 tot 50 procent gefilterde zon en 100 procent volle zon 194 euro
Zonnepaneel monokristallijn silicium 335 Wp 100 procent gefilterde zon en 100 procent volle zon 238 euro
Zonnepaneel dubbelzijdig zonder metalen drager Loopt op vanaf 365 Wp Vanaf 25 tot 100 procent gefilterde zon en 100 procent volle zon Loopt op vanaf 363 euro

Haal het meeste uit uw zonnepanelen

Zonnepanelen werken het beste in een ideale opstelling. Daarbij moet u eraan denken dat de zonnepanelen indien mogelijk op het zuiden worden gericht. Daar wordt immers de meeste volle zon gevangen. Daarnaast moeten de panelen in een geschikte hoek staan. 36 graden is de meest ideale hoek. Daardoor kunt u zoveel mogelijk zonnepanelen bij elkaar plaatsen waarbij er geen schaduwval is van het ene op het andere paneel.

Haal meer uit uw bestaande installatie zonnepanelen

Heeft u al een poos zonnepanelen op uw dak liggen dan kan het zomaar zijn dat de opbrengst door de tijd heen is terug gelopen. Een belangrijke reden is dat de pv cellen in de zonnepanelen meer naden krijgen tussen het materiaal. Dit is natuurlijke slijtage die niet te verhelpen is. Daarnaast zullen zich echter op zonnepanelen roetdeeltjes, pollen en groene aanslag verzamelen. Dit zorgt voor een vervuilende laag die voorkomt dat de zon goed op de panelen kan schijnen. Dit kunt u het beste laten weghalen door een gespecialiseerde glazenwasser of de installateur. Gaat u zelf met een borstel aan de slag, kiest u dan voor een systeem met een borstel die geen krassen achterlaat. Ook regelmatig onderhoud aan uw installatie zonnepanelen zal ervoor zorgen dat de opbrengst optimaal blijft.

Betaal niet de hoofdprijs

Gaat u investeren in zonnepanelen dan betaalt u daarvoor uiteraard niet graag de hoofdprijs. Er valt behoorlijk wat winst te behalen door eerst de prijzen te vergelijken. Dat doet u met onderstaande button. U ontvangt een aantal offertes die u met elkaar kunt

vergelijken. Dit zal u een voordeel opleveren wat behoorlijk kan oplopen tot wel 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn enorm in opkomst en worden steeds populairder omdat de prijzen

Wat is slimmer goedkope of kwaliteit zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan is de prijs uiteraard heel