12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis ook problemen in de zonnepanelen markt teweeg heeft gebracht. In de hele wereld zal er gewerkt moeten worden aan het opnieuw versterken van de economie en de gevolgen van Covid-19. Sinds maart zijn er in Nederland 30 procent minder zakelijke zonnepanelen geplaatst en 10 procent minder particuliere zonnepanelen, aldus het onderzoeksbureau BNR. De zonnepanelen markt heeft al veel langer te maken met een te hoge vraag en dit is door de Coronacrisis alleen maar versterkt. Nu de richtlijnen weer worden versoepeld, is het dus zaak om de achterstand in te halen.

Het begon allemaal in China

China is verreweg de grootste producent van zonnepanelen. En ook het land waar Corona het eerste toe heeft geslagen. De productie van zonnepanelen lag daar tijdelijk helemaal stil, wat zorgde voor lege warenhuizen in de rest van de wereld. Nadat de productie in China weer kon worden hervat, hadden andere landen de grenzen gesloten en zelf de nodige maatregelen genomen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Er waren dus weer zonnepanelen, maar deze konden niet worden gedistribueerd. Momenteel is de productie van zonnepanelen weer voor 84 procent hervat, aldus Solar Magazine. We zijn er dus nog niet, maar het gaat de goede kant op.

Grote vertragingen op de zakelijke markt

De zakelijke markt is in Nederland het zwaarste getroffen door deze ontwikkelingen. De afgelopen maanden werden daar 30 procent minder zonnepanelen geïnstalleerd. Vertragingen, projecten in de wacht en zelfs volledige annuleringen zijn daar nog steeds vrij gangbaar. Het zal een lange tijd duren voordat deze markt zich weer heeft hersteld. Verwacht wordt dat de plaatsing van zonnepanelen op de zakelijke markt dan ook voorrang zal krijgen en dat de particulieren dus even geduld moeten hebben. De achterstand is daar ‘slechts’ 10 procent en de projecten zijn veel kleiner.

Een tekort aan zonnepanelen is niets nieuws

Het tekort aan zonnepanelen is niets nieuws, maar is door de Coronacrisis alleen maar versterkt. De vraag naar zonnepanelen is sinds 2006 zo groot dat de fabrikanten daar met het aanbod niet aan kunnen voldoen. SunPower en Canadian Solar zijn slechts enkele voorbeelden van fabrikanten die grote fabrieken hebben geopend de afgelopen jaren om deze vraag aan te kunnen. Al jaren doen installateurs en monteurs er alles aan om de zonnepanelen tijdig te plaatsen en om projecten te voltooien. Maar tot op de dag van vandaag blijft het een feit dat er meer zonnepanelen worden gevraagd dan dat de fabrikanten en installateurs aan kunnen leveren. De Coronacrisis heeft dit probleem aanzienlijk versterkt.

Te weinig monteurs

Een ander probleem waar we in Nederland al jaren mee te maken hebben is dat er niet voldoende monteurs zijn om de zonnepanelen die worden besteld te plaatsen. Het is een welbekend feit dat de groei van de zonnepanelen markt in Nederland erg groot is en veel groter is dan voorspeld. Het investeren in zonnepanelen wordt aangemoedigd door de verschillende overheidsinstanties en de btw teruggave van de Belastingdienst zorgt ervoor dat de terugverdientijd in Nederland slechts 10 jaar is. “Investeren in zonnepanelen levert meer op dan uw geld op een bankrekening zetten” wordt regelmatig geroepen, dus het is ook niet vreemd dat er zoveel interesse is ontwikkeld de afgelopen tijd.

Het zal dus ook lastig worden om de achterstand die door de Coronacrisis is ontstaan weg te werken. Als de installateurs de mankracht al niet hadden om de vraag vóór de crisis aan te kunnen, dan hebben ze nu een veel groter probleem. Trainingen en andere maatregelen waren al in volle gang, maar deze zijn door de crisis ook in de wacht gezet. Ook al worden deze weer opgevat, de achterstand is al een zeer hard feit.

Een samenloop van omstandigheden

De situatie waar we nu mee te maken hebben komt voort uit enerzijds een markt die al op zijn achterpoten liep en waar het aanbod de vraag niet aankon. Te weinig monteurs en te weinig zonnepanelen zorgden voor een vertraging in het leveren van systemen. De Coronacrisis heeft deze situatie meerdere malen versterkt en achterstanden en vertragingen zijn nu aanzienlijk groter. Dan is er het probleem dat er niet voldoende mankracht is om deze achterstanden weg te werken. De kans is dus groot dat het wel even zal duren voordat de zonnepanelen markt van Covid-19 is hersteld.

De situatie in China is aanzienlijk verbeterd.

De fabrieken in China werken volgens Solar Power weer op 84 procent capaciteit. Zonnepanelen kunnen weer het land in en werkzaamheden worden weer hervat. Ook al zijn er nog steeds beperkingen en zijn er nog steeds te weinig monteurs, er is licht aan het einde van de tunnel. De zonnepanelen markt is uiteraard niet de enige markt die door deze gebeurtenissen is getroffen en ook andere sectoren zullen zichzelf weer moeten opbouwen en herstellen. Tijd zal ons leren wanneer fabrikanten, installateurs en monteurs weer met een normale werkdruk aan de slag kunnen gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records

Zonnepanelen Huren

Is zonnepanelen huren nou echt zo voordelig? Tegenwoordig zie je steeds meer

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis