12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen worden in Nederland steeds populairder. Dat is te merken ook aan het groeiende aantal zonnepanelen specialisten en zonnepaneeltypes op de markt. Het aanschaffen van zonnepanelen hoeft u niet direct een fortuin te kosten. U kunt ook langzamerhand opbouwen door eerst een kleine installatie van 6 panelen te kopen. Vraagt u zich af wat de kosten zijn voor het plaatsen van 6 zonnepanelen? Lees dan hieronder verder.

Kosten 6 zonnepanelen op uw dak

Hoeveel u gaat betalen voor het installeren van een zonnepanelensysteem op uw dak bestaande uit 6 panelen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo dient u te kijken naar het soort zonnepaneel en het merk wat u koopt. De verschillende soorten zonnepanelen hebben elk andere aanschaf- en installatiekosten. Het overzicht hieronder verschaft duidelijkheid in de gemiddelde kosten voor het plaatsen van 6 zonnepanelen per paneelsoort:

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 6 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €1.800 – €2.400
Polykristallijn €450 – €550 €2.700 – €3.300
Monokristallijn €500 – €600 €3.000 – €3.600
Glas-glas €700 – €800 €4.200 – €4.800

De btw-regeling voor 6 zonnepanelen

Nadat u een zonnepanelensysteem heeft aangeschaft kunt u binnen 6 maanden van hetzelfde termijn de 21% betaalde btw over zowel de installatie- als aanschafkosten terugvragen bij de Belastingdienst. De rekening van de zonnepanelen en de energierekening dienen in dat geval wel op dezelfde naam te staan, wilt u hiervoor in aanmerking komen. Om de btw terug te vragen kunt u uzelf aanmelden als ondernemer voor de btw op de website van de Belastingdienst. Omdat u ook energie teruglevert aan het energienet door middel van uw panelen wordt u door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Nadat u uw gegevens van de Belastingdienst heeft ontvangen en u uw rekeningnummer doorgeeft kunt u binnen enige tijd de teruggevorderde btw verwachten op uw rekening. U kunt de btw zelf terugvorderen of de installateur vragen om dit voor u te doen tegen een extra vergoeding, om eventuele technische vragen te vermijden tijdens de aanvraag.

Het gemiddelde kostenplaatje voor de btw over 6 zonnepanelen ziet er als volgt uit:

Paneelsoort Kosten 6 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 6 panelen
Dunne film/Amorf €1.800 – €2.400 €312 – €417 €1.488 – €1.983
Polykristallijn €2.700 – €3.300 €469 – €573 €2.231 – €2.727
Monokristallijn €3.000 – €3.600 €521 – €625 €2.479 – €2.975
Glas-glas €4.200 – €4.800 €729 – €833 €3.471 – €3.967

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Er zijn zoveel verschillende factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kostprijs van de zonnepanelen. Zo is het type zonnepaneel dat u uitkiest van groot belang bij het bepalen van de prijs, elke zonnepaneelsoort heeft immers een ander kostenplaatje. Daarnaast zijn zonnepanelen ook merk gebonden, met een verschil tussen tier 1, tier 2 en tier 3 merken. Verder dient u rekening te houden met het aantal panelen dat u inkoopt. Hoe meer panelen u koopt, hoe meer u gaat betalen. Ook de prijs van de omvormer moet meegenomen worden in de prijs van het zonnepanelensysteem. Een gemiddelde omvormer gaat 10 jaar mee, wat dus inhoudt dat u gedurende de levensduur van de panelen minstens 2 omvormers moet kopen. Tenslotte moet u ook met de arbeidskosten van de installateur rekening houden. Het installeren van panelen is een klus die enige tijd en expertise vergt. Elke installateur heeft een ander tarief. Huurt u een gecertificeerde installateur, dan betaalt u ook meer voor het verrichte werk.

Besparen met 6 zonnepanelen

Besparen op uw aanschaf van zonnepanelen is mogelijk op verschillende manieren:

  • Steun vanuit de overheid: U kunt bij uw lokale gemeente terecht voor mogelijke subsidies of duurzaamheidsleningen tegen lage rentepercentages. Daarnaast kunt u de 21% btw die u betaald heeft over de panelen weer terugvragen bij de Belastingdienst.
  • Collectief: Door deel te vormen van een collectief in uw omgeving of door er zelf eentje te starten kunt u een installateur een grote opdracht aanbieden waardoor deze u een aantrekkelijke korting zal bieden en u dus bespaart op de kosten.
  • Met een kleine installatie beginnen: U kunt eerst een kleine installatie aanschaffen waarmee u maar gedeeltelijk uw eigen groene energie opwekt en het andere gedeelte energie afneemt van een energieleverancier.
  • Offertes vergelijken: Gaat u op zoek naar een geschikte installateur? Vergelijk dan eerst meerdere offertes van verschillende installateurs in uw regio en omstreken om er zeker van te zijn dat u het beste bod heeft uitgekozen.
  • Zelf de panelen aanleggen: Bent u handig en weet u wel het een en ander over zonnepanelen? Dan kunt u zelf de installatie uitvoeren door de instructies nauwkeurig te volgen. Op deze manier bespaart u gemiddeld 15% van de kosten, aangezien de arbeidskosten 15% van de prijs vormt.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

De meeste mensen denken dat het aanschaffen van zonnepanelen direct een hoge uitgave is. Alhoewel de prijs van een zonnepaneleninstallatie niet goedkoop is, kunt u ook kiezen om klein te starten. Bent u benieuwd wat het aanschaffen en installeren van 6 zonnepanelen op uw dak kost? Wij vergelijken graag de verschillende offertes voor u. Neem vandaag contact op met ons voor uw vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn enorm in opkomst en worden steeds populairder omdat de prijzen

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen