12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Woont u alleen? Dan is het aanschaffen en laten installeren van een set van 10 zonnepanelen op uw dak een fantastisch idee. Een systeem op uw dak bestaande uit 10 zonnepanelen is namelijk voldoende om in de volledige energiebehoeften te voorzien van een één-persoons huishouden. Maar wat zijn nou de gemiddelde kosten voor 10 zonnepanelen en waar dient er rekening mee gehouden te worden? Dit leest u allemaal hieronder.

Kosten 10 zonnepanelen op uw dak

Zonnepanelen aanschaffen doet u niet zomaar. Vanwege de vrij hoge initiële investeringskosten is het aan te raden om eerst goed na te gaan welk paneelsoort u gaat aanschaffen, aangezien de prijzen flink variëren. Elke paneelsoort heeft namelijk een ander kostenplaatje. Ook de installatiekosten kunnen variëren per soort zonnepaneel en per daktype. Zo betaalt u meer voor een glas-glas zonnepaneel en is de dunne film paneel de goedkoopste soort op de markt. Uit het onderstaande overzicht is na te gaan wat de gemiddelde kosten zijn voor 10 zonnepanelen per paneelsoort:

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 10 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €3.000 – €4.000
Polykristallijn €450 – €550 €4.500 – €5.500
Monokristallijn €500 – €600 €5.000 – €6.000
Glas-glas €700 – €800 €7.000 – €8.000

De btw-regeling voor 10 zonnepanelen

Al sinds men massaal zonnepanelen begon te kopen heeft de Nederlandse overheid besloten om ondernemers en particulieren te stimuleren om zoveel mogelijk te investeren in duurzame energie door de mogelijkheid te geven om de btw terug te vorderen. Hierbij geldt dat u de volledige 21% btw betaald over zowel de aanschaf als de installatie van de panelen weer terug kunt krijgen waardoor u als het ware heeft genoten van een flinke korting. Om de btw terug te vragen dient u zich eerst online aan te melden als ondernemer door het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’, te vinden op de website van de Belastingdienst. Hierna wacht u uw inloggegevens af en het aangiftebiljet. Deze kunt u vervolgens indienen waarna de btw met u wordt verrekend. Wilt u liever de technische vragen vermijden? Dan kunt u ook de installateur vragen om de aanvraag voor u te doen. De meeste installateurs vragen hier een kleine vergoeding voor, maar uw aanvraag is wel sneller geregeld. Hieronder treft u een gemiddeld kostenplaatje van de btw over een zonnepanelen set bestaande uit 10 zonnepanelen per paneelsoort:

Paneelsoort Kosten 10 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 10 panelen
Dunne film/Amorf €3.000 – €4.000 €521 – €694 €2.479 – €3.306
Polykristallijn €4.500 – €5.500 €780 – €964 €3.720 – €4.536
Monokristallijn €5.000 – €6.000 €868 – €1.041 €4.132 – €4.959
Glas-glas €7.000 – €8.000 €1.215 – €1.389 €5.785 – €6.611

Factoren die van invloed zijn op de prijs

De prijs van een zonnepaneel is opgebouwd uit een aantal gedeeltes, welke samen de totale kostprijs vormen:

  • Zonnepaneelsoort: Er zijn 4 verschillende soorten zonnepanelen waarvan elk soort een andere prijs heeft. Zo kunt u ervan uitgaan dat u meer betaalt voor een glas-glas zonnepaneel vergeleken met de andere paneelsoorten.
  • Merk van het zonnepaneel: Ook zonnepanelen hebben merken, waarvan geldt dat hoe duurder het merk des te hoger de prijs.
  • Hoeveel panelen: Hoe meer zonnepanelen u gaat aanschaffen, hoe meer u gaat betalen. Hierbij is ook uw dakoppervlakte en de grootte per paneel van belang.
  • Prijs van de omvormer: Een omvormer gaat rond de 10 jaar mee, wat dus betekent dat indien de gemiddelde zonnepanelensysteem 25 jaar meegaat u nog minstens 1 omvormer moet inkopen.
  • Arbeidskosten: Het installeren van zonnepanelen is niet eenvoudig, zeker niet als u een goed geïnstalleerd systeem verwacht waarvan de jaarlijkse obrengst maximaal is. U kunt er dus vanuit gaan dat u meer betaalt aan arbeidskosten indien u een gecertificeerde installateur inhuurt vergeleken met een amateur.

Besparen met 10 zonnepanelen

Een zonnepanelensysteem met 10 panelen levert u jaarlijks mooie besparingen op. Maar hoe kunt u nog verder besparen op de aankoop van de panelen? Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor u ter beschikking gesteld vanuit de overheid. Denk zo aan de verschillende leningen en hypotheken tegen zeer lage rentepercentages of de aantrekkelijke btw-regeling. Daarnaast kunt u instappen bij een collectief, er zelf eentje vormen of samen met de buren zonnepanelen inkopen. Om op de aanschafkosten te besparen kunt u naar een outlet en uw panelen daar kopen. Vaak komt u kortingen tegen die kunnen oplopen tot wel 60% van de aanschafprijs. Daarnaast zijn er verschillende aanbiedingen en acties te vinden voor zonnepanelen rond Nederland. Wilt u op de installatiekosten besparen? Leg de panelen dan zelf aan waardoor een installateur inhuren overbodig wordt. Indien u budget het niet toelaat om een uitgebreid panelensysteem te kopen met veel zonnepanelen kunt u ook met een kleine installatie beginnen waarmee u enkel een gedeelte van uw energie op duurzame wijze opwekt en het resterende gedeelte afneemt bij een energieleverancier. Tenslotte is het altijd aan te raden om eerst meerdere offertes van verschillende specialisten te vergelijken.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Is uw interesse in het kopen van een zonnepanelensysteem inmiddels volledig opgewekt en bent u benieuwd naar de kosten? Dan bent u op de juiste plek, neem contact op met ons zodat wij een geschikte en betrouwbare zonnepanelen specialist voor u vinden door middel van onze handige vergelijking. Vraag uw vrijblijvende offerte vandaag nog op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te

Valkuilen kosten vergelijking zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt kopen, heb je een belangrijke beslissing genomen. Zonnepanelen