12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vaak denkt men dat zonnepanelen gedurende de zomermaanden meer opbrengen dan de koude wintermaanden, maar de opbrengst van zonnepanelen is niet afhankelijk van de temperatuur maar van het aantal uren daglicht op de panelen. Natuurlijk bent u tijdens het aanschaffen van uw panelen set benieuwd naar de opbrengst waar u van kunt profiteren met zonnepanelen op uw dak, maar wat is nou precies de gemiddelde opbrengst per dag, per maand en per jaar en hoe kan deze worden berekend? Dit komt u allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst per zonnepaneel wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Om de opbrengst van zonnepanelen te bepalen is het vermogen van de panelen van groot belang. Het vermogen per paneel wordt in wattpiek (Wp) uitgedrukt. Hierbij geldt dat de opbrengst van zonnepanelen berekend kan worden door te kijken naar het aantal kWh per Wp.

Factoren die de opbrengst bepalen

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo dient u voornamelijk te kijken naar het aantal zonnepanelen op uw dak. Daarnaast dient u rekening te houden met de regio waarin u woont. Ook de weersomstandigheden zijn belangrijk, waarbij Nederland een zeer gunstig klimaat en weer heeft voor het opwekken van stroom middels zonnepanelen. De opbrengst is over het algemeen het hoogst in de lente, omdat het aantal uren daglicht op dat moment van het jaar het hoogst is. Daarnaast leveren zonnepanelen meer op bij kouder weer omdat de zonnecellen elektriciteit dan beter kunnen geleiden. Ook de hellingshoek van uw dak is belangrijk. Plaats uw panelen het liefst op het zuiden met een hellingshoek van gemiddeld 35 graden. Vergeet hierbij geen rekening te houden met de schaduwval. Tenslotte is ook het soort zonnepaneel, het vermogen in Wp per paneel en de staat waarin de panelen zich bekeren belangrijk bij het bepalen van de opbrengst.

Terugloop van het vermogen en de opbrengst

Jaarlijks neemt het vermogen per zonnepaneel af. Dit wordt ook wel rendementsverlies genoemd. Alle zonnepaneelsoorten verminderen jaarlijks een percentage van de opbrengst. De meeste specialisten beloven u een minimale opbrengst van 90% na 10 jaar met uw zonnepanelen of 80% na 25 jaar. Hierbij is de vermogensgarantie van groot belang. Deze garantie dekt u tegen deze jaarlijkse terugloop van het vermogen.

Formule opbrengst zonnepanelen per jaar

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen. Bij het bepalen van de opbrengst dienen we ook rekening te houden met een correctiefactor van de zoninstraling van 0,85 tot 0,9. Dit wordt standaard gedaan om rekening te houden met het feit dat niet op elke locatie in Nederland de zon hetzelfde straalt en dat de panelen jaarlijks een gedeelte van hun rendement verliezen, meestal 15%. Indien we uitgaan van een gemiddeld vermogen per paneel van 270 Wp, kan de opbrengst in kWh berekend worden aan de hand van de volgende formule:

Vermogen per paneel X correctiefactor = opbrengst in kWh.

Met ons rekenvoorbeeld is de opbrengst dus 270 Wp X 0,85 = 229,5 kWh. Hierbij geldt dus dat u per zonnepaneel gemiddeld 229,5 kWh opwekt per jaar.

Opbrengst per dag

Door middel van een eenvoudige rekensom kunt u de dagopbrengst per zonnepaneel eenvoudig bepalen. Indien we uitgaan van een correctiefactor van 0,85 en een vermogen van 270 Wp per paneel, dan is de gemiddelde opbrengst per dag van uw zonnepanelen ongeveer 7,6 kWh. Dit komt overeen met een gemiddelde van €1,75 per dag voor een standard set panelen.

Opbrengst per maand

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh en heeft dus al gauw minstens 10 zonnepanelen nodig om te kunnen voorzien in de energiebehoeften. Bij dit rekenvoorbeeld wordt rekening gehouden met 10 zonnepanelen op het dak, elk met een vermogen van 340 Wp. Gedurende het eerste jaar, waarbij er nog geen rekening wordt gehouden met de correctiefactor, is de gemiddelde opbrengst 2.890 kWh per maand.

Maand met de hoogste opbrengst

In Nederland verschilt de opbrengst van zonnepanelen per maand. Dit heeft voornamelijk te maken met het aantal lichturen dat de panelen op kunnen vangen per dag en de gemiddelde temperatuur van het weer. Bij een kouder temperatuur leveren panelen meer op door de betere geleiding en gedurende de lente kunnen de panelen het meeste zonlicht absorberen. In het overzicht hieronder kunt u nagaan wat de gemiddelde opbrengst is per maand in Nederland:

% 3% 5% 8% 12% 13% 13% 13% 11% 10% 7% 3% 2%
Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec

Hierboven is direct op te merken dat in de maanden Mei, Juni, Juli de maanden zijn waarbij u geniet van de hoogste opbrengst met uw panelen. In November, December en Januari neemt de opbrengst flink af door de afwezigheid van de zon.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Gaat u binnenkort zonnepanelen aanschaffen? Dan bent u natuurlijk wel benieuwd naar de opbrengsten van de panelen. Neem contact op met ons voor uw vrijblijvende offerte zodat wij u gratis helpen aan de beste zonnepanelen specialisten in uw regio. Ook u kunt direct beginnen met besparen en genieten van de opbrengsten van zonnepanelen op uw dak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zonnepanelen plaatsen op uw dak

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak wordt steeds voordeliger. Duurzame energie

Snel groeiende verkoop van zonnepanelen in Nederland: twee potentiële problemen

Het is natuurlijk geweldig nieuws dat de productie van hernieuwbare stroom in

Goedkope zonnepanelen

Wanneer u van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen dan wilt