12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen is de term Wp een belangrijk gegeven. Het geeft aan welk type zonnepaneel u dient aan te schaffen voor uw woning. We keken naar de term Wp en we leggen u uit waar deze voor staat. Daarnaast leggen we uit waar u op let wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen voor uw woning.

De prijs van zonnepanelen

We vroegen voor de meest verkochte modellen zonnepanelen de prijzen op. Daarnaast keken we naar het vermogen uitgedrukt in Wp per type paneel.

Welk type zonnepanelen gaat u vergelijken Wat is de bron van energie Wat is het vermogen uitgedrukt in Wp Wat is de prijs gemiddeld per paneel
Zonnepanelen polykristallijn materiaal oude generatie Enkel direct zonlicht 225 Wp 175 euro
Zonnepanelen polykristallijn materiaal nieuwe generatie 25 tot 50 procent gefilterd zonlicht, 100 procent direct zonlicht 295 Wp 198 euro
Zonnepanelen monokristallijn materiaal 100 procent gefilterd zonlicht, 100 procent direct zonlicht 335 Wp 235 euro
Zonnepanelen dubbelzijdig materiaal 25 tot 100 procent gefilterd zonlicht, 100 procent direct zonlicht Loopt op vanaf 365 Wp Loopt op vanaf 369 euro

Wat is een Wp

Allereerst leggen we u uit wat een Wp is. Een Wp staat voor een Wattpiek. Het staat voor de maximale hoeveelheid energie die één zonnepaneel op jaarbasis kan opleveren. Daarbij moet u ervan uitgaan dat 1 Wp gelijk staat aan 0,85 kWh energie. Een paneel van 225 Wp zal dus 225 x 0,85 = 191,25 kWh energie opleveren op jaarbasis. Bij de berekening van de Wp is rekening gehouden met de volgende factoren. Allereerst is er gekeken naar de sterkte van het licht. Het gaat dan om kWh/m2. Verder is er rekening gehouden met de richting van het invallende licht. Het zonnespectrum ofwel de luchtmassa speelt eveneens een rol en daarnaast is er rekening gehouden met een temperatuur van 25 graden Celsius. U zult begrijpen dat de factor 0,85 die we aanhouden bij de berekening niet in alle gevallen opgaat.

De richting van uw dak is bepalend

Heel belangrijk bij de berekening van de Wp is de richting van uw dak. Een dak wat op het zuiden is gebouwd zal naar verhouding de meeste zon vangen. Dit dak heeft dan ook een relatief hogere opbrengst per paneel dan een dak met dezelfde panelen wat op een andere richting is gebouwd. Heeft u een woning op het zuiden dan is dit dus van invloed op het type paneel wat u aanschaft. U kunt in dat geval volstaan met zonnepanelen van polykristallijn materiaal van de nieuwste generatie mits u geen waarde hecht aan overproductie. Heeft u een dak wat op een andere richting is gebouwd dan is het belangrijk dat u kiest voor een zonnepaneel wat van monokristallijn materiaal is gemaakt. Deze panelen wekken namelijk energie op uit de volledige 100 procent gefilterd zonlicht en direct zonlicht.

Bereken het vermogen voor op uw dak

Wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen is het noodzakelijk dat u berekent welk vermogen u op uw dak wil gaan plaatsen. Daarbij kijkt u naar uw energiebehoefte op jaarbasis. Daarbij telt u eventueel de standen bij een dubbel telwerk bij elkaar op. Uw energiebehoefte kunt u terug lezen op uw jaarafrekening die u krijgt van het energiebedrijf. Gaat u altijd uit van een hoger vermogen dan deze berekening voor op uw dak. Zo ondervangt u bijvoorbeeld extra energieverbruik door een warmtepomp of een elektrische auto. Daarnaast zal een installatie met overproductie automatisch energie terug leveren aan het energiebedrijf. Groot voordeel hiervan is dat u een terug lever vergoeding krijgt van het energiebedrijf. Die bestaat uit de kale prijs van de energie die u anders moet betalen vermeerderd met de heffingen die u anders aan de overheid moet afdragen. Tot 2023 maakt u in dit geval nog gebruik van de salderingsregeling maar vanaf deze periode maakt u gebruik van een andere regeling waarbij u naast de kale energieprijs een flexibel bedrag retour krijgt. Dit flexibele bedrag is een subsidie waardoor u de investering in zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdient.

Laat uw zonnepanelen meer opbrengen

Heeft u al een installatie zonnepanelen op uw dak liggen dan zult u ontdekken dat de panelen jaarlijks wat minder gaan opbrengen. Dat is deels te wijten aan het materiaal van de zonnepanelen wat meer naden gaat vertonen naar mate de panelen langer op uw dak liggen. Daarnaast zijn zonnepanelen een geschikte plek voor pollen, groene aanslag en roetdeeltjes om zich aan vast te hechten. Door uw installatie jaarlijks te laten onderhouden kunt u voorkomen dat er een grote terugval zit in de opbrengst van uw zonnepanelen. Daarnaast kunt u door zeer regelmatig reinigen voorkomen dat pollen, groene aanslag en roetdeeltjes vat krijgen op uw zonnepanelen. Dit onderhoud kunt u regelen via de installateur die de zonnepanelen ook bij uw huis installeert. Het schoonmaken kunt u het beste uitbesteden aan een gespecialiseerd glazenwasser. Daarnaast kunt u deze klus ook zelf uitvoeren, waarbij u wel gebruik moet maken van een speciale borstel die geen krassen in uw zonnepanelen achterlaat.

Meer energie tegen een lagere prijs

Gaat u zonnepanelen aanschaffen dan betaalt u daar uiteraard niet graag de hoofdprijs voor. Het beste vraagt u dan ook eerst offertes op om te vergelijken. Dit vergelijken van

offertes kan u binnen een paar minuten een voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent. Het is dus alleszins de moeite waard.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Hoe ziet een zonnepanelen offerte eruit?

Let op: de laagste prijs voor zonnepanelen is lang niet altijd de

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis