12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bent u het aanschaffen van een zonnepanelensysteem aan het overwegen? Dan bent u niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar behalve het besparen op uw energierekening bent u ook een toekomstgerichte keuze aan het maken. Maar wat zijn nou precies de maandelijkse kosten per maand die verbonden zijn aan het bezitten van een zonnepanelensysteem op het dak? Dit leest u allemaal hieronder.

Prijsopbouw zonnepanelen

Omdat het kopen van zonnepanelen een vrij hoge investering betreft, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop de prijs is opgebouwd. De prijs van een set zonnepanelen bestaat voor gemiddeld 75% uit de materiaalkosten. Dit houdt in zowel de zonnepanelen zelf als de omvormer en andere bijbehorende onderdelen. Daarnaast dient u rekening te houden met 15% voor de installatiekosten.

Gemiddelde totale kosten zonnepanelen

Wat u in totaal kwijt bent aan het aanschaffen van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Behalve het soort zonnepaneel dient u ook te kijken naar het vermogen en het merk. Uitgaande van een standaard zonnepaneel zijn de gemiddelde totale kosten per aantal panelen in de tabel hieronder geïllustreerd. Hierbij is uitgegaan van een standaard zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp.

Personen Verbruik Vermogen Panelen Kosten
1 2.300 kWh 2.700 Wp 11 €5.100
2 3.400 kWh 4.000 Wp 16 €7.600
3 4.100 kWh 4.800 Wp 20 €9.100
4 4.600 kWh 5.400 Wp 22 €10.200
5 5.300 kWh 6.200 Wp 25 €11.700
6 5.400 kWh 6.350 Wp 26 €12.000

Maandelijkse kosten van zonnepanelen

Indien we uitgaan dat u een set zonnepanelen aanschaft en laat installeren voor €4.500 en u kunt rekenen op een gemiddelde levensduur van 25 jaar van de panelen, dan betaalt u gemiddeld €15 per maand (€4.500/(25×12))= €15 per maand). U kunt ook de maandelijkse kosten van de omvormer berekenen. Een gemiddelde omvormer gaat 10 jaar mee, waardoor u dus nog zeker 1 omvormer aan moet schaffen gedurende de hele levensduur van de zonnepanelen. Een omvormer kost gemiddeld €1.000. Per maand kost de omvormer dus €22 (€.1.000/(25×12)= €22 per maand). Deze kosten zijn daarentegen wel snel terugbetaald waarna u enkel profiteert van de jaarlijkse opbrengsten. De maandelijkse kosten kunnen variëren afhankelijk per zonnepaneelsoort, merk en per specialist.

In de tabel hieronder kunt u nagaan wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn bij het bezitten van een standaard zonnepanelensysteem en het verwisselen van de omvormer.

Aanschafkosten Kosten per maand
Zonnepanelen €4.500 €15
Omvormer €1.000 €22

Factoren die de kosten bepalen

De totale kosten worden door een aantal factoren bepaald. Denk hierbij aan de afmeting per paneel, het soort en het merk paneel, het aantal panelen, de tarieven van de installateur en de mate waarop u verschillende offertes van meerdere installateurs vergelijkt. Daarnaast dient u ook rekening te houden met uw daktype en grootte, het montagesoort, de benodigde installatiematerialen en de omvormer.

Kosten zonnepanelen huren

Wilt u wel zonnepanelen op uw dak om in de energiebehoeften van uw huishouden te voorzien maar wilt u niet direct de hoge investeringskosten aangaan? Dan kunt u ook kiezen om bij een leverancier zonnepanelen in te huren. Deze panelen kunt u nadat uw contract is verlopen vaak heel goedkoop overnemen wat de investering wel rendabel maakt. Door het huren van zonnepanelen geniet u dus direct van de besparingen zonder de hoge initiële aanschafprijs te betalen. Hieronder treft u een tabel waaruit u kunt nagaan wat u gemiddeld kwijt bent aan een zonnepanelensysteem voor uw huishouden per aantal panelen.

Huishouden Verbruik Panelen Huurkosten
1 2.500 kWh 12 €342
2 3.000 kWh 14 €700
3 3.500 kWh 16 €640
4 4.000 kWh 18 €1.170
5 4.500 kWh 21 €1.365
6 5.000 kWh 23 €1.633

Besparen op zonnepanelen

Besparen op zonnepanelen is mogelijk op verschillende manieren. Ten eerste kunt u eerst verschillende offertes vergelijken van meerdere specialisten vergelijken. Kies waar mogelijk altijd liever voor een lokale specialist in plaats van een landelijke specialist, hier betaalt u minder tot geen voorrijkosten wanneer de specialist naar u toe moet komen voor het installeren van de panelen. Daarnaast kunt u ook besparen door gebruik te maken van de verschillende financiële mogelijkheden die de overheid u toereikt om de investeringskosten te verlichten. Verder is het mogelijk om de 21% btw die u al betaald heeft op uw aanschaf-en installatiekosten terug te vragen bij de Belastingdienst. Op deze manier geniet u als het ware van 21% korting op uw aanschaf. Ten slotte is besparen nog mogelijk door het aanschaffen van zonnepanelen met uw buren of in een collectief. Door samen zonnepanelen in te kopen biedt u de installateur een grotere opdracht waardoor er vaak een interessante korting wordt gegeven voor de installatie.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Er liggen momenteel gemiddeld 790.000 zonnepanelen op daken van Nederlandse huishoudens. Dit aantal stijgt jaarlijks naarmate ook het aantal zonnepanelen specialisten stijgt. Bent u benieuwd wat de maandelijkse kosten zijn voor zonnepanelen in uw persoonlijke situatie? Aarzel dan niet langer en neem contact op en vraag uw gratis en vrijblijvende offerte op zodat u direct begint met het besparen op uw energierekening door middel van zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden

Zonnepanelen plaatsen op uw dak

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak wordt steeds voordeliger. Duurzame energie