12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zijn enorm in opkomst en worden steeds populairder omdat de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren flink zijn gedaald. Ook de subsidie regeling van de overheid heeft hieraan bijgedragen. Als u een eigen huis heeft en u heeft €6000 spaargeld, is het dan verstandig om dit te investeren in zonnepanelen? Wat is nou het rendement op zonnepanelen of kunt u het geld beter op een spaarrekening laten staan? En hoe kunt u het rendement zonnepanelen berekenen?

Spaarrekening of investeren in zonnepanelen?

De rente die u krijgt op een spaarrekening is op dit moment historisch laag en bedraagt slechts 0,9% per jaar. Als u de kosten van de zonnepanelen betaalt met het geld wat u op uw spaarrekening heeft staan, is dat dan een verstandige beslissing?
U krijgt op uw spaargeld slechts 0,9% x €6000,- = €54 rente per jaar. Haalt u met zonnepanelen een hoger rendement?

Het rendement zonnepanelen berekenen

De zonnepanelen kosten ongeveer €1,85 per Wp vermogen, dat is inclusief installatiekosten. Dus voor €6000 kunt u 6000/1,85 = 3243 Wp aan zonnepanelen kopen. Dat zijn ongeveer 13 panelen van 250Wp, of 11 panelen van 300Wp.

Met 3243 Wp aan zonnepanelen kunt u ongeveer 3243 x 0,9 = 2918 kWh elektriciteit per jaar opwekken.
(1 WP levert ongeveer 0,9kWh per jaar)
De prijs die u voor 1 kWh elektriciteit betaalt is ongeveer €0,25 cent.

Dus om 2918 kWh af te nemen, kost u dat €729,50 per jaar.
Als de levensduur van uw zonnepanelen 15 jaar bedraagt, dan bespaart u dus 15 x €729,50 = €10.942,50. Hier trekt u de kosten van de zonnepanelen van af, dan heeft u dus €4942,50 verdiend in 15 jaar.
Dat is €329,50 per jaar.
Het rendement zonnepanelen bedraagt dus 329,50/6000 x 100% = 5,5%

Als u ook nog de BTW terugvraagt op uw investering dan is het rendement wat u maakt op uw zonnepanelen nog veel hoger, namelijk 329,50/4958 x 100% = 6,6%
In de bovenstaande berekening is nog niet eens rekening gehouden met de waardestijging van uw woning door het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Hierdoor zou het rendement zonnepanelen nog hoger uitvallen.

Het rendement zonnepanelen bedraagt in dit voorbeeld dus 6,6%

Als u BTW terugvraagt dan moet u straks ook BTW afdragen als u elektriciteit terug levert aan het net. Dat zou het rendement negatief beïnvloeden. Toch is dat niet zo. U kunt bij de belastingdienst in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling. Dan hoeft u helemaal geen BTW meer af te dragen. Wilt u weten hoe, lees dan hier verder.

Elke dag dat u geen zonnepanelen plaatst bent u een dief van uw eigen portemonnee

Voor iedereen die graag zijn woonlasten wilt verlagen is een investering in zonnepanelen een verstandige keuze. Immers u verlaagt hiermee de maandelijks terugkerende vaste lasten. Dit is zeker handig als u al wat ouder bent en nog maar een paar jaar te gaan hebt voordat u met pensioen gaat. Dan wilt u graag uw vaste lasten zo laag mogelijk houden.

Vergelijk zonnepanelen offertes en bespaar nog meer geld

Door het aanvragen en vergelijken van meerdere offertes kunt u ook nog eens besparen op de aanschafkosten van de zonnepanelen.
Als u het aanvraagformulier invult dan ontvangt u maximaal 4 offertes van installateurs bij u uit de buurt. Helemaal gratis en vrijblijvend. Het verplicht u tot niets.


Laatste nieuws

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records

Hoe ziet een zonnepanelen offerte eruit?

Let op: de laagste prijs voor zonnepanelen is lang niet altijd de

Zonnepanelen plaatsen op uw dak

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak wordt steeds voordeliger. Duurzame energie