12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records op het gebied van vermogen. Dat bleek uit de aankondigingen van de fabrikant tijdens de SNEC PV Power Expo begin augustus 2020. Het vermogen van de DeepBlue 3.0 zonepanelen, die in mei dit jaar werden geproduceerd, is opgekrikt naar 545 Wattpiek terwijl dit in eerste instantie 525 Wattpiek was. De kracht van deze zonnepanelen wordt het beste gedemonstreerd met een vergelijking. De huidige standaard zonnepanelen die worden aangeboden hebben een gemiddeld vermogen van rond de 300 Wattpiek. Dat betekent dus dat JA Solar hier een flinke schep bovenop doet.

Het hoge vermogen komt mede door het formaat

Andere fabrikanten brengen ook zonnepanelen uit met een hoger vermogen dan 300 Wattpiek. In de meeste gevallen betekent dit dat je dan ook een groter zonnepaneel krijgt. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden, want een hoger vermogen betekent dus ook dat er meer ruimte nodig is op je dak. En het is goed mogelijk dat je met standaard zonnepanelen op hetzelfde oppervlak een soortgelijke opbrengst realiseert. Je hebt dan alleen meer panelen nodig om dit te doen. De DeepBlue 3.0 zonnepanelen van JA Solar zijn 2,2 bij 1,1 meter groot. Dat is bijna 2,5 vierkante meter.

Andere efficiëntie van de DeepBlue zonnepanelen

De grotere afmetingen nemen niet weg dat dit paneel een technisch hoogstandje kan worden genoemd. De efficiëntie van deze panelen is 21 procent. Dat betekent dat ze 21 procent van het zonlicht dat er op valt omzetten in stroom. Dit is een factor om in overweging te nemen als je zonnepanelen koopt. Aan de efficiëntie zie je beter hoe sterk het paneel is dan aan het vermogen. Een efficiëntie van 21 procent is bijzonder hoog en ligt aan de top van wat er momenteel wordt aangeboden. Om dit te kunnen realiseren gebruikt JA Solar een nieuwe technologie in de cellen. Het paneel werkt met M10 soliconen wafers waardoor deze prestaties mogelijk worden gemaakt.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig: een praktijkvoorbeeld

Omdat deze zonnepanelen groter zijn, en daardoor ook meer opleveren, is het dus wel van belang dat je weet hoeveel je er nodig hebt. Ze moeten passen, maar op die manier kun je ook uitrekenen hoeveel je in totaal moet betalen. En dan weet je beter of het rendabel is om te investeren in super panelen zoals JA Solar’s DeepBlue of dat je beter de standaard panelen kiest. Een praktijkvoorbeeld geeft meer duidelijkheid.

  1. Een standaard installatie

Standaard zonnepanelen hebben afmetingen van 1,65 vierkante meter. Om hier 3500 kWh energie mee op te kunnen wekken elk jaar heb je 12 tot 16 panelen nodig in totaal. De zonnepanelen nemen 20 tot 27 vierkante meter in beslag. Voor een dergelijke installatie betaal je gemiddeld 4000 tot 5000 euro.

  1. Een installatie met DeepBlue panelen

De DeepBlue panelen hebben een omvang van 2,5 vierkante meter per stuk. Wil je hier ook 3500 kWh aan stroom mee kunnen opwekken, dan heb je 7 tot 8 panelen nodig. Deze nemen gezamenlijk dus 17,5 tot 20 vierkante meter in beslag. Wat je voor deze installatie moet betalen is nog niet bekend.

Er zit meer goeds aan te komen

JA Solar is de eerste fabrikant die begint met het massa produceren van zonnepanelen met een vermogen van meer dan 500 Wattpiek, maar op de SNEC PV Power Expo maakten 19 andere fabrikanten ook bekend een dergelijke lijn te gaan produceren in de nabije toekomst. Dit is goed nieuws voor de toekomst van zonnepanelen. De kwaliteit blijft omhoog gaan en de prijzen zijn momenteel erg gunstig. De vraag naar zonnepanelen is groot, dus de kosten zijn lager dan ooit tevoren. Wil je in zonnepanelen investeren, dan is dit een uitstekend moment om dat te doen.

Een 800 Wattpiek paneel breekt alle records

De aankondiging over de massaproductie van de DeepBlue lijn van JA Solar op de beurs was niet het enige goede nieuws dat de fabrikant wist te vertellen. Ze hebben daar ook een prototype voorgesteld van een zonnepaneel dat een vermogen van maar liefst 800 Wattpiek zou moeten gaan laten zien. Dit zijn getallen die nog niet eerder zijn aangekondigd. JA Solar denkt deze opbrengsten te kunnen bereiken door een techniek met een drievoudig uitgesneden cel te introduceren, genaamd JumboBlue. Het zonnepaneel is nog niet klaar voor productie, maar laat zien dat de ontwikkeling van zonnepanelen zijn piek nog lang niet heeft bereikt.

Wat kun jij het beste doen?

Het is een feit dat kleinere zonnepanelen een lager vermogen hebben dan grotere zonnepanelen. Dat betekent dat je een 220Wp zonnepaneel niet direct moet afwijzen. Met het oog op de huidige ontwikkelingen van zonnepanelen en de toename van grote exemplaren is het beter om het vermogen per vierkante meter te berekenen. Daaraan zie je echt hoe sterk een paneel is. Kijk in de productspecificaties ook naar de efficiëntie van de zonnepanelen, want daaraan zie je hoeveel procent van het zonlicht in stroom wordt omgezet.

Als laatste is de temperatuur-coëfficiënt ook belangrijk. Hoe lager dit percentage, hoe minder het vermogen achteruit gaat als de zonnepanelen warmer worden. De totale prijs moet ook niet worden vergeten. Met deze informatie kun je uitrekenen wat je jaarlijkse besparingen gaan zijn en wat je terugverdientijd dan is. De beste installatie voor jou is dan een systeem waarmee je binnen jouw budget de hoogste opbrengsten realiseert en je je uitgaven het snelste hebt terugverdiend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen

Wat is slimmer goedkope of kwaliteit zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan is de prijs uiteraard heel