12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen zich wel eens af, “Wat is de terugverdientijd zonnepanelen?”.
Het uitrekenen van de terugverdientijd is een complexe berekening waarbij allerlei factoren een rol spelen. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt namelijk niet alleen bepaald door de aanschaf kosten van de zonnepanelen en de prijs van een kWh stroom.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd zonnepanelen wordt ook beïnvloed door:

  • Kunt u de BTW terugvragen van de prijs die u voor de zonnepanelen betaald heeft?
  • Levert u energie terug aan het elektriciteitsnet? En hoeveel?
  • Wat is de waardestijging van uw woning door de plaatsing van zonnepanelen?
  • Hoeveel stroom wordt er opgewekt door de zonnepanelen? Liggen de panelen op het zuiden of de halve dag in de schaduw?
  • Wat had u aan rendement behaald over dit investeringsbedrag als u het belegd had in bv obligaties?

En zo zullen er nog meer factoren een rol spelen. De terugverdientijd zonnepanelen is gemiddeld genomen voor veel huishoudens ongeveer 7 jaar. Ik zal enkele factoren die van invloed zijn toelichten in dit artikel.

BTW terugvragen zonnepanelen

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om de BTW terug te vragen over de aanschafkosten van zonnepanelen. Hiervoor moet u als ondernemer staan ingeschreven en elektriciteit terugleveren aan het net. Vaak wordt gezegd dat het terugvragen van de BTW ook een nadeel heeft, namelijk dat u ook BTW moet heffen over de terug geleverde elektriciteit. Deze BTW moet u dan weer afstaan aan de belastingdienst. Echter is de kans heel groot dat u zo weinig BTW hoeft af te dragen dat u met uw “onderneming” in aanmerking komt voor de kleine ondernemers regeling. Dat betekent dat u helemaal geen BTW meer hoeft af te dragen als u per jaar minder dan €1345,- BTW hoeft te betalen over uw verdiensten.
salderingsregeling zonnepanelen

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Dit klinkt moeilijk maar is het niet. Met de salderingsregeling wordt bedoeld dat u elke kWh die u terug levert aan het elektriciteitsnet in mindering wordt gebracht op uw energie rekening. Op dit moment krijgt u voor elke kWh die u terug levert, net zoveel geld terug als dat u voor een kWh betaald. Er is sprake van dat men de vergoeding voor een terug geleverde kWh wilt gaan verlagen of zelfs helemaal wilt afschaffen.

Mede door deze stimuleringsmaatregel (salderingsregeling) van de overheid groeit de installatie van zonnepanelen in Nederland elk jaar met dubbele cijfers. Niet voor niets ziet u steeds meer woningen met zonnepanelen op het dak.

Veel mensen laten de beslissing of ze zonnepanelen gaan plaatsen afhangen van de terugverdientijd. Een veel gehoord argument is: “Ik weet niet of ik nog zo lang blijf wonen hier, en dan heb ik zoveel geld geïnvesteerd”. Wat hier wordt vergeten is dat een woning met zonnepanelen sneller verkoopt en in waarde stijgt. Een huizenkoper zal uit twee vergelijkbare woningen eerder kiezen voor die woning waar al zonnepanelen op het dak liggen.

Wilt u weten wat zonnepanelen voor uw woning kosten? Vraag dan hier vrijblijvend en gratis meerdere offertes zonnepanelen aan.


Laatste nieuws

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Zonnepanelen in wegdek

Het wegdek waar u over rijdt is voorzien van zonnecellen en led

Zonnepanelen plaatsen op uw dak

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak wordt steeds voordeliger. Duurzame energie