12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gemiddeld gezin kan prima met een zonnepanelen set van 12 panelen op het dak voorzien in hun gedeeltelijke of zelfs volledige energiebehoeften. Dit is voornamelijk afhankelijk van het aantal personen in uw huishouden, het aantal panelen en het vermogen per paneel. Maar wat zijn nou precies de kosten voor een zonnepanelensysteem van 12 zonnepanelen? Lees hieronder verder voor meer informatie hierover.

Kosten 12 zonnepanelen op uw dak

Een totaal van 12 zonnepanelen levert u jaarlijks al mooie opbrengsten op. Nadat de initiële investeringskosten zijn terugverdiend profiteert u enkel van de flinke besparingen. Hoeveel uw set zonnepanelen gaat kosten hangt af van welk paneelsoort u kiest. Gaat u voor de amorf panelen, dan kunt u rekenen op de scherpste prijs. De glas-glas panelen daartegenover zijn duurder maar deze leveren u wel het hoogste rendement. Hieronder kunt u op overzichtelijke wijze nagaan wat de gemiddelde kosten zijn voor het kopen van 12 zonnepanelen per paneelsoort:

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 12 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €3.600 – €4.800
Polykristallijn €450 – €550 €5.400 – €6.600
Monokristallijn €500 – €600 €6.000 – €7.200
Glas-glas €700 – €800 €8.400 – €9.600

De btw-regeling voor 12 zonnepanelen

De btw-regeling is ingesteld om Nederlanders te stimuleren om hun woning te verduurzamen door het aanschaffen van duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen. De btw-regeling in Nederland is geldig voor zowel ondernemers als particulieren. Het is sinds enkele jaren mogelijk om de volledige 21% btw die u betaalt over de gehele investeringskosten terug te vorderen. Particulieren kunnen ook de 21% btw terugvragen dankzij de Kleine Ondernemersaftrek regeling. Deze regeling geeft aan dat particulieren door het terugleveren van stroom aan het energienet ook als ondernemer worden beschouwd. Om de btw terug te vragen dient u uzelf enkel in te schrijven op de website van de Belastingdienst en hierna door middel van de ontvangen inlogcodes en het aangiftebiljet vervolgens de btw-aangifte indienen. De btw-aangifte is eenvoudig zelf in te dienen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van de extra service die de installateur biedt om de btw-aanvraag voor u te regelen. Zo weet u zeker dat de aanvraag goed en snel wordt gehandeld.

Paneelsoort Kosten 12 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 12 panelen
Dunne film/Amorf €3.600 – €4.800 €627 – €832 €2.973 – €3.968
Polykristallijn €5.400 – €6.600 €936 – €1.156 €4.464 – €5.444
Monokristallijn €6.000 – €7.200 €1.042 – €1.249 €4.948 – €5.951
Glas-glas €8.400 – €9.600 €1.459 – €1.667 €6.941 – €7.933

Factoren die van invloed zijn op de prijs

De prijs van zonnepanelen kan worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Paneelsoort: Welk soort paneel u koopt is van groot belang, aangezien de prijzen variëren per paneelsoort. Zo betaalt u voor een glas-glas paneel meer dan voor een monokristallijne paneel.
 • Het merk van de panelen: Hoe duurder het merk van de zonnepanelen, des te meer u gaat betalen per paneel. Panelenmerken worden onderverdeeld in tier 1, 2 en 3.
 • Het aantal panelen in uw installatie: Over het algemeen geldt dat hoe meer panelen u koopt, des te hoger de aanschafprijs.
 • De omvormerprijs: Aangezien u nog één omvormer moet kopen binnen een aantal jaar, dient u ook rekening te houden met de prijs van de omvormer. Een omvormer gaat 10 jaar mee voordat deze aan vervanging toe is, terwijl een zonnepanelensysteem ruim 25 jaar meegaat.
 • Installatiekosten: Het inhuren van een gecertificeerde installateur levert u vele voordelen op. Zo geniet u van de goede garantieregelingen en bent u verzekerd van een maximale opbrengst. Elke installateur rekent een ander tarief welke voornamelijk afhankelijk is van uw daktype.

Besparen met 12 zonnepanelen

Wanneer het moment is aangebroken om een 12-delig zonnepanelensysteem aan te schaffen kunt u dankzij onderstaande tips eenvoudig besparen:

 • Financiële hulp: Er zijn verschillende leningen en hypotheken tegen lage rentepercentages aan te vragen, subsidies en de interessante btw-regeling welke voor zowel ondernemers als particulieren geldt.
 • Samen inkopen: Door samen met uw buren een panelensysteem in te kopen bespaart u op de kosten door deze gezamenlijk te delen. Verder kunt u uzelf nog aansluiten bij een zonnepanelen collectief in uw regio waardoor u samen met een groep geïnteresseerden zonnepanelen koopt. Door de grote opdracht die u de installateur aanbiedt krijgt u een flinke korting.
 • Outlet en aanbiedingen: Bij de verschillende outlets kunt u terecht voor flinke kortingen. Tevens loont het om op zoek te gaan naar de beschikbare aanbiedingen en acties voor zonnepanelen.
 • Kleine beginnen: Door eerst een paar zonnepanelen aan te schaffen en vervolgens in de toekomst uit te breiden bespaart u op de initiële investeringskosten terwijl u toch kunt profiteren van de besparingen.
 • Meerdere offertes vergelijken: Omdat er verschillende zonnepanelen specialisten zijn, is het belangrijk om eerst meerdere offertes met elkaar te vergelijken voordat u uw aankoop aangaat. Hierdoor weet u zeker dat u bent gegaan voor de voordeligste offerte.
 • De installatie zelf uitvoeren: Indien u het niet erg vindt dat u geen garantie krijgt, dan kunt u besparen op de installatiekosten. Deze kosten vormen gemiddeld 15% van de aanschafkosten. Het installeren van zonnepanelen is geen eenvoudige klus en vergt enige kennis, ervaring en deskundigheid.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Met een zonnepaneleninstallatie op uw dak bestaande uit 12 panelen kunt u zeker profiteren van verschillende voordelen. Zo gaat u niet alleen klimaatverandering tegen, maar kunt u een lagere energierekening verwachten, profiteert u van de opbrengsten en verhoogt de waarde van uw huis. Daarnaast wordt het steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Neem contact op met ons voor een gratis en vrijblijvende offerte zodat u direct begint met genieten van uw zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Is investeren in zonnepanelen verstandig?

Sinds de introductie van het energielabel wordt het nog belangrijker om een

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde