12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zodra je het budget op orde hebt voor jouw eigen zonnepanelen is het nog maar de vraag of je deze door experts wilt laten plaatsen. Het is namelijk ook een mogelijkheid om de zonnepanelen afzonderlijk aan te schaffen en zelf te plaatsen op het dak waar jij deze wilt hebben. Je moet hier wel enige kennis van zaken bij hebben, zodat de panelen direct op de juiste manier geplaatst zijn. Hoe snel te monteren kun je hieronder lezen, waarbij ook gekeken wordt naar het soort dak dat op jouw woning of schuur geplaatst is.

Hoe snel te monteren is afhankelijk van het dak

Hoe snel zonnepanelen te monteren zijn is afhankelijk van het dak waarop je de panelen wilt installeren. Je kunt immers panelen op een schuin dak plaatsen, maar ook op een plat dak of een schuur. De manier waarop de panelen geïnstalleerd moeten worden is hier sterk afhankelijk van, doordat je verschillende andere materialen tot jouw beschikking moet hebben. Ook levert het voor jou extra risico’s op als je op een schuin dak aan het werk bent. Bedenk je daarom goed of jij alle middelen in huis hebt voordat je aan de installatie begint, zodat jouw werk niet stilgelegd hoeft te worden en je extra capriolen uit moet voeren om toch direct profijt te hebben van jouw nieuwe energiebron.

De juiste uitlijning op een schuin dak

Hoe snel zonnepanelen te monteren op een schuin dak is afhankelijk van het risico dat je kunt lopen. Je bent immers op een dak bezig waar je geen goede houvast hebt. Hierdoor zitten ongelukken in een klein hoekje. Daarnaast ben je aan het werk met panelen die ruim 25 kilo wegen, terwijl je jezelf in evenwicht houdt. Zonnepanelen die veel zonlicht vangen tijdens de plaatsing, kunnen tevens al onder spanning staan. Je moet hierdoor zorgvuldig aan het werk gaan met het monteren van de panelen, waardoor het je enige tijd kan gaan kosten. Toch is het zelf te doen. Je moet hiervoor de juiste uitlijning hebben. Daken lopen niet allemaal waterpas, waardoor de uitlijning de meeste tijd in beslag gaat nemen.

Dakhaken zorgen voor de stevigheid

Zodra de uitlijning is gebeurd en de rails is geplaatst, bevestig je de dakhaken in de rails. Per rij van zonnepanelen moet je twee rails gebruiken, zodat de panelen goed geklemd zijn. Je hebt daarom ook meerdere dakhaken nodig. De keuze van de dakhaken is ook van invloed op hoe snel zonnepanelen te monteren zijn op het dak. Je kunt namelijk zowel geschroefde als geklemde dakhaken gebruiken. De geschroefde haken zitten vast onder de dakpan, direct aan de dakconstructie. Een geklemde haak wordt om de daklat en -pan geklemd, waardoor het eenvoudiger te monteren is. Echter maakt dit de constructie ook zwakker.

Plaatsing vergt enig nadenkwerk

Snel monteren op een plat dak gaat eenvoudiger. Het enige waar je rekening mee moet houden is de spanning waar de zonnepanelen op dat moment op staan en de gladheid van het dak. Je moet bij het monteren rekening houden met de plaatsing van de panelen. Dit kan namelijk op verschillende manieren:

  • Horizontaal of verticaal
  • Gericht op het zuiden of in lijn met de daklijn
  • Oost-west opstelling

Je zult daarom eerst een legplan moeten maken, waarin je deze onderdelen meeneemt. Daarna ga je aan de slag met het bevestigingsmateriaal. In tegenstelling tot een schuin dak ligt het bevestigingsmateriaal los op het dak. Het gewicht van de ballast waarmee je uiteindelijk te maken krijgt is vele malen belangrijker.

Doorvoerpijpen voor de bekabeling

Als je jezelf afvraagt hoe snel te monteren van een zonnepaneel in zijn werk gaat, moet je ook rekening houden met de bekabeling die erbij komt kijken. Je moet immers een waterdichte doorvoer hebben voor de kabels die nodig zijn om de zonnepanelen aan te sluiten. Hier zijn speciale doorvoerpijpen verkrijgbaar, waarvoor je een gat van ongeveer 2 centimeter moet maken. Ook zou je deze net over de dakrand via de muur naar binnen kunnen voeren in plaats van een doorvoerpijp te gebruiken.

De juiste kabels voor de omvormer

Hoe je de omvormer snel kunt monteren is afhankelijk van de hoeveelheid strings die je maakt bij de kabels. Vaak wordt gebruik gemaakt van een string, maar in veel situaties is het verstandiger om meerdere strings op de omvormer aan te sluiten. Hiervoor heb je DC-kabels nodig, die voorzien zijn van een stekker. Via een AC-kabel wordt de omvormer weer aangesloten op de groepenkast. Houd er rekening mee dat er een aparte aardlekautomaat is vanaf twee zonnepanelen. Hierdoor kun je uiteindelijk jouw eigen energie opwekken voor het gebruik van apparaten.

Voor- en nadelen van zelf monteren

Het voordeel van zelf jouw zonnepanelen te monteren op een dak is dat je de montagekosten van het bedrijf niet meegerekend krijgt in de prijs van jouw panelen. Hierdoor valt het totaalplaatje van alle panelen veel goedkoper uit dan wanneer je een bedrijf inschakelt voor de installatie. Echter heeft dit ook verschillende risico’s waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat de panelen niet op de juiste manier aangesloten worden, waardoor je geen energie op kunt wekken. Ook kan het verschillende ongelukken veroorzaken, doordat je met veel kilo op een dak staat. Het kan daarom verstandig zijn om toch een expert in te huren, zodat er veel risico’s kunnen worden voorkomen.

Bespaar aan de hand van offertes

Zelf een bedrijf inschakelen die jouw zonnepanelen levert? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven bij jou in de buurt en zie wat deze panelen voor jou gaan kosten. Ook kun je hierbij aangeven of je de zonnepanelen zelf installeert of dat je dit over wilt laten aan een professional. Zo heb je alle mogelijkheden op een rijtje en zie je in een oogopslag wat jouw minimale budget moet zijn om een nieuwe energiebron op jouw dak te kunnen plaatsen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Is investeren in zonnepanelen verstandig?

Sinds de introductie van het energielabel wordt het nog belangrijker om een

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen