12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ook met 8 zonnepanelen op uw dak kunt u profiteren van de flinke jaarlijkse opbrengsten en de verlaagde energierekening terwijl u milieuvriendelijk bezig bent door uw eigen groene stroom op te wekken op duurzame wijze. Maar wat zijn nou precies de kosten voor het aanschaffen en installeren van een zonnepanelensysteem dat bestaat uit 8 panelen? Lees hieronder verder om een gemiddeld kostenoverzicht te krijgen hiervan.

Kosten 8 zonnepanelen op uw dak

Er zijn 4 soorten zonnepanelen op de zonnepanelenmarkt. Op volgorde van goedkoopst naar duurst vindt u de dunne film/amorf panelen, de polykristallijne panelen, de monokristallijne panelen en de glas-glas panelen. Elke paneelsoort heeft een andere kostprijs en dus zijn de gemiddelde kosten voor 8 zonnepanelen afhankelijk per paneelsoort. Hieronder kunt u nagaan wat de kosten zijn voor het aanschaffen en plaatsen van 8 zonnepanelen:

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 8 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €2.400 – €3.200
Polykristallijn €450 – €550 €3.600 – €4.400
Monokristallijn €500 – €600 €4.000 – €4.800
Glas-glas €700 – €800 €5.600 – €6.400

De btw-regeling voor 8 zonnepanelen

Iedereen die onlangs een zonnepanelensysteem heeft aangeschaft betaalt op dit moment 0% btw. Zowel ondernemers als particulieren kunnen met zonnepanelen via de website van de Belastingdienst registreren om de btw terug te vragen. De btw-aanvraag kunt u zelf indienen, of u kunt kiezen om de installateur dit voor u te laten regelen. Dat spaart u een hoop technische details. Het gemiddelde kostenplaatje bij het terugvragen van de btw over de panelen is als volgt:

Paneelsoort Kosten 8 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 5 panelen
Dunne film/Amorf €2.400 – €3.200 €417 – €555 €1.983 – €2.645
Polykristallijn €3.600 – €4.400 €625 – €764 €2.975 – €3.636
Monokristallijn €4.000 – €4.800 €694 – €833 €3.306 – €3.967
Glas-glas €5.600 – €6.400 €972 – €1.111 €4.628 – €5.289

Factoren die van invloed zijn op de prijs

De zonnepanelenprijs kan worden beïnvloed door verschillende componenten. Zo dient u rekening te houden met het type zonnepaneel dat u aanschaft. Een monokristallijne paneel kost minder dan een glas-glas paneel. Daarnaast is het zonnepanelenmerk belangrijk, waarbij een duur merk een hogere aanschafprijs heeft. Ook het aantal zonnepanelen dat u koopt is van belang, de omvormerprijs omdat u minstens één extra omvormer dient te kopen gedurende de levensduur van de panelen. Dit omdat een omvormer gemiddeld 10 jaar meegaat en zonnepanelen ruim 25 jaar. Tenslotte zijn de installatiekosten ook belangrijk. Het installeren van zonnepanelen is niet altijd even makkelijk, afhankelijk van uw daktype. Hierdoor kunnen de installatiekosten verschillen per installateur. Kies bij voorkeur altijd een gecertificeerde installateur zodat u verzekerd bent van een verhoogd rendement.

Besparen met 8 zonnepanelen

Besparen met een zonnepanelensysteem met 8 zonnepanelen is eenvoudig. Dit kunt u doen door:

  • Steun vanuit de overheid: Bij de verschillende gemeentes kunt u terecht voor subsidiemogelijkheden, een duurzaamheidslening of energiebespaarlening of een groene hypotheek. Dergelijke leningen en hypotheken hebben een zeer laag rentepercentage. Daarnaast kunt u nog de 21% btw weer terugvragen over de installatie- en de aanschafkosten. Hierdoor bespaart u op de investeringskosten.
  • Collectief: Informeer bij de gemeente welke collectieven er momenteel beschikbaar zijn voor het aanschaffen van zonnepanelen. Zo deelt u samen de kosten waardoor u bespaart op uw investering. Is er geen collectief in uw regio op het moment, dan kunt u zelf eentje beginnen.
  • Buren: Check in hoeverre uw buren interesse hebben om ook zonnepanelen aan te schaffen. U zou dan samen de panelen kunnen kopen en de kosten gezamenlijk delen.
  • Outlet: Ga langs één van de vele outlets om te profiteren van tot wel 60% korting op uw zonnepanelen.
  • Kleine installatie: Wek slechts gedeeltelijk uw eigen groene stroom op door te beginnen met een kleine installatie. Met de tijd mee kunt u altijd uitbreiden met extra panelen om de opbrengst te verhogen.
  • Offertes vergelijken: Voordat u de panelen aanschaft, vergelijk eerst verschillende offertes van meerdere specialisten. Zo weet u zeker dat u het beste bod hebt geselecteerd. Staar uzelf echter niet blind op enkel de aanschafprijs. Deze is vaak niet inclusief de installatiekosten en de btw.
  • Zelf de panelen installeren: Indien u zelf over de nodige kennis en ervaring beschikt, dan kunt u besparen op de installatiekosten door zelf de panelen op uw dak aan te leggen. Er zijn verschillende online handleidingen en instructies te vinden om u onderweg te helpen tijdens de installatie. Hou wel rekening dat u hierbij geen garantie krijgt van de specialist en dat u niet verzekerd bent van een maximale opbrengst.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Wilt u ook zonnepanelen aanschaffen om uw eigen groene stroom op te wekken maar staat uw budget het niet toe om een volledig systeem te kopen? Dan kunt u ook starten met een installatie van 8 zonnepanelen. Voor een klein gezin zijn 8 panelen meer dan voldoende om te profiteren van de jaarlijkse besparingen. Bent u benieuwd naar de opties in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op en vraag om uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden

Is investeren in zonnepanelen verstandig?

Sinds de introductie van het energielabel wordt het nog belangrijker om een

Wat is slimmer goedkope of kwaliteit zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan is de prijs uiteraard heel