12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Omdat er een hoog prijskaartje hangt aan het kopen van een zonenpanelensysteem is het van groot belang dat u wel kwalitatief goede panelen krijgt voor uw investering. U wilt immers dat uw zonnepanelensysteem minstens 20 tot 25 jaar naar behoren blijft functioneren. Daarom dient u goed te letten op de garantieregeling. Maar hoe belangrijk is de garantieregeling nou precies? En waar moet op gelet worden? U leest het allemaal hieronder.

Garantie op zonnepanelen

Omdat het aanschaffen van zonnepanelen een vrij hoge investering is, is het belangrijk dat u verzekerd bent van kwaliteit, waarbij het systeem gedurende een lange tijd goed blijft functioneren. Een zonnepanelensysteem bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij een andere garantieperiode geldt voor elk onderdeel. U krijgt niet alleen garantie op de zonnepanelen maar ook op de omvormer en de bevestigingsmaterialen. U kunt gebruik maken van uw garantie in het geval van systeemdefecten, niet op de gebruikelijke achteruitgang of slijtage.

Soorten garantie

De verschillende soorten garanties van een zonnepanelensysteem zijn:

  • Productgarantie
  • Vermogensgarantie
  • Garantie op de omvormer
  • Garantie op de installatie
  • Opbrengstgarantie
  • Systeemgarantie

Productgarantie

De productgarantie wordt door de fabrikant van de zonnepanelen uitgegeven en biedt dekking op productiefouten, defecten, roest of tegenvallend rendement. Geleidelijke achteruitgang van het systeem en de opbrengst wordt hierbij uitgesloten. De productgarantie is vaak gemiddeld 10 tot 30 jaar op de zonnepanelen en 5 tot 10 jaar op de omvormer(s).

Vermogensgarantie

Ook de vermogensgarantie wordt door de fabrikant van de zonnepanelen uitgegeven en is toepasselijk op de geleidelijke achteruitgang van de productie van het zonnepanelensysteem. Zonnepanelen brengen na een aantal jaar minder op, ook wel bekend als het vermogensverlies. De twee soorten vermogensgarantie zijn lineaire vermogensgarantie en geblokte vermogensgarantie, waarbij de geblokte vermogensgarantie het meest gebruikt wordt in Nederland. Een garantie van 80% op het oorspronkelijk vermogen na 25 jaar wordt als betrouwbaar beschouwd. Het komt ook wel eens voor dat er hogere percentages of langere termijnen worden aangeboden.

Garantie op de omvormer

De omvormer wordt gebruikt om de energie die de panelen opwekt om te wisselen in stroom zodat u deze kunt gebruiken. Vanwege slijtage heeft de omvormer een kortere levensduur (10 jaar) vergeleken met de zonnepanelen, wat dus betekent dat u gedurende de hele levensduur van de panelen minstens 2 omvormers gaat moeten kopen. Daarom bieden de meeste fabrikanten van omvormers een maximale dekking van 5 jaar, met de mogelijkheid om deze te verlengen. De garantie biedt geen dekking op overbelasting van de omvormer, blikseminslag, foutieve installatie of onvoldoende ventilatie. Een omvormer kopen is niet goedkoop, wat het dus handig maakt als uw garantie deze dekt. Daarom wordt de garantie op de omvormer als de belangrijkste garantie gezien.

Garantie op installatie

U verwacht natuurlijk wel dat de installateur die u inhuurt de zonnepanelen naar behoren installeert. Bij defecte onderdelen te maken met de installatie van het systeem, kunt u deze gratis laten vervangen indien de garantie geldig is. Denk hierbij aan defecten aan de draagconstructie, verkeerde kabelaansluiting, loskomende bevestigingsmaterialen of een niet goed werkend systeem. De installateur dient u minstens 5 jaar dekking te bieden op de installatie.

Opbrengstgarantie

De specialist van de zonnepanelen behoort u ook opbrengstgarantie te geven over de aangeschafte zonnepanelen. Hierbij rekent de specialist eerst het te verwachten rendement en de factoren die daar invloed op kunnen hebben in uw persoonlijke situatie. Vervolgens bepaalt de specialist hoeveel stroom u jaarlijks op dient te wekken om te kunnen voorzien in de energiebehoeften van uw huishouden. Over deze opbrengst wordt garantie gegeven waarbij deze dus niet lager mag zijn dan wat de specialist aangeeft, welke kan oplopen van 10 tot 25 jaar.

Systeemgarantie

Vaak krijgt u ook systeemgarantie bij het kopen bij uw zonnepanelen, maar hoeft niet altijd zo te zijn. Met systeemgarantie staat de specialist garant voor het hele systeem. Als er gedurende de periode van de garantie iets misgaat met het systeem, dan zorgt de specialist dat deze kosteloos weer goed functioneert. De meeste systeemgaranties hebben een duur van 2 jaar, maar steeds vaker komt een periode van 10 jaar voor.

Belang van garantieregelingen

Door middel van de verschillende garantieregelingen krijgt u een bepaalde zekerheid waarbij u weet dat het goed zal komen indien er wat verkeerd gaat met uw zonnepanelensysteem. Het is wel zo dat de meeste specialisten de aangeboden garantieregelingen zo aantrekkelijk mogelijk maken om zo klanten te overtuigen van de aanschaf. Daarom dient u altijd de garantieregelingen goed door te nemen. De meest belangrijkste garantiesoort waar u op moet letten is de omvormersgarantie. Andere belangrijke garanties zijn de productgarantie, installatiegarantie en de vermogensgarantie.

Faillissement van de specialist

Gaat de specialist waar u de zonnepanelen heeft ingekocht en laten installeren failliet? De garanties die door de fabrikant worden uitgegeven die staan los van de specialist, wat dus inhoudt dat de garanties door een ander bedrijf overgenomen kunnen worden zodat de klant altijd gedekt blijft. Wanneer u een nieuwe specialist zoekt na faillissement, kies dan een bedrijf met veel ervaring, een opvraagbare financiële basis zodat u verzekerd bent van toekomstige samenwerking en ga op zoek naar referenties.

Zonnepanelen garantieregelingen vergelijken

Zoals u wellicht al heeft gemerkt, is een goede garantieregeling onmisbaar tijdens het aanschaffen van zonnepanelen zodat u verzekerd bent van kwaliteit en duurzaamheid. Bent u benieuwd hoe de verschillende garantieregelingen van elkaar verschillen? Wij vergelijken de beste zonnepanelen specialisten met de meest betrouwbare garantieregelingen voor u. Neem vandaag nog contact op voor uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Zonnepanelen in wegdek

Het wegdek waar u over rijdt is voorzien van zonnecellen en led