12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het belangrijk dat je een kwalitatief product in huis haalt. Het kan soms lastig zijn om de kwaliteit ergens van te bepalen, vooral als je zelf weinig verstand hebt van de materie. Op de markt van de zonnepanelen zijn er een groot aantal leveranciers en deze lijst verandert constant. Dat komt doordat de interesse in zonnepanelen op dit moment een piek heeft bereikt. Dit heeft als gevolg dat er A-merken, B-merken en zelfs C-merken zijn voor zonnepanelen en de kwaliteit tussen deze merken verschilt enorm. Daarom is er een verdeling gemaakt tussen fabrikanten van zonnepanelen, genaamd tier 1, tier 2 en tier 3. Hier lees je over de tier 1 fabrikanten en waaraan deze moeten voldoen om bij deze kleine groep te mogen horen.

Wat is een tier 1 zonnepanelen fabrikant?

Als we het hebben over A merken, dan hebben we het over het zonnepaneel zelf, maar de verdeling in tiers wordt gedaan door te kijken naar de kenmerken van de fabrikant. Deze verdeling is ontstaan omdat er terecht twijfels ontstonden over de kredietwaardigheid van sommige fabrikanten van zonnepanelen. Veel kleine en jonge bedrijven verdwijnen net zo snel als dat ze ontstaan en dat levert problemen op als je er net je panelen van hebt aangeschaft. Daarom heeft Bloomberg Energy Finance een rangschikking gemaakt die op de fabrikanten van zonnepanelen kan worden toegepast. De onderstaande tabel geeft deze eisen weer per tier.

Tier 1 Tier 2 Tier 3
  • 2 procent van de markt
  • Verticale integratie
  • Volledig geautomatiseerd
  • Grote nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Minimaal 5 jaar actief
  • 8 procent van de markt
  • Weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Gedeeltelijk geautomatiseerd
  • 2 tot 5 jaar actief
  • 90 procent van de markt
  • Geen nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Produceren zelf niet maar stellen zonnepanelen samen
  • Handmatige processen
  • Meestal minder dan 2 jaar actief
  • Verticale integratie: alleen bedrijven die verticaal zijn geïntegreerd mogen zich een tier 1 fabrikant noemen. Dit houdt in dat het gehele productieproces door dat bedrijf gedaan wordt. Alle onderdelen worden zelf gemaakt en in elkaar gezet. Tot het moment dat de zonnepanelen de fabriek uit rollen is er geen ander bedrijf aan te pas gekomen.
  • Volledig geautomatiseerd: de zonnepanelen van een tier 1 bedrijf worden gemaakt volgens volledig geautomatiseerde processen. Dit heeft als voordeel dat de fabrikant meer geld kan steken in onderzoek en verbetering, want volledige automatisering is goedkoper dan wanneer er mankracht aan te pas moet komen.
  • Onderzoek en ontwikkeling: tier 1 fabrikanten van zonnepanelen proberen hun producten constant te verbeteren en dat doen ze door hun eigen onderzoek te doen en door daar hun eigen laboratoria voor te gebruiken.
  • 5 jaar: tier 1 fabrikanten van zonnepanelen zijn dit al minstens 5 jaar. De realiteit leert dat de meeste tier 1 fabrikanten al tientallen jaren in deze branche werkzaam zijn.

Wat vertelt die jou precies?

De tier 1 fabrikanten nemen dus maar 2 procent in van alle fabrikanten van zonnepanelen en dat is erg weinig. De eisen die aan deze bedrijven worden gesteld zijn ook vrij streng. Het is niet voor alle fabrikanten mogelijk om te investeren in een volledige automatisering of om de fabrieken aan te leggen waar alle onderdelen van de zonnepanelen kunnen worden geproduceerd. Veel teksten raden je aan om voor een tier 1 merk te kiezen, maar dat is natuurlijk alleen zo als je ook echt de beste kwaliteit verwacht. Voor een tier 1 merk betaal je gemakkelijk 30 procent meer en dat geld moet je daarnaast ook hebben. Je kunt van een tier 1 merk de volgende eigenschappen verwachten.

  • Uitstekende garantie: tier 1 fabrikanten geven je een bijzonder goede garantieregeling. Vaak zijn de productgarantie en de vermogensgarantie beide 25 jaar. SunPower komt binnen deze 25 jaar het paneel bij een gebrek gratis vervangen, omdat ze weten dat er jaarlijks maar 1 op de 20.000 van hun zonnepanelen defect raken. Veel tier 1 fabrikanten geven je de garantie dat hun zonnepanelen na 25 jaar nog meer dan 90 procent rendement geven. Als klant word je door een tier 1 bedrijf volledig in de watten gelegd.
  • Eén verantwoordelijke: het feit dat de tier 1 bedrijven verticaal zijn geïntegreerd heeft een groot voordeel voor jou. Je weet dan altijd dat er maar één verantwoordelijke is als er een fabrieksfout optreedt.
  • De beste kwaliteit: alle eisen die door Bloomberg zijn samengesteld zijn natuurlijk op het bedrijf van toepassing, maar hierdoor krijg je wel een zonnepaneel van de beste kwaliteit. Deze bedrijven hebben hun eigen laboratoria waar ze de zonnepanelen eerst fotograferen en testen om ze te onderzoeken op haarscheurtjes en andere gebreken. Alleen correcte zonnepanelen gaan de deur uit. Voor 30 procent extra kosten heb je een zonnepaneel met een lange levensduur, met een kleine degradatie en met uitstekende garantieregelingen. Op de lange termijn zijn tier 1 zonnepanelen regelmatig goedkoper.

Tier 1 merken

Er is geen definitieve lijst met tier 1 merken van zonnepanelen. Hier sommen we enkele voor je op.

Bisol, Trina Solar, SunPower, IBC, Luxor, Kyocera, First Solar, LG, JA Solar, Solarwatt, ET Solar, REC, BenQ, Panasonic, Axitec, Bauer, Hanwa Q Cells, Canadian Solar, Yingli en Risen Energy.

Vergelijk offertes

De beste zonnepanelen vind je niet alleen door te kijken naar de tier, maar ook door een vergelijking te maken van de producten in jouw prijsklasse. Deze vergelijking maak je gemakkelijk en snel als je besluit onze vergelijkingstool te gebruiken. Vraag daarom vandaag nog via deze website offertes op en begin met het plannen voor je eigen groene energie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde

Is investeren in zonnepanelen verstandig?

Sinds de introductie van het energielabel wordt het nog belangrijker om een

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden