12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen van zonnepanelen hun maandelijkse lasten verlagen. Geïnteresseerd zijn in zonnepanelen is één ding, maar “Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen” is een veel gehoorde vraag. In principe kunnen zonnepanelen op het merendeel van de daken worden geplaatst, maar er zijn ook een aantal uitzonderingen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Als eerste noem ik de verschillende soorten daken waar geen zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Het gaat dan om de volgende daken:

 • Rieten daken
 • Platte daken die zijn opgebouwd uit sedum
 • Schuine daken die bestaan uit golfplaten evenals schuine daken van mastiek
 • Bitumen daken die een hellingshoek hebben van meer dan vijf graden
 • Leien, PVC, fels en damwand daken
 • Daken die beschikken over rondingen, shingles en steeldeckpanelen
 • Een dak dat is uitgerust met zachte isolatie
 • Daken die asbest bevatten en niet meer in een optimale staat verkeren

Veel mensen denken dat er ook rekening moet worden gehouden met het feit of men over een plat of een schuin dak beschikt. Dit maakt inderdaad verschil, maar in beide gevallen kunnen zonnepanelen zonder probleem geplaatst worden.

Zonatlas, is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Heeft u al eens gehoord van Zonatlas? Zonatlas is een onafhankelijk platform en laat voor elk dak in Nederland zien of dit dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Werkelijk een prachtig systeem voor de mensen die nog met vragen zitten.
U ziet namelijk niet alleen uw dak, maar er wordt ook gelijk uitgerekend hoeveel vermogen er kan worden opgewekt als u zonnepanelen op uw dak plaatst.
Nieuwsgierig hoeveel elektriciteit uw dak kan opwekken?

Bereken het vermogen van de zonnepanelen op uw dak

Kijk dan op de website van Zonatlas en voer uw postcode in. U zal versteld staan wat er allemaal mogelijk is.

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Andere factoren die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak gaat net even anders dan zonnepanelen op een schuin dak. Het grote verschil is het systeem waar gebruik van wordt gemaakt voor de plaatsing van de panelen. Op platte daken kan het noodzakelijk zijn om de zonnepanelen schuin op een statief te plaatsen waardoor ze meer en beter de UV-straling kunnen opvangen. Op een schuin dak is dat uiteraard niet nodig.
Toch zijn er ook nog andere factoren die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, namelijk:

 • De oppervlakte van het dak
  Een dak is pas echt geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen als de oppervlakte van het dak minimaal 11 vierkante meter bedraagt. Een kleinere oppervlakte hoeft geen probleem te zijn, maar een kleinere oppervlakte betekent minder panelen en dus een lagere opbrengst van de zonnepanelen. Vooral bij platte daken is een grote oppervlakte een absolute must.
 • De zoninstraling van het dak
  Er zijn verschillende omstandigheden die de zoninstraling van uw dak negatief kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoogbouw in uw directe omgeving, veel hoge bomen en de exacte positie van het dak. Het spreekt voor zich dat een zuidelijke oriëntatie van het dak altijd de beste resultaten oplevert.

Bovenstaande tekst maakt het reeds duidelijk, op de vraag “Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?” valt niet zomaar een antwoord te geven. Het verschilt namelijk van situatie tot situatie. Door het lezen van bovenstaande punten kunt u voor uzelf al vrij goed bepalen of zonnepanelen voor uw woning een meerwaarde kunnen betekenen of niet.

Wilt u zeker weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Als u geïnteresseerd bent in zonnepanelen dan kunt u natuurlijk altijd een expert uitnodigen om bij u thuis de situatie te bekijken. Hij maakt dan gelijk geheel vrijblijvend een offerte voor uw woning, zodat u de zonnepanelen offertes kunt vergelijken met andere aanbieders uit uw regio.

Bovendien krijgt u dan gelijk een antwoord op de vraag, is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Laatste nieuws

Is investeren in zonnepanelen verstandig?

Sinds de introductie van het energielabel wordt het nog belangrijker om een

Vergelijk zonnepanelen

Heeft u interesse in het aanschaffen van zonnepanelen? Verzamel dan van tevoren

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in