12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ruim 10% van de Nederlandse huishoudens hebben al zonnepanelen op hun dak staan om zelf in hun eigen energiebehoeften te voorzien. Daartegenover staat dat er momenteel zeker 1.700 zonnepanelenleveranciers zijn in Nederland. Maar waar dient u allemaal op te letten tijdens het kopen van zonnepanelen? Lees hieronder verder voor een aantal handige tips.

Kies het juiste soort paneel

Er zijn 3 soorten zonnepanelen waar u uit kunt kiezen: monokristallijnen panelen, polykristallijne en amorf/dunne film panelen. Deze soorten verschillen van elkaar in uiterlijk, vermogen, prijs en benodigd dakoppervlak per paneel.

Efficiëntie van het zonnepaneel

Om het maximale rendement te behalen uit uw panelen is het belangrijk om zoveel mogelijk energie te besparen. Ga voor een zonnepanelensysteem met een zo hoog mogelijk percentage van efficiëntie, zo heeft u uw panelen immers eerder terugverdiend.

Optimale installatie

Bent u handig? Dan kunt u zelf de zonnepanelen installeren op uw dak indien u beschikt over de nodige kennis. Online treft u verschillende doe-het-zelf pakketten om de installatie zelf uit te voeren. Daarnaast kunt u ook de panelen door een gecertificeerd installateur laten plaatsen om zo verzekerd te zijn van een verhoogd rendement en een veilige installatie. Staar u niet blind op de goedkoopste offerte, maar ga na in hoeverre de panelen kwalitatief goed zijn. Ga verder op zoek naar recensies of ervaringen van andere klanten met de installateur om verzekerd te zijn van een optimale installatie van het systeem.

Capaciteit van het zonnepaneel

Hoe hoger de capaciteit per paneel in Wattpiek, des te meer u betaalt. Hierbij kunt u ook uitgaan dat hoe hoger de capaciteit, hoe meer u bespaart met uw zonnepanelensysteem dankzij het hoge rendement. De capaciteit per paneel is verder ook merk gebonden.

De kosten van een zonnepaneel

Kijk niet enkel naar de prijs per paneel, maar ook naar de kwaliteit en de capaciteit. Hoe hoger de prijs per paneel, geldt vaak ook dat het rendement hoger ligt. Het is sterk aan te raden om de prijs niet alles te laten bepalen, het gaat immers om het maximaliseren van de jaarlijkse besparing.

Het aantal zonnepanelen

Op basis van uw energieverbruik kunt u eenvoudig nagaan hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om te voldoen in de energiebehoeften van uw huishouden. Een gemiddeld gezien verbruikt 3.300 kWh en heeft dus minstens 16 panelen van gemiddeld 250 Wp nodig om het volledig verbruik te zelf op te wekken.

Testen van zonnepanelen

Schaf het liefst zonnepanelen aan die getest en beoordeeld zijn op kwaliteit, veiligheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Ga op zoek naar de aanwezige keurmerken waarbij het bekendste keurmerk voor zonnepanelen de TÜV is, welke een kwalitatief goed paneel verzekert. Verder is het ook belangrijk om naar de garantieregeling te vragen. De verschillende relevante vormen van garantie zijn hierbij de productgarantie van 5 tot 10 jaar, de systeemgarantie voor de eerste 10 jaar, installatiegarantie van minimaal 18 maanden, een vermogensgarantie en tenslotte soms ook een opbrengstgarantie. Als de garantieregeling in orde is dan weet u zeker dat de fabrikant of specialist zelf gelooft in de panelen.

Geschiktheid van uw dak

Omdat zonnepanelen in verschillende maten komen, dient u eerst na te gaan welk soort paneel en welke maat geschikt is voor uw type dak. Een plat dak en een hellend dak vergen een verschillende soort installatie waardoor de kosten kunnen verschillen. Om na te gaan of uw dak geschikt is kan de installateur van tevoren langskomen om een scan van uw dak te maken en deze te beoordelen om u tenslotte advies te geven. Hierbij is de hellingshoek, de schaduwval, de afstand tot de dakrand, obstakels en het positioneren van de panelen ten opzichte van de zon ook van belang.

Vergunning

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is vergunningsvrij, tenzij u woont in een monument of in een beschermd stads-of dorpsgezicht. Bij de gemeente kunt u informeren in hoeverre een vergunning vereist is in uw persoonlijke situatie.

Subsidies en financiële hulpmiddelen

Bedrijven die zonnepanelen aanschaffen kunnen profiteren van de fiscale voordelen zoals de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL), de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Kleine ondernemers kunnen de SDE+ subsidie aanvragen. De overheid doet dit om de inwoners zoveel mogelijk te stimuleren om te investeren in zonnepanelen en andere duurzaamheidsmaatregelen.

Fiscaal voordeel

Zowel ondernemers als particulieren kunnen de 21% btw over de aanschaf- en installatiekosten van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Zo heeft u als het ware achteraf gezien genoten van 21% korting op uw initiële investering.

Wacht niet tot zonnepanelen goedkoper worden.

Dankzij de ontwikkelingen op de markt neemt het aantal mensen die zonnepanelen aanschaffen steeds toe vanwege de gunstig geprijsde systemen. Omdat de vraag stijgt, zal ook de prijs voor zonnepanelen op de markt langzamerhand ook stijgen. Het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen is dus nu.

Vraag meerdere offertes aan.

Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende specialisten of installateurs in uw regio. Zo weet u zeker dat u de offerte met de beste kwaliteit-prijs verhouding heeft geselecteerd.

Bespaar zoveel mogelijk

Besparen op uw aanschafkosten is mogelijk door een plaatselijke specialist in te huren. Vanwege de korte afstand betaalt u minder kilometerkosten. Daarnaast kunt u samen met de buren zonnepanelen kopen waardoor u korting krijgt op de kosten of de kosten gezamenlijk deelt. Tenslotte kunt u altijd klein beginnen door maar een beperkt aantal panelen aan te schaffen en met de tijd mee uitbreiden met extra panelen.

Neem contact op en vraag uw offerte aan

Bent u aan de hand van de bovenstaande tips inmiddels volledig overtuigd van de vele voordelen waar u van kunt profiteren met zonnepanelen op uw dak? Dan helpen wij u aan de beste specialist waarbij u de beste offerte kunt kiezen. Neem contact op met ons voor uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te