12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het kopen van zonnepanelen doet u niet zomaar, deze aanschaf vergt enig onderzoek en het maken van verschillende beslissingen voordat de panelen uiteindelijk op uw dak liggen. Tijdens het opvragen van zonnepanelenoffertes treft u verschillende prijzen, maar hoe zijn deze prijzen nou precies opgebouwd en wat zijn de verschillende onderdelen die deel uitmaken van de zonnepanelenprijs? Dit leest u allemaal hieronder.

Prijsopbouw zonnepanelen

Aan het kopen van een set zonnepanelen hangt een vrij hoog prijskaartje. Door middel van zonnepanelen kunt u zelf uw eigen groene stroom opwekken waardoor u geen of nauwelijks stroom van een energieleverancier meer af hoeft te nemen. De prijzen van zonnepanelen variëren per specialist. De zonnepanelenprijs bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk:

  • De zonnepanelen
  • De omvormer
  • De bekabeling
  • De draagstructuur
  • De installatie

Soort zonnepaneel

De zonnepanelen vormen de grootste kosten tijdens het bepalen van de zonnepanelenprijs. Hier komt bij dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn, elk met hun eigen vermogen en eigenschappen. Daarnaast zijn zonnepanelen nog merk gebonden, waarbij merken uit tier 1, tier 2 en tier 3 flink van elkaar kunnen verschillen. Merken uit tier 1 zijn zo duurder dan merken uit tier 3.

Prijs per soort paneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De bekendste zijn de monokristallijne panelen, de polykristallijne panelen en de dunne film/amorf zonnepanelen. Elk van deze paneelsoorten hebben een ander vermogen en opbrengst. De prijs per paneelsoort kunt u eenvoudig nagaan uit het overzicht hieronder:

Paneelsoort Prijs per paneel
Monokristallijn €670
Polykristallijn €600
Dunne film/Amorf €400

Omvormer

De omvormer zorgt ervoor dat de zonnepanelen de opgewekte energie omwisselen tot bruikbare stroom. Een omvormer gaat gemiddeld 10 jaar mee, wat dus inhoudt dus u minstens 1 extra omvormer gaat moeten kopen. Aan te raden is om goed te letten op de garantie op uw omvormer. Indien u deze verlengt, kunt u kosteloos de omvormer laten vervangen op het moment dat dit nodig is binnen de garantie. Over het algemeen ligt het vermogen van een omvormer tussen de 90% en de 100% van de Wp van zonnepanelen. De gemiddelde prijzen voor omvormers zijn als volgt:

Omvormer Verbruik Kosten
Kleine installatie 1.500 kWh €650
Gemiddelde installatie 3.500 kWh €1.250
Grote installatie 6.000 kWh €2.000

Installatie

Ook de arbeidskosten om de zonnepanelen op uw dak te installeren worden toegerekend aan de totale zonnepanelenprijs. Omdat het installeren van zonnepanelen een arbeidsintensieve klus kan zijn, kunt u rekenen op gemiddeld 15% aan installatiekosten. De installatiekosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, voornamelijk uw daktype. Een zonnepaneleninstallatie op een plat dak vergt een heel andere installatieprocedure en kosten dan op een hellend dak. Tenslotte kunt u nog onderscheid maken tussen een amateuristische installateur en een gecertificeerde installateur, waarbij een gecertificeerde installateur aangesloten is bij een branchevereniging door middel van een lidmaatschap.

Prijs berekenen

Simpelweg naar de offerteprijs te kijken is niet verstandig, de prijzen kunnen namelijk altijd verschillen afhankelijk van verschillende factoren. Zo kunnen de prijzen van bepaalde offertes exclusief btw en installatiekosten zijn. De installatiekosten vormen minstens 15% van de zonnepanelen en voor de btw betaalt u 21% op zowel de aanschaf- als installatiekosten. Daarnaast kan een goedkope zonnepanelenprijs ook betekenen dat de kwaliteit minder is of dat de panelen verouderd zijn. Staar u daarom niet blind op enkel de prijs van een zonnepaneleninstallatie, maar ga ook na wat de prijs per paneelsoort is en voornamelijk wat de prijs per wattpiek is. Bij het berekenen van de zonnepanelenprijs is de prijs per wattpiek zeer belangrijk.

Prijs per wattpiek

Ook de prijs per wattpiek kan eenvoudig worden bepaald door het aantal zonnepanelen en het vermogen in acht te nemen. Ook de opbrengst, de omvormer en het vermogen van de omvormer, de bekabeling en het draagstructuur oefenen een rol uit tijdens de prijsbepaling per wattpiek. Stel dat u panelen van 250 Wp selecteert en minstens 4.000 Wp nodig hebt. Om in uw energiebehoeften te voorzien dient u minstens 16 zonnepanelen te plaatsen. Hieronder kunt u op overzichtelijke wijze nagaan wat de gemiddelde prijzen van zonnepanelen per wattpiek zijn:

Panelen Wattpiek Prijs
12 3.000 Wp €2,08
15 4.000 Wp €1,99
20 5.000 Wp €1,85
24 6.000 Wp €1,84
28 7.000 Wp €1,74

Prijs per m²

Ook de prijs per m² is eenvoudig te bepalen aan de hand van de grootte per paneel. De prijzen zijn afhankelijk van het vermogen per paneel en de grootte van de panelen. De meeste zonnepanelen hebben een oppervlakte van 0,99 bij 1,65 meter. Ook het merk van de panelen is hierbij van belang. De prijs van een standaard zonnepanelensysteem ligt per vierkante meter tussen de €90 en €200.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Aangezien Nederland volgens het Klimaatakkoord steeds duurzamer dient te worden, bent u door middel van het aanschaffen van zonnepanelen al voorbereid op de toekomst. U bent dan niet alleen uw eigen energieleverancier maar daarnaast bent u ook nog milieuvriendelijk bezig terwijl uw maandelijkse kosten omlaaggaan. Wilt u weten wat een zonnepanelensysteem u gemiddeld gaat kosten, rekening houdend met uw persoonlijke situatie en huishouden? Wij helpen u met het berekenen van de prijs van een zonnepanelensysteem en met het vinden van de beste zonnepanelen specialisten in uw regio en de scherpste offertes. Neem contact op voor uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records