12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zonnepanelen wilt kopen, heb je een belangrijke beslissing genomen. Zonnepanelen bieden je gratis energie vanaf het moment dat de terugverdientijd verstreken is en dat betekent dus een enorme besparing. Bovendien ben je een stuk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen omdat je vaak nog maar een klein del afneemt van de energie bedrijven. Dat is goed nieuws voor iedereen in ons land, want fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk en zullen ooit opraken. Alvorens zonnepanelen te kopen, is het raadzaam om je goed voor te bereiden. Daarmee kun je valkuilen en veelvoorkomende fouten in ieder geval vermijden.

Ga eerst naar de gemeente

Voordat u zonnepanelen bestelt en installeert, moet je een bezoek brengen aan de lokale autoriteiten. De landelijke subsidiepot is helaas dicht voor de aanleg van zonnepanelen, maar gemeentelijke of provinciale partijen kunnen wel subsidie potten hebben die gereed staan voor financieel ondersteuning van bewoners bij de aankoop van zonnepanelen. Daarnaast kan het nodig zijn om een bepaalde vergunning aan te vragen voor zonnepanelen, bijvoorbeeld als het plaatsing op een monumentaal pand betreft of je te maken hebt met een beschermd stadsgezicht. Neem daarom als eerste stap altijd contact op met je gemeente om erachter te komen wat je rechten zijn en waaraan je je moet houden.

 

Soort panelen Prijs (per paneel)
Monokristallijn 675
Polykristallijn 600
Amorf 425

Maak een keuze in zonnepanelen

Er zijn een enorme hoeveelheid soorten zonnepanelen, en het is belangrijk om de juiste modules te kopen die passen bij jouw dak. Als je het niet goed doet, zal het niet de verwachte watt pieken produceren en een negatieve impact hebben op de verwachtte terugverdientijd. Dat is natuurlijk erg zonde. Houd daarom altijd je persoonlijke situatie in de gaten en bespreek dit met de leverancier. Er zijn drie veel voorkomende soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor particulier gebruik. Het volgende overzicht kan je helpen bij het maken van deze beslissing, maar het is natuurlijk altijd aan te raden om een specialist in dit verband te raadplegen.

1. Polykristallijne zonnepanelen

  • Verwacht rendement: 12 – 16 %.
  • Levensduur: 25 jaar.
  • Hou rekening met een klein verlies in opbrengst bij weinig licht op het dak maar ook een verlies bij hoge temperaturen bijvoorbeeld in de zomer.
  • Het is geschikt voor huizen met een groot dakoppervlak en kan ingezet worden bij indirect zonlicht.

2. Monokristallijne zonnepanelen

  • Verwacht rendement : 14 – 20 %.
  • Levensduur: 25 jaar.
  • Hou rekening met een groot verlies in opbrengst bij weinig licht op het dak en net als bij de bovenstaande panelen een behoorlijk verlies bij hoge temperaturen.
  • Deze panelen zijn het meest geschikt voor kleine dakgebieden en huizen op een locatie op het zuiden.

3. Amorfe zonnepanelen

  • Verwacht rendement: 6 – 10 %.
  • Levensduur: 25 jaar.
  • Hou rekening met een minimaal verlies bij weinig licht op het dak en datzelfde geld ook voor het verlies bij hoge temperaturen, dit is laag.
  • Amorfe zonnepanelen zijn geschikt voor huizen met een groot dakoppervlak en waar de omstandigheden minder gunstig zijn.

De beste omstandigheden

Bij de aankoop van zonnepanelen kun je in de omschrijving zien staan zien hoeveel deze verwachten op te leveren. De opbrengst kun je terugvinden in de hoeveelheid watt piek. Hoe hoger dit is, des te meer energie je er mee opwekken kunt. Natuurlijk is de situatie vanuit de fabriek de meest ideale en je moet hier ernstig rekening houden dat je de gestelde opbrengst in de praktijk niet gaat halen.

De ideale locatie voor zonnepanelen is het dak op het zuiden, een helling van 35 graden en een maximum aantal zonuren. Als je dak gedeeltelijk in de schaduw staat, niet direct naar het zuiden gericht is of een andere helling heeft, zullen ze niet voor je op maximaal vermogen werken. Het is belangrijk om in je berekeningen mee te nemen en vooral als je ten doel gesteld hebt om je volledige energiebehoefte met de zonnepanelen op te wekken.. Als de omstandigheden op het dak niet ideaal zijn, is er een grotere installatie vereist.

Alles helpt

De prijzen voor zonnepanelen zijn pittig en je zult op zijn minst vijfduizend euro kwijt zijn. Dit is al helemaal het geval als je het totale verbruik van je huishouden wilt gaan opvangen. Dit is echter niet per se nodig want al een gedeelte opvangen levert een aanzienlijke winst op. Als je energierekening wordt gehalveerd met zonnepanelen, is dit een uitstekende stap voorwaarts. Daarnaast kunnen zonnepanelen tegenwoordig geïnstalleerd worden in bijvoorbeeld muren, in glas, in gordijnen en in dakpannen, zodat deze continue elke dag elektriciteit leveren. Deze alternatieven bieden misschien een lagere opbrengst, maar zijn wel veel minder zichtbaar en verborgen in objecten die je normaal gesproken gebruikt in het dagelijks leven. Je krijgt energie van de zon zonder iets ervoor te doen, dit is natuurlijk geweldig. Je kunt nu ook profiteren van mobiele zonnepanelen die je in de tuin plaatst en die via een stekker terugleveren. Zelfs een kleine verandering merk je op de lange termijn en de komende jaren kun je verwachten dat de opties alleen maar verder zullen uitbreiden.

Registreer je als ondernemer

Er zijn nu geen grote subsidies voor de aankoop van zonnepanelen. In plaats daarvan, vraag je in ieder geval alle belasting terug die je over de aanschaf van je zonnepanelen betaald hebt. Dit doe je door je bij de belastingdienst aan te melden als ondernemer omdat je energieleverancier bent geworden. Je kunt dan de eenentwintig procent btw van het totale investeringsbedrag terugkrijgen, wat natuurlijk een goede besparing is. Daarmee wordt meteen ook jouw terugverdientijd verkort. Om je btw terug te vorderen, moet je wel een aantal administratieve handelingen uitvoeren, maar uiteindelijk is het de moeite waard. Het is ook altijd mogelijk om hiervoor iemand in te huren, mocht je dit zelf niet willen of kunnen doen.

Voer uitgebreid marktonderzoek uit

Wanneer je een leverancier voor zonnepanelen gaat selecteren, is het altijd aan te raden om het marktaanbod te vergelijken. Vraag naar offertes van verschillende bedrijven die dit voor je kunnen plaatsen. Veel mensen kiezen direct voor de eerste aanbieder en verliezen daardoor veel aanbiedingen en promoties die je veel geld had kunnen besparen. Je kunt vaak veel voordeel vinden op het gebied van prijs, garantie, kwaliteit, aangeboden diensten, en meer. Ze doen marktonderzoek door te vergelijken met Op deze manier weet je zeker dat je een goed beeld hebt van de marktsituatie en je de juiste keuze maakt. Wil je weten wat zonnepanelen kunnen besparen voor jouw specifieke situatie? Vraag dan direct een offerte aan en krijg een vrijblijvend overzicht van de beste aanbiedingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde

Is investeren in zonnepanelen verstandig?

Sinds de introductie van het energielabel wordt het nog belangrijker om een