12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wilt u zonnepanelen plaatsen om zelf uw eigen duurzame energie op te wekken maar heeft u een plat dak? Dan bent u niet de enige die de open ruimte op uw dak goed wilt benutten. Op een schuin dak hebt u uw zonnepanelen sneller terugverdiend en betaalt u niet de hoofdprijs. Wilt u weten welke kosten komen kijken bij het aanleggen van zonnepanelen op een plat dak? U leest het allemaal hieronder.

Zonnepanelen op een plat dak

Ook op een plat dak is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Deze worden dan in een speciale console gezet of op driehoekige steunen waardoor ze schuin liggen. Hierdoor kunnen de panelen vrijwel altijd in de ideale hellingshoek worden geplaatst zodat u de maximale opbrengst kunt behalen. De schuine ligging van de panelen wordt bereikt door de consoles te vullen met ballast waardoor de panelen stevig blijven staan. Om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen is het aan te raden om zonnepanelen op een plat dak richting het zuiden te plaatsen met een hellingshoek van 35 graden.

Liggend of staand?

Op een plat dak heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen liggende zonnepanelen of om deze staand te laten plaatsen. Er zijn geen aantoonbare verschillen in het rendement, maar de keuze tussen deze twee opties is voornamelijk afhankelijk van de kosten voor het installatiemateriaal, de beschikbare ruimte op uw dak en de afmetingen hiervan, hoe zichtbaar uw dak is en de ballast die nodig is om de panelen stevig te houden.

Schaduwval en afstand tot de dakrand

Hoe hoger de hellingshoek op uw plat dak, hoe meer schaduw u op uw panelen zult hebben. Plaats uw zonnepanelen niet te dichtbij elkaar. Heeft u weinig ruimte maar wilt u veel panelen plaatsen? Dan kunt u kiezen voor een lagere hellingshoek waardoor u de panelen dichterbij elkaar kunt plaatsen en er dus ruimte is voor meer zonnepanelen. Verder dient u te kijken naar de afstand tot de dakrand, waarbij het aan te raden is om de zonnepanelen niet te dichtbij de dakrand te plaatsen om harde windvlagen te voorkomen. Over het algemeen kunt u 0,5 tot 1 meter afstand houden tot de dakrand, maar dit is afhankelijk van de grootte per paneel.

Terugverdientijd plat dak

Het rendement per paneel ligt lager op een plat dak waardoor de terugverdientijd van de zonnepanelen in de meeste gevallen ook langer is. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste betaalt u vaak meer aan installatiekosten op een plat dak omdat het de installatie redelijk eenvoudig is. Daarnaast is het installatiemateriaal voor het aanleggen van de panelen goedkoper en is de kostprijs minder waardoor de terugverdientijd verkort wordt.

Voordelen
Hieronder treft u alle voordelen van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak:

  • U kunt zelf de panelen in de ideale positie plaatsen ten opzichte van de zon. Tevens kunnen de panelen meedraaien.
  • Zonnepanelen op een plat dak verdient u sneller terug.
  • Optimaal gebruik van de lege ruimte op uw dak.
  • Op een plat dak zijn zonnepanelen uit het zicht.
  • Panelen op een plat dak hebben minder last van sneeuw of hagel en kunnen beter tegen harde windvlagen.
  • Het aanbod uit zonnepanelen is ruimwaardoor er voor elk budget een zonnepanelensysteem te vinden is.
  • Op een plat dak koelen zonnepanelen beter af.
  • De installatie is vergunningsvrij, tenzij u in een monument of beschermd stadsaanzicht woont.
  • Bij het verhuizen kunt u de panelen makkelijk meenemen.
  • Installatie op een plat dak is prima zelf uit te voeren.

Prijsopbouw zonnepanelen plat dak

Als u zonnepanelen aan gaat schaffen voor uw plat dak, is het belangrijk om na te gaan uit welke componenten de prijs is opgebouwd. U kunt uitgaan van ongeveer 75% aan materiaalkosten en 25% aan installatiekosten. Tot de materiaalkosten behoren niet alleen de panelen, maar ook de omvormer en ander benodigd apparatuur.

Prijzen plat dak

De installatiekosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak liggen over het algemeen 15% hoger vanwege het arbeidsintensieve werk en de grote hoeveelheid aan materialen om de panelen te installeren. De consoles of steunen vormen ook extra kosten tijdens de installatie, meestal € 10 per paneel. Hieronder treft u de gemiddelde prijzen per soort zonnepaneel op een plat dak:

Monokristallijn Polykristallijn Dunne film
Rendement 14-20% 12-16% 6-10%
Levensduur €260 per paneel €220 per paneel €120 per paneel
Kosten 30 jaar 30 jaar 25 jaar

Kostenoverzicht plat dak

Omdat er extra kosten gemaakt worden voor het plaatsen van de panelen op de juiste hellingsgraad, dient u uit te gaan dat de installatiekosten hoger liggen op een plat dak. Gemiddeld kunt u uitgaan van €10 aan bevestigingsmateriaal per paneel, waardoor u gemiddeld €100 tot €200 meer betaalt voor het aanleggen van zonnepanelen op een plat dak. Een gemiddeld gezin betaalt €7.500 tot €10.000 voor een zonnepanelensysteem op een plat dak. Hieronder treft u de gemiddelde kosten per huishouden:

Huishouden Verbruik Aantal panelen Kosten
1 2.300 kWh 10-11 €5.200
2 3.400 kWh 15-16 €7.700
3 4.100 kWh 19-20 €9.000
4 4.600 kWh 21-22 €10.000
5 5.300 kWh 24-25 €10.600
6 5.400 kWh 25-26 €12.000

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Er zijn een aantal keuzes die invloed uitoefenen op de kosten voor zonnepanelen op een plat dak. Ten eerste is het soort montagesysteem een van belang. Daarnaast dient u ook te kijken naar het soort zonnepaneel, waarbij u de keuze heeft uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen, elk met hun eigen prijs. Gaat u ook een boiler aanschaffen? Dan betaalt u gemiddeld €2.800 – €3.800 meer voor de boiler en €80 – €150 voor het monitorsysteem.

Kosten zonnepanelen plat dak vergelijken

Heeft u een plat dak maar gaat u een zonnepanelensysteem aanschaffen? Laat dit door een ervaren en gespecialiseerde installateur doen. Wij helpen u aan de beste installateur in uw regio. Neem contact op en vraag om uw vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden