12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in hun eigen energiebehoeften middels duurzame maatregelen. Zeker 35% van inwoners van Nederland investeren momenteel in duurzame energiebesparende maatregelen vanwege de gunstige prijzen op de zonnepanelenmarkt. Maar waarom zou u juist nu zonnepanelen moeten kopen en niet wachten? U treft de verschillende redenen waarom u nu moet investeren in een zonnepanelensysteem.

Er zijn 7 verschillende redenen waarom u nu moet investeren in een zonnepanelensysteem. Hieronder treft u deze verschillende redenen op een rij.

Reden 1: Een kortere terugverdientijd

De zonnepanelen die tegenwoordig geproduceerd worden hebben de capaciteit om meer energie op te kunnen wekken dan vroeger het geval was. Ook de investeringskosten zijn flink gedaald, waardoor u dus profiteert van hogere opbrengsten tegen een lagere aanschafprijs. Dit betekent dat de terugverdientijd aanzienlijk verkort wordt met een aantal jaar. Ook de stroomprijs bij de energieleveranciers ligt momenteel ruim 60% lager dan in het verleden, wat ook een positief effect heeft op de terugverdientijd. Over het algemeen was de gemiddelde terugverdientijd van een standaard set zonnepanelen vroeger 10 tot 15 jaar, terwijl dit nu dankzij de moderne technologieën verkort is naar 5 tot 10 jaar. Dit maakt het investeren zeer aantrekkelijk.

Reden 2: U bent voorbereid op de toekomst

Omdat Nederland volgens Klimaatdoelstellingen over een aantal jaar volledig moet draaien op duurzame energie, bent u met zonnepanelen op uw dak al voorbereid op deze energietransitie. Daarnaast kunt u het teveel aan opgewekte stroom altijd terugleveren aan het energienet, welke u als een groot batterij kunt beschouwen. Voor het terugleveren krijgt u een kleine vergoeding.

Reden 3: De zonnepanelentechniek is momenteel ideaal

Zonnepanelen zijn nog nooit moderner, geavanceerder en innovatiever geweest dan nu. Dankzij de huidige technieken die steeds blijven verbeteren, worden zonnepanelen steeds efficiënter waardoor u binnen een korte tijd al kunt profiteren van de opbrengsten.

Reden 4: De btw-regeling geldt voor bedrijven en particulieren

Alhoewel er in Nederland momenteel geen landelijke subsidieregeling meer beschikbaar is voor het kopen van zonnepanelen, is het investeren zeker de moeite waard. U kunt zowel als ondernemer als particulier de btw terugvragen over de aanschaf- en installatiekosten van de zonnepanelen. Zo wordt uw initiële investering als het ware met 21% verlaagd. Om in aanmerking te komen voor de terugvordering dient u zich eerst aan te melden als ondernemer voor de btw. Dit is mogelijk omdat u als zonnepaneleneigenaar ook energie levert aan het energienet, waardoor u automatisch als ondernemer wordt gezien.

Reden 5: Opbrengst is hoger dan spaarrente

Het is eenvoudig om het investeren in zonnepanelen te vergelijken met geld sparen op uw spaarrekening. De huidige spaarrente ligt gemiddeld rond de 0.5 tot 1% per jaar terwijl zonnepanelen een rendement kunnen halen van ruim 5 tot 7% per jaar. Daarnaast is het rendement stabiel omdat deze jaarlijks voorspelbaar is.

Reden 6: Verhoging van de woningwaarde

Door het aanschaffen van duurzame maatregelen verbetert het energielabel van uw woning, waardoor de waarde verhoogd wordt en uw huis dus makkelijker te verhuren of verkopen wordt op de woningmarkt. Met zonnepanelen op uw dak is uw woning aantrekkelijker voor kopers. Een woning stijgt volgens onderzoek met gemiddeld €5.000 en kiest zeker 35% van de kopers eerder voor een woning met zonnepanelen.

Reden 7: Niet langer afhankelijk van een energiebedrijf

Afhankelijk van hoeveel panelen u aanschaft en hoeveel energie u verbruikt, kunt u in de meeste gevallen een groot gedeelte van de energiebehoeften van uw huishouden voorzien. Denk hierbij aan 50% en soms zelfs 100% als u op slimme wijze gebruik maakt van uw gehele dakoppervlak. Op deze manier bent u minder afhankelijk van een energiebedrijf omdat u zelf uw eigen groene stroom opwekt zonder dat het milieu belast wordt.

Waarom wel wachten?

Er zijn ook enkele redenen waarom u het beste uw beslissing kunt uitstellen voor de toekomst. Waarom u moet wachten met het kopen van zonnepanelen:

  • Dalende prijzen: Gedurende de laatste paar jaar is de aanschafprijs van een zonnepanelensysteem zeker met 50% omlaag gegaan. Jaarlijks zijn de prijzen van zowel de zonnepanelen als de omvormers gedaald, maar de grootste daling vond plaats tussen 2011 en 2013, een flinke tijd terug dus. Sinds die periode zijn de prijzen min of meer gelijk aan de huidige prijzen. Daarnaast zijn omvormers maar lichtelijk gedaald met 0,3%. Maar men vergeet dat de installatiekosten niet gaan dalen. Het installeren van zonnepanelen blijft een arbeidsintensief werk.
  • Rendementsverhoging: Men verwacht dat in de toekomst zonenpanelen een hoger rendement zullen opleveren omdat panelen steeds efficiënter gemaakt worden. Onderzoek heeft aangetoond dat de stijging in efficiëntie maar 0,3% per jaar is. Het vermogen verhoogt dus wel jaarlijks, maar zeer langzaam waardoor het wachten onrealistisch is.
  • U gaat verhuizen: Heeft u zonnepanelen aangelegd en gaat u binnen 5 jaar weer verhuizen? Deze initiële investering verdient u niet meteen terug. U kunt enkel profiteren van het verhogen van de waarde van uw woning met de zonnepanelen op uw dak waardoor de koop- of huurprijs van uw huis hoger ligt. Daarnaast kunt u een zonnepanelensysteem aanschaffen die zichzelf binnen 5 jaar terugverdient.
  • U vindt de panelen niet mooi: Veel mensen vinden zonnepanelen om esthetische redenen niet mooi, maar dit is tegenwoordig eenvoudig op te lossen. Er zijn nieuwe paneelsoorten ontwikkeld die in uw dak kunnen worden geïntegreerd waardoor deze meer op reguliere dakpannen lijken.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Men denkt vaak dat zonnepanelen in de toekomst nog goedkoper en efficiënter zullen worden, waardoor er vaak wordt gewacht met het aanschaffen van een zonnepanelensysteem. Uit onderzoek is gebleken dat het ideale moment om zonnepanelen aan te schaffen nu is, aangezien de redenen om nu zonnepanelen te kopen veel zwaarder wegen. Bent u benieuwd naar de verschillende opties van zonnepanelen in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op voor uw gratis en vrijblijvende offerte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Goedkope zonnepanelen dankzij nanotechnologie

Zonnepanelen zullen steeds goedkoper en efficiënter worden dankzij nanotechnologie. Afgelopen week gaf

Wat is slimmer goedkope of kwaliteit zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan is de prijs uiteraard heel

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen