12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gemiddeld stel heeft voldoende aan een set van 7 zonnepanelen op hun dak om te voorzien in hun jaarlijkse energiebehoeften. Daarnaast bent u met zonnepanelen op uw dak niet alleen milieuvriendelijk bezig maar bespaart u ook enorm op de energierekening totdat uw systeem na ruim 25 jaar aan vervanging toe is. Maar wat zijn nou de gemiddelde kosten voor het aanschaffen en vervolgens laten installeren van 7 zonnepanelen? Dit komt u allemaal hieronder te weten.

Kosten 7 zonnepanelen op uw dak

Door het plaatsen van een set van 7 zonnepanelen op uw dak bespaart u op de maandelijkse energiekosten. Wat u kwijt bent aan het aanschaffen van 7 zonnepanelen is afhankelijk van welk soort zonnepaneel u selecteert. De goedkoopste versie van alle zonnepaneelsoorten is de dunne film, ook wel het amorf zonnepaneel genoemd. De allerduurste soort is de glas-glas paneel, waarbij u ook het hoogste rendement kunt verwachten. Hieronder treft u een overzicht van de gemiddelde kosten van 7 zonnepanelen per paneelsoort:

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 7 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €2.100 – €2.800
Polykristallijn €450 – €550 €3.150 – €3.850
Monokristallijn €500 – €600 €3.500 – €4.200
Glas-glas €700 – €800 €4.900 – €5.600

De btw-regeling voor 7 zonnepanelen

Ook over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunt u de reeds betaalde 21% btw terugvorderen. Dit kunt u eenvoudig doen bij de Belastingdienst via hun website door middel van het invullen van het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Op deze manier meldt u uzelf aan als ondernemer voor de btw. Dit is mogelijk omdat u door het terugleveren van uw extra stroom aan het algemeen energienet in de ogen van de Belastingdienst gezien wordt als een kleine ondernemer. Hierdoor bent u bevoegd om de volledige 21% terug te vorderen, mits u voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo dienen zowel de energierekening als de zonnepanelenfactuur op dezelfde naam te staan. Tenslotte kunt u nog kiezen of u zelf de btw-aanvraag indient of dat u dit laat doen door de installateur. Deze rekent vaak een kleine vergoeding en kan de aanvraag makkelijker en vaak sneller voor u geregeld krijgen.

Hieronder kunt u op overzichtelijke wijze zien wat de gemiddelde kosten van de btw is over een set van 7 zonnepanelen.

Paneelsoort Kosten 7 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 7 panelen
Dunne film/Amorf €2.100 – €2.800 €364 – €486 €1.736 – €2.314
Polykristallijn €3.150 – €3.850 €547 – €668 €2.603 – €3.182
Monokristallijn €3.500 – €4.200 €607 – €729 €2.893 – €3.471
Glas-glas €4.900 – €5.600 €850 – €972 €4.050 – €4.628

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Er zijn een aantal factoren die een grote rol spelen op de aanschafprijs van zonnepanelen. Denk zo bijvoorbeeld aan welk soort zonnepaneel u aanschaft. De aanschafprijs kan variëren afhankelijk van welk soort zonnepaneel u aanschaft. Een amorf zonnepaneel is goedkoper dan een glas-glas zonnepaneel. Ook het merk van de panelen is belangrijk. Daarnaast dient u de prijs van de omvormer in acht te nemen. Over de hele levensduur van 25 jaar van zonnepanelen dient u gemiddeld 2 omvormers aan te schaffen, aangezien deze gemiddeld maar rond de 10 jaar meegaan voordat ze aan vervanging toe zijn. Verder heeft het aantal panelen wat u aanschaft een grote invloed op de prijs van een zonnepanelensysteem. Koopt u meer panelen, dan gaat u logischerwijze in totaal ook meer betalen. Verder is ook het arbeidsloon van de installateur van grote invloed op de aanschafprijs. Het installeren van een zonnepanelensysteem op een plat dak of een hellend dak vergt een ander soort installatie, waardoor de kosten ook kunnen variëren. Daarnaast variëren de tarieven per installateur. Hierbij kunt u nog onderscheid maken tussen een landelijke en een lokale specialist. Hierdoor bent u goedkoper uit bij een lokale specialist vanwege de korte afstand.

Besparen met 7 zonnepanelen

U kunt eenvoudig besparen op de aankoop van uw zonnepanelensysteem door eerst verschillende offertes te vergelijken met elkaar. Door dit te doen weet u zeker dat u de juiste keuze heeft gemaakt. Daarnaast raden we u aan om gebruik te maken van alle sten vanuit die de overheid u toereikt voor het aanschaffen van zonnepanelen. Denk hierbij aan een energiebespaarlening, een groene hypotheek of mogelijke subsidies. Daarnaast kunt u bij de Belastingdienst de volledige 21% btw terugvragen. Verder kunt u samen met de buren een zonnepanelensysteem aanschaffen waardoor u de kosten gezamenlijk deelt. Op deze manier ontvangt u vaak ook een korting van de installateur. Tenslotte kunt met enige kennis en expertise zelf de zonnepanelen op uw dak installeren. Er zijn verschillende handleidingen te vinden op het Internet met nauwkeurige instructies.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Het kopen van zonnepanelen doet u niet zomaar. Omdat er een vrij hoog kostenplaatje verbonden zit aan zonnepanelen wilt u natuurlijk wel dat de panelen door een geschikte installateur worden geplaatst. Op deze manier bent u niet alleen verzekerd van een maximale opbrengst maar kunt u er ook gerust vanuit gaan dat u lang kunt genieten van uw systeem. Wij helpen u graag aan de beste zonnepanelen specialist in uw regio en omstreken door middel van onze handige vergelijkingstool. Neem nu contact op en vraag om uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Vergelijk zonnepanelen

Heeft u interesse in het aanschaffen van zonnepanelen? Verzamel dan van tevoren

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een