12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De bekende monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun hoog rendement vergeleken met de polykristallijne zonnepanelen. Daar staat dan ook weer een hoger prijskaartje tegenover. Tegenwoordig maakt gemiddeld 80% van de zonnepaneelhouders gebruik van monokristallijne zonnepanelen. Maar wat zijn de prijzen van dit soort paneel? Lees hieronder verder om het allemaal te weten.

Monokristallijnen panelen

De 3 soorten zonnepanelen die er beschikbaar zijn, zijn de monokristallijn, polykristallijn en amorf zonnepanelen. Een monokristallijne zonnepaneel is vaak donkerblauw of zwart van kleur en bestaat uit zonnecellen van één kristal, terwijl polykristallijne zonnepanelen bestaan uit verschillende blokken samengesmolten silicium. De monokristallijne zonnepanelen zijn de efficiënte panelen die momenteel verkrijgbaar zijn op de zonnepanelenmarkt. Hierbij kunt u denken aan panelen met een gemiddeld vermogen van 280 tot 320 Wp, soms zelfs tot 400 Wp per paneel. De maximale capaciteit van een monokristallijne paneel wordt na 10 jaar geschat op 92% en na 25 jaar kunt op rekenen op 82%. Monokristallijnen zonnepanelen worden voornamelijk gebruikt voor glas-glas en glas-folie zonnepanelen en hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Hierdoor behoren monokristallijnen zonnepanelen tot de meest populaire panelensoort in Nederland.

Voordelen monokristal zonnepanelen

De voordelen van het aanschaffen van monokristallijne zonnepanelen zijn als volgt:

  • Deze soort panelen zijn voornamelijk handig voor daken met kleine oppervlaktes.
  • Monokristallijne panelen zijn de goedkoopste soort panelen op de markt.
  • De prijs-kwaliteit verhouding ligt het best.
  • Het rendement ligt hoger met monokristallijne panelen (15-23%) dan bij polykristallijne zonnepanelen (14-16%)/
  • U heeft minder panelen nodig om een hoog rendement te behalen.
  • Zelfs op bewolkte of regenachtige dagen geniet u van een goed rendement.
  • Monokristallijne zonnepanelen zijn de esthetische oplossing vanwege hun mooie strakke zwarte of donkerblauwe uiterlijk.

Nadelen monokristal zonnepanelen

Helaas kent de monokristallijne zonnepaneel ook nadelen. Zo zijn monokristallijne zonnepanelen duurder dan de polykristallijne en de dunne film panelen waardoor men vaak twijfelt aan de aanschaf. Hierbij betekent een hogere prijs tevens niet altijd dat het rendement ook hoger ligt. Tenslotte is de monokristallijne zonnepaneel niet compleet klimaatvriendelijk omdat er tijdens de productie van de panelen restafval vrijkomt.

De kenmerken van monokristallijne zonnepanelen

De kenmerken van monokristallijne zonnepanelen worden hieronder op overzichtelijke wijze op een rijtje gezet:

Gemiddelde prijs: €175 – €400

Vermogen: maximaal 400 Wp

Rendement: 15-23%

Levensduur: 25 tot 30 jaar

Warmte-coëfficiënt: 0,4%

Prijsopbouw

Monokristallijne panelen zijn de goedkoopste soort panelen die er momenteel op de zonnepanelenmarkt beschikbaar is. De prijs van een monokristallijne zonnepaneel bestaat gemiddeld uit 70% materiaalkosten, welke de zonnepanelen en de bijbehorende onderdelen zoals de omvormer omvat. Daarnaast gaat 25% uit naar de arbeidskosten voor het installeren van de zonnepanelen. Tenslotte vormen de kilometerkosten circa 5% van de prijs. Hoe verder de installateur van u gevestigd is, des te meer u zult betalen aan kilometerkosten.

Prijs per paneel

Omdat het productieproces van monokristallijne zonnepanelen vrij arbeidsintensief is, ligt de kostprijs van de panelen gemiddeld 5 tot 10% hoger dan bij polykristallijne zonnepanelen. Het rendement is dan wel hoger dan bij de andere soorten panelen. De gemiddelde kostprijs per monokristallijne zonnepaneel exclusief installatiekosten treft u in de onderstaande tabel:

Vermogen Prijs
Monokristallijne paneel 280 – 320 Wp €175 – €400

Prijs per m2

Door de prijs per monokristallijne paneel nader onder de loep te nemen kunnen we berekenen wat de prijs per vierkante meter is. Bij een prijs van €240 per paneel kunt u rekenen op gemiddeld €140 per m2 indien we uitgaan dat een paneel goed is voor ongeveer 1,7 m2. Indien u vervolgens weet hoe groot het totale dakoppervlak van uw dak is, kunt u nagaan hoeveel u totaal per m2 zult betalen voor monokristallijne panelen.

Prijs per kWh

De prijs per kWh is ook eenvoudig te bepalen. Indien we uitgaan van een gemiddeld vermogen per paneel van 270 Wp en een prijs per paneel van €240, dan is de prijs €0,89 per kWh. Deze prijs is afhankelijk van het model monokristallijne panelen dat u kiest, elk model heeft immers een ander vermogen waardoor de prijs per kWh kan variëren.

Rendement

Omdat het rendement van monokristallijnen zonnepanelen hoger ligt dan de andere panelen, hoeft u minder panelen aan te schaffen. Vanwege de gunstige ligging van de kristallen zijn de zonnecellen efficiënt in het omzetten van zonnestralen naar stroom waardoor het rendement hoog ligt. Hierdoor zijn monokristallijne panelen ook ideaal voor kleine daken met kleine oppervlakten. Zo kunt u met een klein dak toch een hoog rendement behalen. Schaft u zwarte panelen? Deze panelen warmen sneller op dan blauwe panelen wat voor een constante productie zorgt. Tenslotte kunt u genieten van een hoog rendement met monokristallijne panelen omdat deze ook bij bewolkt of regenachtig weer een goede opbrengst leveren.

Monokristallijnen panelen prijzen vergelijken

Omdat het aanschaffen van zonnepanelen een vrij hoge investering betreft, is het van groot belang om eerst de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken zodat u de beste prijs maar ook kwaliteit uitkiest. Bent u benieuwd hoeveel u kwijt bent indien u monokristallijne zonnepanelen aan gaat schaffen voor uw huishouden? Wij vinden de beste prijzen van monokristallijne panelen in uw regio. Neem dan contact op voor uw vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zonnepanelen 2023, laagste prijs sinds 2020!

De prijzen van zonnepanelen zijn tijdens de corona periode enorm gestegen door

Goedkope zonnepanelen dankzij nanotechnologie

Zonnepanelen zullen steeds goedkoper en efficiënter worden dankzij nanotechnologie. Afgelopen week gaf

Kosten vergelijking van goedkoop vs duur

Wat denk je van de prijzen van zonnepanelen? Afgezien van het milieu,