Informatie over zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Veel mensen vragen zich af wat kosten zonnepanelen als ik die op mijn dak wil laten plaatsen. Het antwoord is afhankelijk van meerdere factoren en is niet voor iedereen gelijk.
De laatste jaren zijn de kosten van zonnepanelen flink gedaald en dat is voor consumenten erg gunstig. De gemiddelde prijs voor een zonnesysteem van tien panelen met een totaal vermogen van ongeveer 2500 Wattpiek, kost gemiddeld 4.700 euro. Daar zit dan de omvormer en de installatie bij.

Kosten zonnepanelen

De kosten van een complete zonnepanelen installatie zijn per situatie verschillend, zeker als je wilt dat de zonnepanelen het complete energieverbruik opwekken. Als je een tweepersoons huishouden hebt, dan verbruik je gemiddeld 3400 kWh (kilo Wattuur) per jaar aan energie. Daarvoor is een totaal vermogen van 4000 Wp aan zonnepanelen nodig.
Voor vijf personen geldt een gemiddeld energieverbruik van ongeveer 5300 kWh per jaar. Het vermogen van de zonnepanelen wat dan nodig is, is 6000 Wp. De aanschaf kosten zonnepanelen kunnen dan al aardig oplopen richting de 11.000 euro inclusief installatie en omvormer.

Goedkope zonnepanelen

Je wil graag zonnepanelen omdat je daardoor veel geld per jaar kunt besparen op je energierekening. De opbrengst van de zonnepanelen is afhankelijk van de situatie. Zo wordt de opbrengst niet alleen bepaald door het vermogen, maar ook door het aantal zonuren. Ook de hellingshoek van de panelen speelt een rol. Een paar aandachtspunten:

  • Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Deze dragen ook bij aan de totale kosten van de zonnepanelen en die kunnen sterk variëren. Zo heb je de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Ook zijn er nog dunne film zonnepanelen, maar deze zijn minder populair.
  • Het vermogen is ook van belang. Bij het vermogen van de zonnepanelen gaat het over het maximale vermogen bij optimale omstandigheden.
  • De omvormer is ook belangrijk. Deze zet namelijk de opgewekte stroom om in stroom die in huis gebruikt kan worden.
  • De kosten van de zonnepanelen worden verder nog bepaald door de installatiekosten. Soms betaal je een prijs inclusief de installatie, maar het kan ook zijn dat je extra moet betalen daarvoor. Informeer daarom altijd goed naar de mogelijkheden en wat er wel en niet bij de prijs is inbegrepen. Dit geeft je namelijk een goed beeld van de totale kosten van de zonnepanelen.
  • En als laatste, is uw dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Offerte zonnepanelen

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen is het verstandig om meerdere offertes zonnepanelen aan te vragen. Door een offerte krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en een antwoord op de vraag: “wat kosten zonnepanelen?”.
Door meerdere offertes aan te vragen heb je bovendien vergelijkingsmateriaal en kun je bekijken wat de verschillen zijn en waarom de kosten van de zonnepanelen zo kunnen variëren.
De prijs van de panelen kan ook afhankelijk zijn van subsidie voor je zonnepanelen. Soms zijn er nog steeds bepaalde gemeenten die subsidie geven als je zonnepanelen laat plaatsen en zo kun je besparen op de kosten van je zonnepanelen.
Vraag in ieder geval meerdere offerte zonnepanelen aan, zodat jij weet waar je aan toe bent als je daadwerkelijk zonnepanelen laat plaatsen.
De installateur uit uw regio weet precies welke regelingen actief zijn in uw gemeente.

Ontvang gratis offertes van 5 zonnepanelen specialisten in uw regio en bespaar tot 40%Ja graag!
error: Content is protected !!