Informatie over zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel?

Wat kost een zonnepaneel installatie? Hiervoor moet u eigenlijk eerst weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en kunt plaatsen op uw dak. Pas dan is het mogelijk om een berekening te maken van de aanschafkosten van een zonnepaneel installatie.

Zonnepanelen kosten zijn gehalveerd

Milieu Centraal is een initiatief van het ministerie VROM en houdt nauwlettend de ontwikkelingen op het gebied van milieu en energie in de gaten. Zo vermeldt Milieu Centraal op haar website een overzicht van de prijs van zonnepanelen en de ontwikkeling van de prijzen over de afgelopen jaren.
In onderstaande tabel kunt u aflezen dat de zonnepanelen kosten in de afgelopen vijf jaar zijn gehalveerd. En dat is goed nieuws.

wat kost een zonnepaneel

Dit betekent dat de terugverdientijd zonnepanelen enorm is teruggelopen en dat de opwekking van energie door middel van zonnepanelen zeer rendabel is geworden. Bovenstaande tabel zijn prijzen inclusief installatie en omvormer.

Wat kost een zonnepaneel?

Voor de berekening gaan we uit van een zonnepaneel dat 250 Watt-Piek (250 Wp) vermogen levert per paneel. Dat wil zeggen 250 Watt per seconde onder ideale omstandigheden.
Ideale omstandigheden voor de opwekking van elektriciteit met zonnepanelen wordt bepaald door de sterkte van de zon, de invalshoek van de zon en de temperatuur van de panelen.

Voorbeeld berekening om te bepalen wat kost een zonnepaneel:

Een gemiddeld gezin verbruikt 3100 kWh aan elektriciteit per jaar. Stel nu dat u al uw elektriciteit zelf wilt opwekken.
Om de berekening van Kwh naar Wp niet te ingewikkeld te maken, maken we gebruik van een vuistregel.
In Nederland geldt als vuistregel dat een zonnepaneel per Wp ongeveer 0,85 tot 1 kWh aan elektriciteit oplevert per jaar. Dit hangt af van de omstandigheden, waar u in Nederland woont en de ligging en plaatsing van uw zonnepanelen.

Om dus 3100 kWh op te wekken heeft u afgerond 3500 Wp aan vermogen nodig (1Wp > 0,9 Kwh). Dus in dit geval 3500 / 250 = 14 zonnepanelen.
Kijken we dan naar de tabel hierboven dan zou een dergelijke installatie van 3500 Wp u 3500 x €1,89 = €6615,- incl BTW kosten.

De BTW kunt u weer terugvragen waardoor u eigenlijk €5470,- betaald voor een installatie met 14 zonnepanelen die 3100 KWh aan elektriciteit leveren.
Door nu bij meerdere aanbieders prijzen van zonnepanelen op te vragen kunt u wellicht nog meer besparen. Voer uw gegevens in en vraag nu vrijblijvend maximaal vijf offerte zonnepanelen aan:

Ontvang gratis offertes van 5 zonnepanelen specialisten in uw regio en bespaar tot 40%Ja graag!
error: Content is protected !!