12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Met betrekking tot zonnepanelen zijn er nogal wat termen en gegevens die je kunnen helpen bij het uitkiezen van het beste paneel voor jou. Ook al zal je in het eerst opzicht vermoeden dat de prestaties van standaard zonnepanelen niet erg veel van elkaar verschillen, het zijn deze gegevens die je het optimale rendement kunnen opleveren voor jouw situatie. Het vermogen van zonnepanelen is dan een belangrijk gegeven om na te trekken, omdat je daarmee uit kunt rekenen hoeveel energie jij mogelijk kunt opwekken met het desbetreffende paneel. Je herkent het vermogen doordat het in de specificaties wordt uitgedrukt in Wp en hier lees je over wat dit exact betekent.

Wat is het vermogen van een zonnepaneel?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt dus uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en het vertelt je wat het mogelijke rendement is als het paneel in ideale omstandigheden kan werken. Dat betekent dat het een temperatuur heeft van 25 graden, dat het is opgesteld met een hellingshoek van 35 graden, dat het paneel naar het zuiden wijst en dat de zon er exact op de juiste manier in kan stralen. Aangezien deze omstandigheden naar alle waarschijnlijkheid niet precies op jouw dak kunnen worden nagebootst, zal het daadwerkelijke rendement hier dus van afwijken. Dit neemt echter niet weg dat een paneel met 250 Wp op jouw dak minder stroom zal opwekken dan een paneel van 300 Wp in dezelfde situatie. Het is alleen niet duidelijk hoeveel dit is totdat je ze plaatst.

Rekenvoorbeeld: hoe reken je de mogelijke opbrengst uit?

Stel: je hebt 16 zonnepanelen aangeschaft van 375 Wp per stuk. Dat betekent dat je gehele installatie een vermogen heeft van 6000 Wp. Je kunt dan een voorlopige berekening maken van de jaarlijkse opbrengst door dit totale vermogen te vermenigvuldigen met 0,85. Dat is de factor die in Nederland gebruikt wordt om de geogragische- en meteorologische omstandigheden te kunnen verrekenen ten opzichte van de ideale omstandigheden. De jaarlijkse opbrengst van een installatie van 6000 Wp is dan dus:

6000 Wp x 0,85 = 5100 kWh per jaar

Het vermogen per soort paneel

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende soorten zonnepanelen, namelijk dunne film, polykristallijn en monokristallijn. Deze zonnepanelen onderscheiden zich van elkaar onder andere door het maximale vermogen dat ze hebben. Je vindt deze gegevens terug in de onderstaande tabel.

Zonnepanelen kenmerk Monokristallijn Polykristallijn Dunne film
Prijs enkel paneel €250 – €275 €200 – €225 €100 – €200
Prijs per paneel inclusief montage en randbenodigdheden €650 – €750 €550 – €650 €400 – €450
Efficiëntie/vermogen 17% tot 23% / 280 Wp tot 400 Wp 14% tot 18% / 260 Wp tot 310 Wp 10% tot 14% / 120 Wp tot 150 Wp
Levensduur 25 tot 30 jaar 25 tot 30 jaar 25 jaar
Geschikt voor welk soort dak Kleine daken in direct zonlicht Grotere daken met schaduw Grote daken in zonlicht
Warmte coëfficiënt 0,4% 0,5% 0,2%

Het vermogen is niet alles

Het is echter belangrijk je niet blind te staren op het vermogen van de zonnepanelen alleen. Het is namelijk zo dat het vermogen van sommige zonnepanelen langzamer achteruit gaat in situaties die niet ideaal zijn en dat deze dus op jouw dak soms meer rendement zullen opleveren. De volgende punten kunnen dan ook belangrijk zijn in je redenering.

  • Warmte coëfficiënt: met de warmte coëfficiënt wordt de mate aangegeven waarmee het vermogen van het paneel daalt per graad Celsius dat deze warmer wordt dan 25 graden Celsius. Staat jouw zonnepaneel veel in direct zonlicht en is de kans groot dat deze regelmatig opwarmt, dan zal je bij een dunne film paneel dus minder dan de helft verlies in vermogen merken dan bij een polykristallijn paneel.
  • Vermogen per vierkante meter: soms kan het beter zijn om het vermogen per vierkante meter te laten uitrekenen. Als je een klein dak hebt is dat belangrijk zodat je van een klein oppervlak dan de meeste opbrengst kunt realiseren en als je een groot dak hebt, dan kun je deze optimaal benutten.
  • Degradatie: je kunt een paneel aanschaffen met wel 400 Wp vermogen, maar als deze sneller zal degraderen dan een kwalitatief paneel met 350 Wp, dan zal je niet erg lang van dit grote vermogen gebruik kunnen maken. Er zijn zonnepanelen die na 25 jaar nog op 92 procent draaien en andere panelen die na 25 jaar nog 80 procent rendement laten zien. Je kunt dit natrekken door de vermogensgarantie door te lezen.

De opbrengst van zonnepanelen in Nederland de afgelopen jaren

Zoals boven toegelicht wordt het aantal Wp van je installatie meestal vermenigvuldigd met 0,85 om de mogelijke jaarlijkse opbrengst uit te rekenen. Dat betekent dus dat leveranciers ervan uitgaan dat je in Nederland per Wp 0,85 kWh kunt opwekken. Uit onderzoek van SolarCare is echter gebleken dat dit een vrij conservatieve berekening is. Afgelopen jaar (2019) was een topjaar voor zonnepanelen in Nederland en deze hebben toen zelfs per Wp gemiddeld 0,98 kWh opgewekt. Het jaar ervoor was dit lager, maar het gemiddelde voor ons land was nog steeds meer dan 0,85. Dit is goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen in Nederland, want dit betekent dat je er de meeste jaren meer opbrengst van hebt dan verwacht. Uit de onderstaande tabel zie je de resultaten van het onderzoek van SolarCare en kun je aflezen wat deze opbrengst in kWh per Wp daadwerkelijk geweest is in de laatste 7 jaar.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
0,98 0,88 0,92 0,93 0,91 0,89 0,90

Vergelijk offertes

Een exacte opbrengst per Wp kun je laten uitrekenen door een dakinspectie in te plannen en alle omstandigheden hierin te laten verrekenen. Hier leg je gemakkelijk contact met betrouwbare leveranciers van zonnepanelen als je onze vergelijkingstool gebruikt en offertes opvraagt. Zo wijs je zonder verplichtingen aan te gaan het beste aanbod aan en zet je de eerste stap richting het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw dak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Zonnepanelen in wegdek

Het wegdek waar u over rijdt is voorzien van zonnecellen en led