12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vroeger konden inwoners van Nederland die een zonnepanelensystem aan hebben geschaft een landelijke subsidie aanvragen waardoor de aanschafkosten worden verlaagd. Sindsdien zijn de prijzen voor zonnepanelen flink gedaald waardoor in 2013 door de vele zonnepanelen die werden ingekocht rond Nederland de subsidie is afgeschaft. Desondanks kunt u bij de verschillende gemeenten of provincies terecht voor andere subsidiemogelijkheden om de investeringskosten te verlagen. Wat deze provinciale subsidies zijn komt u allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Subsidies voor zonnepanelen

Nederland dient per 2030 volledig op groene stroom te draaien, waardoor de overheid de Nederlandse inwoners stimuleert om te investeren in het treffen van duurzame maatregelen voor hun woning. Hier is het zonnepaneel een goed voorbeeld van. Omdat een zonnepanelensysteem vrij duur is en de investeringskosten hoog kunnen uitlopen, heeft de overheid verschillende subsidies ter beschikking gesteld om de investeringskosten zoveel mogelijk te verlagen. De verschillende subsidiemogelijkheden die beschikbaar zijn voor zonnepanelen worden landelijk of lokaal aangeboden en zijn door zowel ondernemers als particulieren aan te vragen.

Landelijke subsidie voor zonnepanelen

In het verleden werd er vanuit de Rijksoverheid een subsidie gegeven op zonnepanelen voor particulieren op landelijk niveau. Sinds de landelijke subsidie werd geïntroduceerd begon men massaal zonnepanelen in te kopen waardoor door vraag en aanbod op de markt de zonnepanelenprijs flink is gedaald. Door deze daling heeft de overheid besloten om in 2013 de landelijke subsidie op zonnepanelen af te schaffen. Zonnepanelen kopen is namelijk inmiddels al aantrekkelijk genoeg geworden dankzij de scherpe prijzen op de markt.

Provinciale subsidie voor zonnepanelen

Alhoewel er geen landelijke subsidie meer te behalen is voor het aanschaffen van zonnepanelen, kunt u wel bij de verschillende provincies terecht voor steun bij het kopen van een zonnepanelensysteem. De voorwaarden en de mogelijkheden zijn verschillend per regio. Zo kunt u denken aan de aantrekkelijke btw-regeling, de verschillende leningen en hypotheken en zakelijke subsidies. Daarnaast kunt u ook terecht bij de gemeente voor een gratis gesprek met een onafhankelijke energieadviseur.

Btw-regeling

Dankzij de huidige btw-regeling kunt u de volledige 21% btw die u betaald heeft over zowel de installatiekosten als de aanschafkosten terugvragen bij de Belastingdienst. Omdat u uw extra stroom die u niet verbruikt teruglevert aan het energienet wordt u met zonnepanelen op uw dak gezien als ondernemer voor de btw in de ogen van de Belastingdienst. U kunt dan de btw terugvragen op grond van de Kleine Ondernemersregeling. Nadat u zich als ondernemer inschrijft ontvangt u van de Belastingdienst uw inloggegevens en het aangiftebiljet om de btw-aanvraag in te dienen. U kunt zelf de btw-aanvraag doen, maar vaak biedt de installateur ook aan om dit voor u te doen tegen een extra vergoeding. Dit bespaart u de technische details tijdens de aanvraag. Naast de btw-regeling kunt u simpelweg de specialist om een korting op de btw vragen.

Leningen en hypotheken

Bij de verschillende provincies kunt u terecht voor een energiebespaarlening of een duurzaamheidslening. Tevens kunt u een groene hypotheek aanvragen wanneer u uw woning gaat verduurzamen. Dergelijke leningen en hypotheken betaalt u terug tegen een zeer laag maar vast rentepercentage, meestal gemiddeld rond de 0,5 en 1%. Ook hebben zulke leningen en hypotheken gunstige voorwaarden en is de looptijd vaak 7, 10 of 15 jaar. Het minimale bedrag dat u kunt lenen is €2.500 en u kunt maximaal €25.000 lenen. Voorwaarde bij deze leningen is wel dat 75% van het geleend bedrag voor de zonnepanelen zijn maar de resterende 25% dient gebruikt te worden voor het treffen van een andere duurzame maatregel. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een warmtepomp of een zonneboiler.

Asbest subsidie

Voornamelijk agrariërs maken gebruik van de speciale asbest subsidieregeling, waarbij een dak met asbest wordt gesaneerd. Hierbij wordt het asbest verwijderd en worden er vervolgens zonnepanelen aangelegd op het dak. Zo kunnen agrariërs hun asbest kosteloos verwijderen en toch voorbereid zijn op de toekomst door hun eigen groene stroom op te wekken en te profiteren van de hoge opbrengsten.

Zakelijke subsidies

Er zijn verschillende specifieke subsidies beschikbaar voor zakelijke klanten in Nederland. Denk hierbij aan de Milieu-investeringsaftrek (MIA) waarbij u tot zeker 36% van de investeringskosten terug kunt krijgen. Ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) waarbij u 11% voordeel kunt behalen en ruim 45% van de aanschafkosten af kunt trekken van de winst. Bij de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) zijn de voorwaarden afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Verder kunt u door middel van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) ruim 75% van de aanschafkosten afschrijven. Tenslotte kunnen zakelijke klanten in de industriële, de mobiele, de elektrische en de landbouwsector de SDE+ subsidie aanvragen.

Subsidies in de toekomst

Omdat het al duidelijk is dat Nederland per 2030 geheel moet draaien op duurzame energie, kunnen we ervan uitgaan dat de overheid het investeren in zonnepanelen steeds aantrekkelijker gaat maken door de verschillende subsidiemogelijkheden op zowel landelijk als provinciaal niveau. Investeert u dus in zonnepanelen? Dan kunt u rekenen op steun vanuit de provincie in verschillende vormen.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Ook zonder een lokale subsidie is het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk. Alhoewel de initiële investeringskosten vrij hoog zijn, kunt u terecht bij de provincies voor verschillende subsidiemogelijkheden om de aanschafkosten te verlagen. Bent u benieuwd naar de subsidiemogelijkheden in uw specifieke situatie? Neem dan contact op met ons voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Actuele info vind je op subsidies-zonnepanelen.nl

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen

Wat is slimmer goedkope of kwaliteit zonnepanelen

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan is de prijs uiteraard heel