12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De eerste generatie polykristallijne zonnepaneel bestaat al sinds 1982 en wordt dankzij het hoge rendement en een vrij lage initiële investering nog steeds massaal gebruikt in Nederland. Bent u benieuwd wat polykristallijne zonnepanelen kosten en waar u allemaal rekening mee moet houden bij dit soort panelen? Lees dan hieronder verder.

Polykristallijne panelen

De verschillende soorten zonnepanelen waar u momenteel uit kunt kiezen zijn monokristallijn, polykristallijn en amorf zonnepanelen. Polykristallijne panelen behoren tot de eerste generatie zonnepanelen en geven het hoogste rendement vanwege hun multi kristallijne structuur. U herkent polykristallijne zonnepanelen aan de blauwe kleur en de aluminium omlijsting of aan het mozaïek-achtige ruitjespatroon op het paneel. Deze panelen worden al meer dan 40 jaar geproduceerd en op grootschalig niveau gebruikt rond Nederland. Hierdoor wordt dit type paneel als betrouwbaar beschouwd. De aanschafprijs is zeker 10% goedkoper dan bij monokristallijne panelen. Verder worden polykristallijne panelen voornamelijk gebruikt bij commerciële installaties omdat deze ideaal zijn voor het plaatsen op grote daken waar er dus veel oppervlakte te benutten is.

Voor- en nadelen polykristal zonnepanelen

Het goedkopere prijskaartje wat er aan polykristallijne panelen hangt is maar één van de vele voordelen waarvan u met deze panelen kunt profiteren. De voordelen van polykristallijne panelen zijn:

  • Polykristallijne panelen zijn goedkoper dan andere soorten zonnepanelen terwijl de kwaliteit en de levensduur gelijk blijft.
  • Dit soort panelen zijn geschikt voor daken met grote oppervlaktes of daken met veel schaduw.
  • Omdat er minder restafval vrijkomt tijdens de productie van deze panelen zijn polykristallijne panelen milieuvriendelijk.
  • Polykristallijne panelen worden steeds mooier gemaakt waardoor het uiterlijk steeds aantrekkelijker wordt.

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan polykristallijne panelen. Denk hierbij aan het rendement, welke bij polykristallijne zonnepanelen lager ligt dan bij de andere paneelsoorten. Daarnaast heeft u meer oppervlakte nodig op uw dak voor het aanleggen van de panelen om het maximale rendement te behalen en gaat het rendement sneller achteruit wanneer het paneel te warm wordt. Tenslotte worden polykristallijne panelen als minder esthetisch beschouwd vanwege hun blauwe kleur en de reflectie.

Prijsopbouw

U kunt ervan uitgaan dat zeker 80% van de prijs van polykristallijnen zonnepanelen bestemd is voor de materiaalkosten. Dit houdt niet alleen de zonnepanelen in maar ook de bijbehorende onderdelen die nodig zijn om het systeem optimaal te laten functioneren. Gemiddeld 15% van de kostprijs gaat uit naar de installatie van de polykristallijne panelen vanwege het arbeidsintensieve werk van de installateur. Tenslotte kunt u rekenen op 5% aan kilometerkosten. De hoogte van de kilometerkosten is afhankelijk van de afstand van uw woning tot de installateur.

Prijs per paneel

Over het algemeen zijn polykristallijne zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne panelen. Dit vanwege het eenvoudige productieproces van polykristallijne panelen vergeleken met monokristallijne zonnepanelen waarbij het productieproces vrij ingewikkeld is. De kostprijs van polykristallijne panelen ligt gemiddeld 10 tot 20% lager per paneel. Hieronder treft u op overzichtelijke wijze de gemiddelde kosten per polykristallijne paneel.

Vermogen Prijs
Polykristallijne paneel 270 Wp €175 – €300

De kenmerken van polykristallijne zonnepanelen

Hieronder treft u alle kenmerken van polykristallijne zonnepanelen op een rijtje zodat u deze op overzichtelijke wijze kunt analyseren voordat u een panelensysteem aanschaft:

Gemiddelde prijs: €175 – €300

Vermogen: maximaal 270 Wp

Rendement: 12-16%

Levensduur: 25 tot 30 jaar

Warmte-coëfficiënt: 0,5%

Prijs per m2

Behalve de kostprijs per paneel kunnen we ook de prijs per vierkante meter berekenen. Indien we uitgaan van een gemiddelde prijs van €175 – €300 dan kunt u rekenen dat u per polykristallijne paneel ongeveer €105 tot €150 per vierkante meter zult betalen. Op deze manier kunt u aan de hand van het totale dakoppervlak nagaan hoeveel u gaat betalen voor het aanschaffen van uw polykristallijne zonnepanelen.

Prijs per kWh

U kunt ook de prijs per kWh bepalen door te kijken naar het vermogen per paneel. Bij een gemiddeld vermogen van 250 Wp en een prijs van €175 – €300 per paneel, komen we uit op een prijs van €0,70 tot €1,00 kWh. De exacte prijs is afhankelijk van het vermogen per paneel. U betaalt dus per kWh minder met een polykristallijnen paneel vergeleken met monokristallijnen panelen.

Rendement

Het rendement van zonnepanelen is de percentage stroom die opgewekt kan worden door middel van de panelen. Over het algemeen is het rendement van polykristallijne zonnepanelen lager dan bij monokristallijne panelen. U kunt uitgaan van een gemiddeld rendement van 12 tot 16% bij ideale omstandigheden. Dit komt door het materiaal waarvan de polykristallijne panelen gemaakt zijn en hun mooi afgewerkte vierkante randen. Daarnaast nemen deze panelen zonlicht makkelijker op door de polykristallijne structuur waardoor ze ideaal zijn voor zowel het bewolkte als het zonnige klimaat in Nederland. Tenslotte kunnen deze panelen een hoog rendement behalen dankzij de zijdelingse instraling afhankelijk van uw dak oriëntatie.

Polykristallijnen panelen prijzen vergelijken

Wilt u zonnepanelen aanschaffen maar laat uw budget het niet toe om voor een grote installatie te gaan? Dan zijn polykristallijne zonnepanelen de ideale oplossing om toch uw eigen groene stroom op te kunnen wekken. Dankzij de lagere investeringsprijs worden deze panelen steeds aantrekkelijker. Bent u benieuwd hoeveel u gaat betalen als u polykristallijne zonnepanelen aan gaat schaffen? Neem dan contact op met ons voor uw vrijblijvende vergelijking van de prijzen in uw regio.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden

Wat zijn de verschillen tussen LG en Panasonic zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je wat betreft bedrijven indelen in bepaalde segmenten, het zogenaamde

4 redenen waarom zonnepanelen de marktwaarde van uw huis verhogen [2023/2024]

Het plaatsen van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Maar 1