12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tegenwoordig wordt het kopen van zonnepanelen overal in Nederland gestimuleerd omdat vanwege de energietransitie waarbij het grootste deel van onze energie groen dient te zijn. Met deze doelstelling in uw achterhoofd is het een verstandige keuze om te investeren in het opwekken van groene stroom middels zonnepanelen. Een stel heeft al meer dan genoeg aan 9 zonnepanelen om te voorzien in hun energiebehoeften. Lees hieronder verder voor een uitgebreid kostenplaatje voor 9 zonnepanelen op uw dak.

Kosten 9 zonnepanelen op uw dak

In de zonnepanelenwereld treft u vier verschillende soorten zonnepanelen. Elk soort heeft een andere aanschaf- en installatieprijs. Zo betaalt u meer voor glas-glas zonnepanelen dan bij de andere paneelsoorten. Wat de gemiddelde kosten zijn voor het aanschaffen van een zonnepanelen set bestaande uit 9 panelen kunt u in de tabel hieronder zien:

Paneelsoort Prijs per paneel Kosten 9 panelen
Dunne film/Amorf €300 – €400 €2.700 – €3.600
Polykristallijn €450 – €550 €4.050 – €4.959
Monokristallijn €500 – €600 €4.500 – €5.400
Glas-glas €700 – €800 €6.300 – €7.200

De btw-regeling voor 9 zonnepanelen

Ook met een zonnepanelensysteem bestaande uit 9 panelen kunt u de betaalde 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst. Omdat u als zonnepaneleneigenaar ook stroom aan het energienet levert, wordt u gezien als ondernemer voor de btw. Dit houdt in dat u door het registreren op de website van de Belastingdienst de btw terug kunt vorderen. De regeling geldt niet alleen voor particulieren maar ook voor ondernemers. De btw is eenvoudig zelf terug te vorderen, maar indien u liever de technische vragen vermijdt kunt u de aanvraag overlaten aan de installateur. Deze zal in de meeste gevallen een kleine vergoeding vragen voor deze service. Hieronder treft u een overzicht van de gemiddelde kosten gerelateerd aan de btw op de aanschaf- en installatiekosten voor zonnepanelen per paneelsoort.

Paneelsoort Kosten 9 panelen inclusief btw Btw over de panelen Kosten exclusief btw 9 panelen
Dunne film/Amorf €2.700 – €3.600 €469 – €625 €2.231 – €2.975
Polykristallijn €4.050 – €4.959 €702 – €868 €3.348 – €4.091
Monokristallijn €4.500 – €5.400 €781 – €937 €3.719 – €4.463
Glas-glas €6.300 – €7.200 €1.093 – €1.250 €5.207 – €5.950

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Bij het bepalen van de zonnepanelenprijs dient u rekening te houden met een aantal factoren. Denk hierbij ten eerste aan het type zonnepaneel, waarbij u meer betaalt voor bijvoorbeeld glas-glas zonnepanelen vergeleken met monokristallijne panelen. De zonnepanelenprijs is verder ook afhangend van het zonnepanelenmerk. Hoe duurder het merk, des te meer u gaat betalen voor de aanschaf. Ook het aantal zonnepanelen dient u in acht te nemen bij het bepalen van de prijs. Hoe meer panelen, hoe hoger uw opbrengst als u het juiste vermogen kiest. Daarnaast dient u rekening te houden met de prijs van de omvormer. Dit omdat een omvormer een gemiddelde levensduur van 10 jaar heeft en een zonnepanelensysteem 25 jaar. Hierdoor dient u minstens 1 extra omvormer aan te schaffen. Als laatste zijn ook de arbeidskosten belangrijk, aangezien het installeren van zonnepanelen een redelijk arbeidsintensieve klus is. Bepaalde panelen zijn zwaar en bepaalde daken vergen een heel ingewikkelde installatie. Het inhuren van een gecertificeerde installateur wordt u aangeraden indien u wilt profiteren van het hoogste rendement.

Besparen met 9 zonnepanelen

U kunt eenvoudig besparen op de kosten van een zonnepanelensysteem van 9 panelen op de volgende manieren:

  • Samen zonnepanelen inkopen: Door uzelf toe te voegen aan een collectief kunt u besparen op de installatiekosten. Een collectief wordt opgericht door meerdere geïnteresseerden die zonnepanelen willen aanschaffen en samen de installateur dus een grote opdracht aanbieden om korting te kunnen bedingen. Ook kunt u de zonnepanelen samen met de buren aankopen. In dit geval deelt u de kosten den gezamenlijk.
  • Alle uitgereikte hulp aannemen: Maak gebruik van alle financiële middelen die de overheid u aanbiedt. Denk hierbij aan de subsidiemogelijkheden, de duurzaamheidslening of energiebespaarlening, de groene hypotheek en het terugvragen van de btw op de aanschaf en de installatie.
  • Gedeeltelijk groen gedeeltelijk grijs: Door het aanschaffen van een zonnepanelensysteem dat bestaat uit maar weinig panelen begint u klein. Zo wekt u slechts gedeeltelijk uw eigen stroom en neemt u de resterende stroom af bij een energieleverancier. U kunt altijd in de toekomst uitbreiden met extra panelen om uw vermogen en rendement te verhogen.
  • Outlet en kortingen: Bij een outlet kunt u zonnepanelen heel goedkoop aanschaffen. Daarnaast kunt u op zoek gaan naar aanbiedingen en acties van zonnepanelen.
  • Eerst vergelijken: Het is belangrijk om eerst meerdere offertes te vergelijken van verschillende zonnepanelen specialisten. Hou hierbij wel rekening dat de meeste prijzen exclusief installatiekosten en btw zijn en dat u online veelal landelijke specialisten zult vinden.
  • Zelf de installatie uitvoeren: De installatie van een zonnepanelensysteem is een ingewikkeld proces waarbij het aan te raden is om een gecertificeerde installateur in te huren. Bent u echter handig en beschikt u over de nodige technische kennis om zonnepanelen te monteren en installeren? Neem dan vandaag nog contact op met ons voor uw vrijblijvende offerte.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Iedereen die overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is natuurlijk niet alleen benieuwd naar de gemiddelde opbrengsten maar ook naar de gemiddelde kosten die uw zonnepanelensysteem met zich meebrengt. Woont u met z’n tweeën? Dan zijn 9 zonnepanelen ideaal. Wij helpen u met het vinden van de beste specialist van zonnepanelen in uw regio. Neem vandaag nog contact op met ons en vraag om uw offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zonnepanelen Huren

Is zonnepanelen huren nou echt zo voordelig? Tegenwoordig zie je steeds meer

Kosten vergelijking van goedkoop vs duur

Wat denk je van de prijzen van zonnepanelen? Afgezien van het milieu,

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden