12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland, dat is te merken ook aan de vele zonnepaneleninstallaties die u ziet op de daken van de Nederlandse woningen. Ongeacht het vrij hoge prijskaartje dat er hangt aan zonnepanelen, is de investering zeker de moeite waard aangezien de jaarlijkse besparingen zeer aantrekkelijk zijn. Lees hieronder verder om alles te leren over zonnepanelen voordat u deze op uw dak laat plaatsen.

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie omzet in stroom, waardoor er op duurzame wijze stroom wordt opgewekt. De meeste zonnepanelen bestaan uit 60 zonnecellen, welke van twee lagen silicium gemaakt zijn. Wanneer er zonlicht valt op deze zonnecellen, wordt dit opgevangen door het silicium en wordt deze omgezet in elektrische energie. Tenslotte wordt de elektrische energie door de omvormer omgezet in stroom die u kunt gebruiken voor uw huishouden.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn 3 soorten zonnepanelen op de zonnepanelenmarkt, namelijk:

  • Monokristallijne zonnepanelen: Hierbij bestaan de zonnecellen uit maar één kristal. De kleur is meestal egaal zwart en dergelijke zonnepanelen staan bekend om het hoge rendement. Hierdoor zijn deze panelen dan ook duurder. Deze panelen zijn ideaal voor kleine dakoppervlaktes of daken waarbij de ruimte beperkt is.
  • Polykristallijne zonnepanelen: Bij polykristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit meerdere kristallen. De panelen zijn te herkennen aan het scherven patroon en zijn ondanks het vrij hoge rendement heel gunstig geprijsd. Dit soort zonnepaneel is geschikt voor daken waar er voldoende oppervlakte is.
  • Amorf/Dunne film zonnepanelen: Dergelijke zonnepanelen maken geen gebruik van kristallen maar van poeder, wat ze ook buigzamer maken vergeleken met de andere zonnepaneelsoorten. Deze panelen kosten minder maar de panelen leveren ook het minste rendement op van alle zonnepaneelsoorten.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst is een belangrijk gegeven tijdens het beslissen om een zonnepanelensysteem aan te schaffen. Er zijn een aantal factoren die de opbrengst van een zonnepaneel beïnvloeden. Denk hierbij aan de opwaartse en zijwaartse hellingshoek van invallend zonlicht op de panelen. Voor het hoogste rendement is een hellingshoek van 35° ideaal. Daarnaast is de oppervlakte per zonnepaneel van belang, alsmede ook het rendement en de mate van onderhoud aan het systeem. Daarnaast dient u rekening te houden met het achterliggende systeem, het aantal zonuren, de instraling van de zon en tenslotte de temperatuur.

Onderhoud en levensduur

Omdat zonnepanelen relatief onderhoudsarm zijn, dient u deze enkel regelmatig schoon te houden om aanslag te vermijden. Van tijd tot tijd kunt u de panelen spoelen met water, als dit niet al door de regen gedaan wordt. Verder is het belangrijk om takken of andere vallende objecten te verwijderen van de panelen. Indien de panelen op juiste wijze onderhouden worden kunt u uitgaan van een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar.

Terugverdientijd

Elke duurzame maatregel heeft een terugverdientijd, zo ook het zonnepaneel. Volgens Milieu Centraal wordt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in Nederland geschat op 13 jaar. Dit betekent dat uw begininvestering binnen 13 jaar is terugverdiend aan de hand van de jaarlijkse besparingen. De terugverdientijd kan nog verkort worden indien u subsidies aanvraagt of de btw terugvordert op de aankoop- en installatiekosten.

Terugleveren en salderen

Heeft u meer stroom opgewekt dan uw huishouden verbruiken kan met uw zonnepanelen, dan kunt u deze stroom terugleveren aan het energienet. Hiervoor krijgt u een kleine vergoeding van de energieleverancier, denk aan gemiddeld €0,07 per kWh. Omdat u zelf gemiddeld €0,21 betaalt per kWh stroom, is deze lage vergoeding niet de moeite waard om extra zonnepanelen aan te schaffen. Aan te raden is om het aantal panelen in te kopen om te voorzien in uw eigen energiebehoeften.

Voordelen van zonnepanelen

Er zitten zoveel voordelen verbonden aan zonnepanelen. Denk hierbij niet alleen aan de verlaging van uw maandelijkse energierekening omdat u zelf uw eigen duurzame stroom opwekt, maar tegelijkertijd bent u milieuvriendelijk bezig en gaat u klimaatverandering tegen omdat u minder CO2 de lucht uitstoot. Daarnaast kunt u verdienen aan het terugleveren van stroom aan het energienet en bent u met zonnepanelen op uw dak minder afhankelijk van een energieleverancier. Tenslotte krijgt uw huis een beter energielabel na het installeren van zonnepanelen waardoor de waarde van uw woning stijgt.

Nu kopen of wachten?

Vaak stelt men het kopen van zonnepanelen uit tot een later moment, ervan uitgaande dat de prijs in de toekomst nog meer zal verlagen. Momenteel is de vraag naar zonnepanelen hoog en hierdoor komen er steeds meer zonnepanelenspecialisten op de markt waardoor het aanbod ruimer wordt. Door deze marktontwikkelingen zal de prijs ook steeds variëren. Momenteel is de zonnepanelenprijs het laagst ooit, waardoor u het liefst nu uw zonnepanelensysteem moet kopen. Daarnaast kunt u de vrij hoge aanschafkosten nog verlagen door het aanvragen van de verschillende financiële hulpmiddelen die de overheid ter beschikking stelt aan Nederlanders die hun woning willen verduurzamen.

Steun vanuit de gemeente

Helaas biedt de overheid geen landelijke subsidies meer voor investeerders in zonnepanelen, maar u kunt wel bij uw regionale gemeente een SDE+ subsidie aanvragen indien u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daarnaast kunt u bij de belastingdienst de 21% betaalde btw over zowel de aanschaf- als de installatiekosten terugvragen, wat uw aanschafkosten verlicht. Tenslotte kunt u ook een energiebesparende lening of een groene hypotheek aanvragen tegen lage rentepercentages.

Zonnepanelen offertes vergelijken

Is uw interesse in zonnepanelen inmiddels opgewekt en wilt u weten in hoeverre zonnepanelen gunstig kunnen zijn in uw persoonlijke situatie? Neem vandaag nog contact op met ons en wij versturen u een offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn enorm in opkomst en worden steeds populairder omdat de prijzen

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen