12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gaat u binnenkort zonnepanelen kopen om zelf uw eigen groene stroom op te wekken? Dan dient u eerst na te gaan in hoeverre uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn namelijk verschillende factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Maar wat is nou precies een zonnepanelen check? U leest het allemaal hieronder.

Checklist zonnepanelen

Zonnepanelen check

Wanneer u een set zonnepanelen heeft aangeschaft dient u voordat u deze laat installeren eerst na te gaan in hoeverre uw dak geschikt is voor de plaatsing. Tijdens een zonnepanelen check wordt er gekeken naar een aantal factoren zoals de oriëntatie van de panelen ten opzichte van de zon, de hellingshoek van het dak, de grootte van de panelen en uw totale dakoppervlak. Door een zonnepanelen check uit te voeren kunt u nagaan wat de geschikte oppervlakte is voor het plaatsen van de panelen, het maximaal aantal panelen dat u kunt plaatsen en het maximale vermogen van de panelen.

De schaduw en obstakels

Tijdens het checken van uw dak spelen obstakels en schaduw een grote rol, deze factoren kunnen immers het rendement van de panelen doen verlagen. Panelen die in de schaduw liggen brengen minder op, ook als er maar één van de panelen schaduw ontvangt. Is uw dak plat? Dan staan de panelen vaak in elkaars schaduw wat ook een negatief effect heeft op de opbrengst van e panelen. Ook obstakels zoals schoorstenen, pijpen, dakkapellen, bomen en dergelijke kunnen van invloed zijn.

Oriëntatie en hoek van uw dak

De oriëntatie ten opzichte van de zon is van groot belang tijdens het checken van uw dak. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen het best functioneren als deze op het zuiden zijn gericht, voornamelijk met een dak hoek van 30 tot 40 graden. Bij panelen die gericht zijn op het zuidoosten of het zuidwesten is de potentie 90 tot 95%. Bij een oostelijke of westelijke richting is dit slechts 85 tot 90%. Daken waarbij de panelen op het noorden zijn gericht hebben een potentie van 75%.

Uw dakoppervlakte en grootte van de zonnepanelen

De standaardafmeting van de meeste zonnepanelen op de markt is 1,65 x 0,99 meter. Dit houdt in dat u rekening moet houden met een gemiddelde oppervlakte van 1,63 m2 per paneel op een schuin dak en 3,8 m2 op een schuin dak. Daarnaast kunt u ervanuit gaan dat de meeste zonnepaneelsystemen uit 8, 12 of 16 zonnepanelen bestaat. Hierdoor kunt u eenvoudig zelf nagaan hoeveel ruimte er beschikbaar is op uw dak om zonnepanelen te plaatsen. Heeft u een klein dak? Dan kunt u ervoor kiezen om kleinere panelen aan te schaffen met ene hoger vermogen.

Vergunning of niet?

Voor het laten plaatsen van een zonnepanelensysteem op uw dak dient u geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Een vergunning is enkel nodig indien u woont in een monument of een beschermd stads- of dorpsaanzicht. Bij de lokale gemeentes kunt u informeren in hoeverre een vergunning nodig is in uw persoonlijke situatie.

Materiaal op uw dak

Ook het materiaal wat er op uw dak ligt is van belang tijdens de zonnepanelen check. Zo zijn dakpannen in de meeste gevallen niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar dient elk paneel gevestigd te worden aan een stalen constructie om de panelen te bevestigen. Daarnaast zijn platte daken wel geschikt voor het plaatsen van een zonnepanelensysteem, als de bodemconstructie maar stevig genoeg is. Panelen op platte daken worden door middel van een ballast staand gehouden, waarbij de ballast met elk paneel bijna 20 kilo weegt. Ook zijn golfplaten, stalen en zinken daken ideaal voor een zonnepanelensysteem omdat de installatie vrij eenvoudig is. Asbest daken zijn helaas niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij kunt u bij de overheid een asbestsubsidie aanvragen waarbij het asbest op uw dak wordt verwijderd. Vervolgens worden er zonnepanelen op het dak aangelegd. Ook rieten daken, leien daken of daken die aan onderhoud toe zijn, zijn niet geschikt voor zonnepanelen.

Locatie in Nederland

In welke regio u ook woonachtig bent, dankzij het ideale weer en geschikte klimaat is Nederland het perfecte land om zonnepanelen aan te schaffen. Men denkt vaak dat zonnepanelen het meest opleveren in de zomer. Dit is niet het geval, zonnepanelen leveren het meest op tijdens de lente wanneer het aantal zonuren het meest is en de zoninstraling het sterkst is. Denk hierbij aan de maanden April, Mei en Juni.

Geen geschikt dak?

Is uw dak na het uitvoeren van de zonnepanelen check toch niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan kunt u alsnog gebruik maken van zonnepanelen om uw eigen groene energie op te wekken door de panelen te delen met uw buren of andere buurtbewoners. Zo deelt u de kosten gezamenlijk en profiteert u samen van de opbrengsten, ook al zitten de zonnepanelen niet op uw eigen dak.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Blijkt uw dak geschikt te zijn voor een zonnepanelensysteem en bent u klaar voor de aanschaf? Dan kunnen wij u helpen met het vinden van de beste zonnepanelen specialist in uw omgeving. Neem vandaag nog contact op met ons voor uw vrijblijvende offerte zodat u direct kunt profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Hoe ziet een zonnepanelen offerte eruit?

Let op: de laagste prijs voor zonnepanelen is lang niet altijd de