12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer u een zonnepanelensysteem gaat kopen dan is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de panelen. Vraagt u zich af wat de perfecte afmetingen zijn van zonnepanelen voor uw huishouden? Lees dan hieronder verder voor meer informatie.

Verschillende afmetingen

De verschillende soorten zonnepanelen hebben ook verschillende afmetingen. Bij het kiezen van de perfecte afmeting van de zonnepanelen dient u rekening te houden met het totale vermogen die de panelen op moeten wekken om te voorzien in de energiebehoeften van uw huishouden, maar ook de beschikbare ruimte, het dakoppervlak en het type dak. Hieronder treft u een overzicht waarin u kunt nagaan wat de gemiddelde afmetingen zijn per zonnepaneelsoort. Deze afmetingen kunnen variëren afhankelijk van het vermogen van het paneel.

Zonnepaneelsoort Vermogen Afmeting
Kleine zonnepanelen 190 – 215 Wp 1,58 x 0,81 meter
Normale zonnepanelen 245 – 270 Wp 1,65 x 1,00 meter
Grote zonnepanelen 270 – 300 Wp 2,00 x 1,00 meter

Het gemiddeld vermogen per zonnepaneel in Nederland is 250 Wp en de standaardafmeting die het meest voorkomt is 1,65 x 1,00 meter. Bij alle zonnepanelen is de dikte ongeveer 4 centimeter.

De oppervlakte van een zonnepaneel

Aan de hand van de afmetingen per zonnepaneel kunt de oppervlakte per paneel bepalen. De oppervlakte kunt u berekenen door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte van de panelen. Zie hieronder de gemiddelde oppervlakte per zonnepanelsoort.

Zonnepaneelsoort Oppervlakte
Kleine zonnepanelen 1,58 x 0,81 meter = 1,28 m²
Normale zonnepanelen 1,65 x 1,00 meter = 1,65 m²
Grote zonnepanelen 2,00 x 1,00 meter = 2,00 m²

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft dient u naar een aantal factoren te kijken. Zo zijn niet alleen de afmetingen van de panelen en de ruimte op uw dak van grote invloed, maar ook het gemiddelde energieverbruik van uw huishouden en het aantal personen die er woonachtig zijn. In onderstaande tabel kunt u nagaan hoeveel zonnepanelen u gemiddeld moet kopen op basis van de grootte van uw huishouden.

Personen Verbruik Vermogen Panelen
1 2.300 kWh 2.700 Wp 11
2 3.400 kWh 4.000 Wp 16
3 4.100 kWh 4.800 Wp 20
4 4.600 kWh 5.400 Wp 22
5 5.300 kWh 6.200 Wp 25
6 5.400 kWh 6.350 Wp 26

Extra grote zonnepanelen

Waar standaard zonnepanelen uit 60 zonnecellen bestaat, bestaan extra grote zonnepanelen uit 72 zonnecellen waardoor ze ook een hoger piekvermogen hebben van tot wel 410 Wp. Bovendien hebben extra grote zonnepanelen vrijwel dezelfde breedte als de andere zonenpaneelsoorten, enkel de lengte varieert en kan wel oplopen tot 2 meter lang. Dit maakt extra grote zonnepanelen ook lastiger om te hanteren tijdens de installatie. Dergelijke zonnepanelen worden meestal gebruikt op daken van grote bedrijven of grote huizen.

Kleinere zonnepanelen

U treft ook de kleinere zonnepanelen. Alhoewel deze panelen ook over 60 zonencellen beschikken, zijn ze kleiner en smaller in formaat. Vaak betreft het de dunne film panelen met een afmeting van 1,25 in plaats van 1,65 of 0,80 in plaats van 1,00. De kleinere panelen leveren minder op en zijn daarnaast duurder in aanschaf, wat ze minder aantrekkelijker maakt tenzij uw dak te klein is voor een standaard zonnepaneleninstallatie.

Schuin dak

Ook op een schuin dak kunt u zonnepanelen plaatsen, alhoewel u wel rekening dient te houden met bepaalde zaken. Denk hierbij aan obstakels zoals een dakkapel, schoorsteen of de schaduwval. Daarnaast dient u te kijken naar objecten die schaduwplekken vormen op de panelen. Verder is de ligging van uw dak van belang en is de afstand tot de dakrand een belangrijke factor voor een veilige installatie van uw systeem.

Plat dak

Is uw dak plat? Dan worden de zonnepanelen geplaatst in een hellingshoek door middel van steunen en ballast of een console waardoor de panelen schuin komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet te dichtbij elkaar geplaatst mogen worden anders staan de panelen in elkaars schaduw. U kunt ervanuit gaan dat u op een plat dak minstens 2,5 m² per paneel van 1,5 m² nodig heeft. Verder dient u ook met een plat dak rekening te houden met de afstand tot de dakrand voor een maximale opbrengst.

Klein dak

Mensen met een klein dak kunnen deze ruimte ook op handige wijze benutten door het aanleggen van een zonnepaneleninstallatie. Hierbij dient u rekening te houden met het kleine dakoppervlak, waardoor u minder panelen kunt plaatsen. Het vermogen per paneel is hierbij belangrijk, u dient immers een hoger vermogen per paneel te selecteren om te kunnen profiteren van een hoog rendement.

 

Schaduwdak

Helaas is een dak waarbij er continu schaduw valt niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Uitzondering hierbij is als de schaduw maar enkele uurtjes per dag is. In dat geval kunt u een ‘power optimizer’ aanschaffen waarbij uw zonnepanelen gedurende bepaalde uren automatisch uitgeschakeld worden. Verder kunt u een legplan laten maken indien uw dak te veel schaduw heeft.

Legplan

Voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd stelt de installateur een legplan op zodat u verzekerd bent van een optimale installatie. Dit is voornamelijk nodig indien u een moeilijk dak heeft waarbij schaduw, helling, obstakels en andere factoren een rol spelen. Een legplan geeft een gedetailleerd overzicht van de lay-out van de zonnepanelen op uw dak aan de hand van de afmetingen van de panelen en uw dak.

Afstand tot de dakrand

De afstand tot de dakrand, ook wel ‘no-go zone’ genoemd, geeft aan hoe ver de panelen van de dakrand bevestigd moeten worden. Hierbij geld meestal een afstand van 20 centimeter. Dit zorgt ervoor dat de panelen stevig blijven staan bij harde windvlagen.

Zonnepanelen offertes vergelijken

Omdat het aanschaffen van zonnepanelen geen kleine investering is, is het belangrijk dat u de juiste maten koopt. Hierbij dient u dus rekening te houden met de verschillende afmetingen per zonnepaneelsysteem. Laat u altijd adviseren door een gecertificeerd specialist. Wij helpen u graag aan de beste zonnepanelen specialisten in uw regio. Neem vandaag nog contact op met ons voor uw vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen

Goedkope zonnepanelen dankzij nanotechnologie

Zonnepanelen zullen steeds goedkoper en efficiënter worden dankzij nanotechnologie. Afgelopen week gaf

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn enorm in opkomst en worden steeds populairder omdat de prijzen