12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Omdat er een vrij hoog prijskaartje hangt aan zonnepanelen, wilt u als ondernemer deze natuurlijk wel goed verzekeren. Maar de zonnepanelen premies van verzekeringen voor bedrijven blijven stijgen, waardoor het steeds onaantrekkelijker wordt voor ondernemers om zonnepanelen aan te leggen op hun dak. De premie is sinds vorig jaar verdubbeld, waardoor in de meeste gevallen veel verzekeraars de zonenpaneleninstallaties niet meer verzekeren vanwege mogelijk brandgevaar. Maar wat voor effect heeft de stijging van de verzekeringspremie op zonnepanelen nou precies? Dit leest u allemaal hieronder.

Verhoogde verzekeringspremie

Omdat veel verzekeraars de afgelopen tijd weigeren om verschillende zonnepaneleninstallaties te verzekeren wegens mogelijk brandgevaar, zijn het afgelopen jaar de verzekeringspremies aanzienlijk verhoogd. Bij bepaalde verzekeraars is de premie zelfs verdubbeld. Volgens de verschillende verzekeraars is er in 2018 sprake geweest van 23 branden waarbij zonnepanelen de mogelijke oorzaak was. Vaak gebeurt dit indien de installatie niet gedaan is door een gecertificeerde installateur waardoor er iets verkeerd kan gaan. Een ondernemer die voor €500.000 zonnepanelen laat installeren op het dak, betaalde vroeger €1.250 aan de verzekeraar. Inmiddels is de premie tot €2.500 gestegen.

Zonnepanelen verzekeren en diefstal

Zonnepanelen zijn makkelijk te demonteren waardoor deze zeer aantrekkelijk zijn voor dieven. Een verzekering tegen diefstal is alleen geldig als er sprake is geweest van inbraakschade. Dit is helaas niet makkelijk te bewijzen op uw dak. U kunt ervanuit gaan dat dieven zich eerder richten op panelen die niet goed zichtbaar zijn omdat het risico minder groot is voor hen.

Woonhuisverzekering/Opstalverzekering

Zitten de panelen aan uw dak gemonteerd? Dan worden ze gezien als onderdeel van uw woning, ook ‘aard- en nagelvast’ genoemd in de zonnepanelenwereld. Op een plat dak kunnen panelen echter niet gemonteerd worden, anders zou er een lekkage kunnen optreden. Om deze reden worden panelen op een plat dak gemonteerd met een ballast ter versteviging tegen storm en diefstal.

Inboedelverzekering

Liggen de zonnepanelen op een woning die u momenteel verhuurt, dan is het mogelijk om de panelen mee te verzekeren op uw inboedelverzekering als huurdersbelang. Vaak geldt een percentage van 10% op de inboedelverzekering. U dient hiervoor de nieuwaarde van de zonnepanelen door te geven aan uw verzekeraar.

Dekking zonnepanelen bij natuurrampen.

In Nederland is er vaak sprake van storm of hagel, waardoor de zonnepanelen schade kunnen leiden. Niet alle verzekeraard dekken dergelijke schade, ga dus goed na bij uw verzekeraar in hoeverre natuurrampen of natuurgeweld wordt gedekt.

Brandgevaar

Omdat veel verzekeraars zonnepanelen niet meer willen verzekeren vanwege brandgevaar, heeft het onafhankelijk bedrijf TNO een uitgebreid onderzoek gedaan naar de kans op brandgevaar bij zonnepanelen. Uit het onderzoek blijkt dat er gemiddeld 0,004% kans bestaat op brand als gevolg van zonnepanelen. De branden zijn waarschijnlijk veroorzaakt door andere factoren van een slechte installatie, zoals verschillende merken stekkers, niet goed verbonden stekkers of een slechte bekabeling. Laat uw panelen altijd door een gecertificeerde installateur aanleggen om de schade op brand te verkleinen.

Verhoging verzekeringspremie zonnepanelen in het nieuws

De verhoging van de premie op verzekeringen voor zonnepanelen is buitenproportioneel volgens critici, zo werd aangegeven in het nieuws eind 2019. Het probleem bij het mogelijke brandgevaar is volgens de verschillende schadeverzekeraars namelijk te danken aan een verkeerde installatie. Er wordt dan ook vanuit de Branchevereniging Holland Solar en het Verbond van Verzekeraars gepleit om te eisen dat installateurs gecertificeerd moeten zijn voordat ze zonnepanelen aan mogen leggen. Tegenwoordig mag namelijk iedereen zonnepanelen aanleggen zonder dat daar enige kennis voor nodig is. Daarnaast zijn particulieren nog niet verplicht om hun zonnepaneleninstallatie te verzekeren. Of deze wet nog zal veranderen in de toekomst waardoor ook particulieren een verhoogde verzekeringspremie zullen moeten betalen op hun zonnepanelen is nog geen duidelijkheid.

Zonnepanelen toch kopen ongeacht premiestijging?

U kunt verwachten dat de premies van zonnepanelen voor ondernemers bij de verschillende verzekeraars zullen stijgen. In de meeste gevallen geldt een stijging van 0,25% van de aanschaf- en installatieprijs. Hierbij geldt een minimumbedrag van €50 per jaar. Hierbij worden uw zonnepanelen ingedekt tegen diefstal zonder inbraakschade, schade bij natuurrampen en soms ook het productieverlies indien uw zonnepanelen uitvallen. De gemiddelde premies van zonnepanelen mogen dan wel zijn verhoogd, maar duur zijn ze nog steeds niet aangezien de grote jaarlijkse opbrengsten waar u jarenlang van gaat profiteren met de zonnepanelen op uw dak. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning, wat deze aantrekkelijker maakt indien u deze gaat verkopen, ongeacht het verhogen van de premies. Tenslotte is uit recentelijk onderzoek gebleken dat er in Nederland nog volop zonnepanelen worden aangeschaft, waarbij de stijging van de verzekeringspremie dus amper invloed had op de verkoopcijfers.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Volgens onderzoek van De Hypotheker is de installatie van een zonnepanelensysteem één van de meest geadviseerde duurzame maatregelen die u kunt treffen voor uw woning. Zo voorziet u niet alleen in uw eigen energiebehoeften, maar bent u ook milieuvriendelijk bezig terwijl u minder betaalt aan energiekosten. Alhoewel de verzekeringspremies gestegen zijn, is dit nog geen reden om geen zonnepanelen aan te schaffen? Bent u benieuwd wat een zonnepanelensysteem u gaat kosten? Neem dan nu contact op voor uw gratis en vrijblijvende offerte zodat u direct kunt besparen met zonnepanelen op uw dak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in

Goedkope zonnepanelen dankzij nanotechnologie

Zonnepanelen zullen steeds goedkoper en efficiënter worden dankzij nanotechnologie. Afgelopen week gaf

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis