12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gaat u binnenkort een zonnepanelensysteem kopen? Ongeacht de hoge investeringskosten zijn zonnepanelen wel degelijk de moeite waard dankzij de verlaging van uw maandelijkse energierekening. Daarnaast verdienen zonnepanelen zichzelf snel terug door de jaarlijkse besparingen. Hierna profiteert u nog jarenlang van het opwekken van gratis zonne-stroom. Maar wat is de terugverdientijd van zonnepanelen nou precies en hoe kan deze bepaald worden? Lees hieronder verder om het allemaal te weten.

Wat is de terugverdientijd

Aan de hand van de terugverdientijd kunt u nagaan binnen hoeveel jaar uw investering is terugverdiend. De terugverdientijd kan dus worden omschreven als de mate in hoeverre de initiële aanschafkosten van zonnepanelen de moeite waard is geweest. De terugverdientijd is bereikt op het moment dat de jaarlijkse besparingen gelijk staan aan de aanschaf- en installatiekosten, ook wel het ‘break even point’ genoemd. Nadat de terugverdienperiode is verstreken blijft u enkel profiteren van de besparingen die u maakt met uw panelen totdat deze aan vervanging toe zijn. Dit kan nog lang duren, aangezien de gemiddelde levensduur van zonnepanelen op 25 jaar wordt geschat. Uitgaande van een gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen betekent dit dat u na deze 10 jaar dus nog zeker 15 jaar lang winst zult maken met uw zonnepanelensysteem.

De terugverdientijd kan eenvoudig worden ingeschat voordat u de panelen koopt door te kijken naar de aanschaf- en installatiekosten, het installatiemateriaal, de totale levensduur van de panelen, de prijs per kWh bij de energieleverancier, de mogelijke subsidies, de btw-regeling en eventuele vervangingskosten van de omvormer.

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

U dient rekening te houden met een aantal factoren bij het bepalen van de terugverdientijd. Zo dient u te kijken naar de kostprijs per zonnepaneel, welke afhangt van het type paneel, het merk en het vermogen. Verder dient u rekening te houden met de kosten van aanpassingen in de meterkast of de randapparatuur, zoals de omvormer, consoles, bekabeling, meetapparatuur en montagesets. Verder is het belangrijk om een gecertificeerde installateur in te huren. De arbeidskosten en de garanties die u krijgt bij het kopen van panelen bij een gecertificeerd specialist of installateur spelen een grote invloed op de terugverdientijd. Tenslotte hebben zowel de actuele stroomprijs per kWh bij de energieleverancier en de levensduur van de zonnepanelen een grote invloed.

De omvormer

De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar, maar de omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Dit betekent dus dat u gedurende de hele levensduur van de panelen 2 omvormers nodig zult hebben. Indien uw systeem binnen 10 jaar is terugverdiend en de omvormer vervangen moet worden is de garantie vaak al verlopen, waardoor u gaat moeten investeren in een nieuwe omvormer van gemiddeld €1.000, afhankelijk van het merk en model. De omvormer wordt binnen 1 tot 2 jaar terugverdiend. U kunt ook kiezen om de garantie op uw omvormer te verlengen zodat deze goedkoper of kosteloos wordt vervangen.

Gemiddelde terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelensysteem wordt op 10 jaar geschat. Dit kan nog verlaagd worden door het aanvragen van subsidies of het terugvorderen van de 21% btw op de zonnepanelen bij de Belastingdienst. In dat geval kunt u de terugverdientijd verkorten van 10 jaar naar 7 of 6 jaar. Hieronder treft u een overzicht waarbij u kunt nagaan wat de gemiddelde terugverdientijd is per systeem en aantal panelen. Daarnaast kunt u ook zien wat de jaarlijkse besparing is.

Aantal panelen Vermogen Kosten Besparing Terugverdientijd
6 1.500 Wp € 2.308 € 345 7 jaar
9 2.250 Wp € 3.158 € 518 6 jaar
12 3.000 Wp € 4.008 € 690 6 jaar
16 4.000 Wp € 5.148 € 920 6 jaar
20 5.000 Wp € 6.088 € 1.150 5 jaar

Terugverdientijd formule

U kunt zelf een schatting maken van de terugverdientijd van uw zonnepanelen door middel van een formule. Hou wel rekening dat de terugverdientijd altijd een schatting is, de exacte terugverdientijd is immers afhankelijk van bepaalde factoren. Ten eerste dient u de besparing per jaar te berekenen. Dit kunt u eenvoudig doen aan de hand van de onderstaande formule:

Opbrengst van de zonnepanelen x stroomprijs per kWh van uw energieleverancier = uw jaarlijkse besparing.

Om nu de terugverdientijd te berekenen hoeft u alleen nog uw initiële investeringskosten te delen door de jaarlijkse besparingen:

Netto aanschaf- en installatiekosten/ jaarlijkse besparing = terugverdientijd van de zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld

Aan de hand van een rekenvoorbeeld kunnen we de terugverdientijd bepalen van zonnepanelen. Stel u betaalt €5.000 inclusief btw voor het plaatsen van 13 panelen van elk 290 Wp, dus in totaal 3.770 Wp aan stroom. De btw die u heeft betaald is €1.000, welke u terug kunt vragen van de Belastingdienst. De panelen leveren samen gemiddeld 3.400 kWh stroom. Bij uw energieleverancier betaalt u €0,23 per kWh stroom. Hierbij kunt u dus uitgaan van een besparing per jaar van €780. Deze panelen verdient u dus naar schatting binnen 6 tot 7 jaar terug. Indien u daarnaast ook nog de btw terugvraagt, dan wordt de terugverdientijd verkort tot ongeveer 5 jaar. Omdat de meeste zonnepanelensystemen ruim 25 jaar meegaan, kunt u ervanuit gaan dat indien er verder geen andere onkosten worden gemaakt, u na het verstrijken van de terugverdientijd nog ruim 19 jaar kunt profiteren van de pure winst die u in uw eigen portemonnee kunt steken.

Hou verder rekening dat de terugverdientijd ook sterk beïnvloed wordt door de prijswijzigingen op de elektriciteitsmarkt. Stijgen de stroomprijzen, dan verdient u de panelen sneller terug terwijl u de panelen nog langzamer terugverdient als de marktprijzen gaan dalen. Verder is de ligging op uw dak van belang. Zo kunt u zeker 10% van de verwachte opbrengst aftrekken indien de panelen niet op het zuiden zijn gericht.

Zonnepanelen terugverdientijd vergelijken

De terugverdientijd is vaak de doorslaggevende factor waarbij u bepaalt of u zonnepanelen aan gaat schaffen of niet. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in uw regio? Neem dan vrijblijvend contact op voor uw offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

4 redenen waarom zonnepanelen de marktwaarde van uw huis verhogen [2023/2024]

Het plaatsen van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Maar 1

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis