12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het wordt voor investeerders in zonnepanelen steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen, voornamelijk grotere zonnepanelensystemen. Hoe groter het systeem, hoe meer voordeel u kunt halen door de nieuwe salderingsregeling die vanaf 2021 zal gelden. Bent u benieuwd naar de inhoud van de nieuwe salderingsregeling en hoe deze voorheen was? Lees dan hieronder verder.

Subsidie zonnepanelen

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden als het investeren in zonnepanelen betreft. Helaas is er vanaf het jaar 2013 geen landelijke subsidie meer beschikbaar vanwege de flink gedaalde aanschafprijzen van zonnepanelen, maar u kunt wel bij de verschillende regionale gemeentes terecht voor bepaalde plaatselijke subsidies, energiebespaarleningen of duurzaamheidsleningen, groene hypotheken of professioneel advies van een onafhankelijke energieadviseur. Daarnaast kunt u de 21% btw die u over de aanschafkosten en de installatie betaald geeft bij de Belastingdienst terugvragen. Door het aanbieden van dergelijke (financiële) steun probeert de overheid de inwoners van Nederland te stimuleren om te investeren in het nemen van duurzame maatregelen voor hun woning.

Btw-regeling 2021

Ook in 2021 is het mogelijk om de btw over de aanschaf en de installatie van uw zonnepanelen bij de Belastingdienst terug te vragen. Omdat u extra stroom teruglevert aan het energienet wordt u gezien als ondernemer. Om deze reden dient u zich ook te registeren als ondernemer op de website van de Belastingdienst om hiervan te kunnen profiteren. Bij het terugvragen van de btw dient u ook een forfait te betalen. Dit bedrag staat vast en is afhankelijk per totale vermogen van uw panelen. Hieronder de tarieven voor zonnepanelen op het dak en in het dak.

Forfait op het dak Forfait in het dak Vermogen zonnepanelen
€200 €90 9.001 – 10.000 Wp
€180 €80 8.001 – 9.000 Wp
€160 €70 7.001 – 8.000 Wp
€140 €60 6.001 – 7.000 Wp
€120 €50 5.001 – 6.000 Wp
€100 €40 4.001 – 5.000 Wp
€80 €30 3.001 – 4.000 Wp
€60 €20 2.001 – 3.000 Wp
€40 €10 1.001 – 2.000 Wp
€20 €5 1 – 1.000 Wp

Lokale subsidies in 2021

Ook in 2021 blijven de lokale subsidies gelden. Deze subsidies worden zowel aan particulieren als ondernemers uitgereikt. Elke gemeente heeft andere subsidieregelingen voor het kopen van zonnepanelen of andere duurzame maatregelen. Ook organiseert de gemeente vaak collectieven waar u aan mee kunt doen om zo de kosten te verlichten door de installateur een grote opdracht aan te bieden samen met meerdere geïnteresseerden. Zakelijke klanten kunnen bij de gemeente terecht voor subsidies zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

Leningen en hypotheken 2021

De energiebesparende lening of de duurzaamheidslening en de groene hypotheek is ook in 2021 aan te vragen bij de gemeente. Dergelijke leningen en hypotheken kunt u tegen goede voorwaarden en een zeer laag rentepercentage van 0,5 tot 1% aanvragen. De overheid doet dit om inwoners te stimuleren om toch duurzame maatregelen te treffen voor het verduurzamen van hun woning door de aanschafkosten te verlichten, aangezien deze flink kunnen oplopen. Daarnaast gaat uw energielabel ook omhoog naarmate u investeert in het treffen van duurzame maatregelen voor uw woning.

Subsidies 2021

Alle subsidieregelingen die momenteel door de overheid worden aangeboden blijven gelijk, behalve de huidige salderingsregeling. De salderingsregeling zoals die nu is moet volgens minister Wiebes per 2030 afgeschaft zijn. Om deze reden wordt de salderingsregeling vanaf 2023 langzamerhand afgebouwd. Momenteel betaalt u €0,07 per kale kWh aan de energieleverancier en de overige €0,16 wordt door de overheid in de vorm van een subsidie bijgelegd. Deze subsidie kan worden aangevraagd over zowel de stroom die u verbruikt als de stroom die u niet verbruikt. Om het bedrag terug te krijgen van de overheid dient u wel eerst het verschil voor te schieten. De toekomstplannen van de huidige subsidies op zonnepanelen kan in de toekomst altijd nog worden aangepast. Mogelijke aanpassingen voor het jaar 2021 worden eind 2020 aangekondigd.

Invloed van de wijzigingen in de subsidieregelingen per 2021

Het introduceren van de nieuwe salderingsregeling per 2021 brengt een aantal situaties met zich mee. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om een groot aantal zonnepanelen aan te schaffen waardoor uw dak volledig wordt benut. Wekt u meer energie op dan uw huishouden kan verbruiken? Dan wordt het aantrekkelijker om deze extra stroom aan het energienet terug te leveren dankzij de nieuwe financiële voordelen. Wekt u juist minder energie op dan u verbruiken kan? Ook dan dient u zelf de subsidieaanvraag in te dienen wat u dus extra tijd gaat kosten.

 

Reden nieuwe regeling

De meeste huishoudens wekken meer stroom op dan ze kunnen verbruiken waardoor er veel gebruik gemaakt wordt van het terugleveren van stroom aan het energienet. Door de nieuwe salderingsregeling hoopt de overheid het aanschaffen van zonnepanelen en het opwekken van groene energie steeds meer te stimuleren. Hierbij geldt voornamelijk dat het aanschaffen van grotere installaties u meer (financiële) voordelen op gaat leveren. De overheid helpt graag door de terugverdientijd op uw zonnepaneleninstallatie zo kort mogelijk te houden door de nieuwe salderingsregeling. Daarnaast geldt de nieuwe regeling voor zowel consumenten als bedrijven.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

In 2020 zal de overheid bekendmaken wat de nieuwe regelingen voor subsidies over zonnepanelen zullen zijn in 2021. Wat we nu al weten is dat de huidige salderingsregeling aangepast zal worden door jaarlijks langzamerhand te verlagen tot het jaar 2030. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op uw dak? Neem dan spoedig contact op met ons en vraag om uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te

Goedkope zonnepanelen

Wanneer u van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen dan wilt

Subsidie zonnepanelen 2020

Is het tegenwoordig nog mogelijk om subsidie op zonnepanelen te krijgen? Een