12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het aanschaffen van zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker gemaakt omdat de verschillende gemeentes in Nederland allerlei voordelige financiële regelingen aanbieden voor inwoners die hun woning willen verduurzamen. Maar welke subsidies stelt de overheid beschikbaar in 2020 voor het aanschaffen van energiebesparende maatregelen? U leest het allemaal hieronder verder.

Subsidies voor zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een slimme investering met oog op de toekomst waarbij u door middel van de panelen uw eigen stroom opwekt en dus op milieuvriendelijke wijze bespaart op de energiekosten. De Nederlandse overheid stimuleert haar inwoners om te investeren in het verduurzamen van hun woning met verschillende financiële regelingen bij de aanschaf van duurzame maatregelen. Denk hierbij aan zonnepanelen maar ook warmtepompen, boilers of isolatie. Een subsidie kan aangevraagd worden door particulieren, VVE’s, bedrijven en MKB-ers, sportverenigingen en agrariërs.

Landelijke subsidies

Tot het jaar 2013 was het nog mogelijk voor particulieren om in Nederland een landelijke subsidie aan te vragen bij het kopen van zonnepanelen. Deze subsidie is helaas inmiddels afgeschaft omdat de zonnepanelenprijs op de markt inmiddels verlaagd is. Momenteel is het voor particulieren alleen mogelijk om op regionaal niveau een subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Ondernemers kunnen op landelijk niveau de SDE+ subsidie aanvragen, waarbij het bedrag dat u terugkrijgt afhankelijk is van het aantal opgewekte kWh.

Lokale subsidies

De verschillende plaatselijke gemeenten binnen Nederland hebben elk hun eigen subsidieregelingen voor het aanschaffen van zonnepanelen of andere duurzame maatregelen die u wilt treffen aan uw woning. Behalve de lokale subsidie biedt de gemeente ook verschillende andere (financiële) hulpmiddelen. Denk hierbij aan aantrekkelijke leningen of hypotheken, het organiseren van collectieven waarbij u gezamenlijk zonnepanelen koopt en dus de kosten deelt of het verschaffen van gratis voorlichting of advies van een onafhankelijke energiecoach.

Subsidie voor MKB, Sportverenigingen en agrariërs

Zonnepanelen worden ook in het MKB, de agrarische sector en de sportsector aangemoedigd waardoor er specifieke aantrekkelijke subsidies worden uitgegeven. Hierbij kunnen dergelijke instanties met beperkte financiële middelen toch gebruik maken van duurzame energie zonder daar teveel voor te moeten betalen. Het doel is hierbij om zowel energiebesparende maatregelen als duurzame energie te stimuleren onder heel Nederland.

Zakelijke subsidies

Bent u ondernemer? Dan kunt u bepaalde subsidies aanvragen voor zonnepanelen, denk aan de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

Terugleversubsidie

Ook in 2020 kunt u de te veel aan opgewekte stroom die uw huishouden niet gebruikt weer aan het algemene energienet terugleveren. Hiervoor krijgt u een kleine vergoeding per kWh van de energieleverancier en wordt het andere gedeelte door de overheid vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk per energieleverancier, maar deze is altijd lager dan het normale stroomtarief.

BTW-teruggave

Ook in 2020 kunt u na het kopen van uw zonnepanelen voor zowel de aanschaf- als de installatiekosten de reeds betaalde 21% btw terugkrijgen van de Belastingdienst. Hierdoor profiteert u als het ware achteraf gezien van een korting op uw zonnepanelen. Gemiddeld levert de btw-teruggave rond de 900 euro op. Om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave regeling dient u zich eerst aan te melden bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw. Doordat u met zonnepanelen uw teveel aan opgewekte stroom teruglevert aan het energienet wordt u gezien als een kleine ondernemer.

Lening aanvragen voor zonnepanelen

Bent u eigenaar van een woning en wilt u uw woning verduurzamen? Dan kunt u verschillende aantrekkelijke leningen met lage rentepercentages aanvragen om de aanschaf- en installatiekosten te verlichten. Zo kunt u een Energiebespaarlening aanvragen of een Groene Hypotheek. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u minstens 2 duurzaamheidsmaatregelen op uw woning toe te passen. Denk aan zonnepanelen maar ook een warmteboiler, een warmtepomp of een cv-ketel. Met dergelijke leningen kunt u maximaal 75% van de lening gebruiken om de zonnepanelen aan te schaffen en dient u 25% aan een andere duurzame maatregel te besteden.

Zonder subsidie ook aantrekkelijk

Ook zonder het aanvragen van een subsidie loont het om te investeren in een zonnepanelensysteem voor uw huishouden. Dankzij de huidige salderingsregeling waarbij u profiteert van flinke jaarlijkse besparingen kunt u uw begininvestering als de moeite waard beschouwen. Uitgaande van een gemiddelde terugverdientijd van 7 tot 12 jaar en een levensduur van 25 jaar van zonnepanelen, kunt u na de terugverdientijd nog jarenlang volop genieten van de pure winst. U hoeft na het aanleggen van de panelen nog enkel kleine onkosten te maken voor het onderhoud en het vervangen van de omvormer na 10 jaar indien u hier geen garantie meer op heeft.

Subsidie per gemeente

De subsidiemogelijkheden verschillen per gemeente en hebben elk andere voorwaarden. In de tabel hieronder kunt u nagaan wat de subsidiemogelijkheden zijn per gemeente. Hierbij zijn slechts enkele gemeenten geselecteerd ter illustratie.

Gemeente Subsidie
Aalsmeer €1.000 – €20.000
Amstelveen €1.000 – €20.000
Amsterdam €5.000 per woning
Haarlem €3.000 per woning
Texel 10, 20, 30% van de aanschaf en installatie
Wierden €2.500 per kavel
Berg en Dal €500 per maatregel
Borsele €1.500 per woning
Noord-Beveland Max €500
Bladel Max €500
Bergeijk Max €750

Zonnepanelen subsidies vergelijken

Alhoewel het aanschaffen van zonnepanelen een vrij hoge investering vergt, kunt u dankzij de verschillende financiële regelingen van de Nederlandse overheid de investeringskosten verlichten. Zo wordt het u steeds aantrekkelijker gemaakt om zonnepanelen te kopen. Bent u benieuwd naar de subsidiemogelijkheden in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met ons voor uw vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Snel groeiende verkoop van zonnepanelen in Nederland: twee potentiële problemen

Het is natuurlijk geweldig nieuws dat de productie van hernieuwbare stroom in

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records

Valkuilen kosten vergelijking zonnepanelen

Als je zonnepanelen wilt kopen, heb je een belangrijke beslissing genomen. Zonnepanelen