12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gaat u binnenkort zonnepanelen kopen? Dan is het logisch dat u benieuwd bent naar de opbrengsten waar u van gaat kunnen profiteren. De investeringskosten om een zonnepanelensysteem op uw dak te installeren zijn immers vrij hoog dus wilt u wel weten of de panelen de moeite waard zullen zijn. Het rendement is afhankelijk van een aantal factoren, maar over het algemeen geld dat hoe hoger het rendement, des te groter de jaarlijkse opbrengsten. Maar wat is nou precies het rendement en hoe kan deze berekend worden? Dit leest u allemaal hieronder.

Rendement

Het rendement geeft aan hoeveel van het beschikbare zonlicht het zonnepaneel kan omzetten tot stroom, oftewel hoe efficiënt het systeem is. Het rendement wordt in een percentage uitgedrukt en is een belangrijk gegeven tijdens het beslissen of u zonnepanelen aan gaat schaffen of niet. Dankzij het rendement weet u immers in hoeverre uw begininvestering de moeite waard is. Het gemiddelde zonnepanelenrendement ligt ergens tussen 15% en 22% over de hele levensduur van de zonnepanelen.

Ter illustratie nemen we een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp, waarbij de zon met een vermogen van 1.300 Wp straalt. Per paneel wordt er 19,2% zonlicht omgezet in stroom (250/1.300).

Welke factoren bepalen het rendement?

De factoren die van belang zijn bij het bepalen van het rendement zijn:

  • Plaatsing van de panelen op uw dak: U dient altijd rekening te houden met zaken zoals platte of schuine daken. Daarnaast zijn ook de oriëntatie van de panelen ten opzichte van de zon, de locatie van de panelen op uw dak, de richting en hellingshoek van de panelen, mogelijke objecten en de schaduwval.
  • Het type zonnepaneel: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, elk met een eigen rendement. Van alle paneelsoorten profiteert u met monokristallijne panelen van het hoogste rendement. Het laagste rendement kunt u verwachten van de dunne film panelen.
  • De hoeveelheid zonnepanelen: Laat u een kleine zonnepaneleninstallatie plaatsen op uw dak of gaat u de hele oppervlakte van uw dak benutten met een grote hoeveelheid zonnepanelen? Hoe meer panelen, geld vaak ook hoe hoger het rendement.
  • De levensduur van de panelen: De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar, afhankelijk per merk. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen gedurende de eerste 10 jaar een zeer hoog rendement leveren. Dit rendement zal jaarlijks dalen, waarna de panelen na 25 jaar nog maar 80% van het oorspronkelijke rendement genereren.
  • Weersomstandigheden: Bij het berekenen van het rendement dient u ook het aantal zonuren per dag, de intensiteit van het zonlicht en de temperatuur in acht te nemen. Worden uw panelen namelijk te heet, dan daalt het rendement. Zorg ervoor dat de panelen goed in de wind liggen zodat deze op natuurlijke wijze afgekoeld worden. 25 Graden is de ideale temperatuur voor zonnepanelen.
  • Regelmatig onderhoud: Onderhoud het systeem regelmatig waarbij u controleert op vuil en indien nodig de panelen ook reinigt. Vuil kan namelijk het rendement doen verlagen. Gelukkig zijn zonnepanelen over het algemeen vrij onderhoudsarm.
  • Geografische factoren: Waar u zich precies bevindt in Nederland is ook van groot belang bij de rendementsberekening. Per regio kunt u een ander rendement verwachten, omdat de zon niet overal precies even fel schijnt.

Opbrengst zonnepanelen

Om de opbrengst van zonnepanelen te kunnen bepalen dienen we te kijken naar het aantal zonnepanelen op uw dak, het vermogen van de zonnepanelen in Wp, de opbrengst van de zonnepanelen in kWh en tenslotte de huidige stroomprijs van de energieleverancier in kWh. Een standaard huishouden met 22 zonnepanelen van elk 250 Wp, een opbrengst van 4.675 kWh en een stroomprijs van €0,23 per kWh kan rekenen op een jaarlijkse besparing op uw energierekening van €1.075.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is van groot belang bij het bepalen van het rendement van uw zonnepanelen. Wekt u meer stroom op dan u verbruiken kan, dan kunt u deze stroom terugleveren aan het energienet. Hiervoor krijgt u een kleine vergoeding van de energieleverancier. De huidige salderingsregeling is tot 2020 van kracht, en de cijfers van de nieuwe regeling zijn nog niet publiekelijk bekend. Een gemiddeld huishouden gebruikt meestal 30% van de stroom zelf en levert dan 70% terug aan het energienet. Veranderingen in de vergoeding die u hiervoor terugkrijgt speelt dus een grote rol op uw rendement.

Rendement berekenen

Het rendement is eenvoudig te berekenen door de volgende factoren in acht te nemen: de opbrengst van de zonnepanelen, de huidige stroomprijs van de energieleverancier, de prijs per kWh, de btw-aftrek van 21%, het vervangen van de omvormer en de jaarlijkse degradatie van de panelen. Het rendement kan verschillen per specialist omdat niet elk bedrijf rekening houdt met al deze bovengenoemde factoren.

De opbrengst van zonnepanelen neemt jaarlijks af

Het vermogen per zonnepaneel neemt jaarlijks af met gemiddeld 0,6% door natuurlijke degradatie. De minimale opbrengst van de panelen kunt u terugvinden in de vermogensgarantie. Over het algemeen geven de meeste fabrikanten 90% rendement na 15 jaar of 85% na een levensduur van 25 jaar. Dit wil zeggen dat na 25 jaar de zonnepanelen nog gemiddeld 85% van het oorspronkelijke rendement zullen opleveren.

Rendement verhogen

Wilt u het rendement van uw zonnepanelen verhogen? Zorg er dan voor dat u deze dan reinigt zodat er geen vuil op uw panelen komen te zitten. Verontreinigde panelen kunnen minder zonlicht opnemen. Vraag daarnaast ook de btw over de installatie- en aanschafkosten terug bij de Belastingdienst. Tenslotte kunt u middels het aanvragen van een maatwerk dakontwerp precies nagaan wat het rendement op uw investering zal zijn. Dit kunt u door een specialist laten doen.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Wilt u weten wat het rendement zal zijn indien u zelf een zonnepanelensysteem gaat aanschaffen? Dan wordt het tijd dat wij u helpen aan de beste zonnepanelen specialisten in uw regio zodat deze aan de hand van uw situatie uw persoonlijk rendement kan bepalen. Vraag uw vrijblijvende offerte op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te

Zonnepanelen plaatsen op uw dak

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak wordt steeds voordeliger. Duurzame energie