12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Inwoners van Nederland worden door de overheid gestimuleerd om te investeren in het verduurzamen van hun woning door subsidies aan te bieden waarmee de initiële hoge investeringskosten verlaagd kunnen worden. Zonnepanelen vormen hier een goed voorbeeld van. Helaas is sinds 2013 de landelijke subsidie voor zonnepanelen afgeschaft, maar er zijn bij de verschillende gemeentes wel andere aantrekkelijke mogelijkheden om uw investeringskosten te verlichten. Bent u benieuwd naar de verschillende lokale subsidiemogelijkheden? Lees dan hieronder verder.

Lokale subsidies

Alhoewel er geen landelijke subsidie meer aan te vragen is voor het aanschaffen van zonnepanelen, kunt u bij de verschillende gemeenten en provincies terecht voor andere mogelijkheden. Wat deze mogelijkheden precies zijn, verschilt per lokale overheid.

Verwijderen asbest

Voornamelijk agrariërs kunnen gebruik maken van een speciale subsidie waarbij een asbest dak wordt vervangen door het aanleggen van zonnepanelen op het dak. Op deze manier helpt de provincie met de hoge kosten voor de asbestverwijdering en wordt het opwekken van duurzame stroom gestimuleerd door zonnepanelen te plaatsen.

Btw-regeling

Wanneer u met uw zonnepanelen extra stroom teruglevert aan het energienet, wordt u in ogen van de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Dit heeft als voordeel dat u gebruik kunt maken van de btw-regeling, waarbij u bij het kopen van een zonnepanelensysteem de volledige 21% btw die u betaald heeft terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Hierbij gaat het om de btw over zowel de aanschaf- als de installatiekosten. Als het ware profiteert u achteraf gezien dus van een korting van 21% op uw investering. U kunt de btw-aanvraag eenvoudig zelf doen of uw specialist een extra vergoeding betalen om dit voor u te regelen.

Collectieven

Een interessante manier om te besparen op uw investeringskosten is door uzelf aan te sluiten bij een collectief. Een collectief is een groep van meerdere geïnteresseerden in de regio die zonnepanelen aan willen kopen in uw regio en samen de werkopdrachten bundelen om zo de installateur een grote opdracht aan te bieden. De installateur zorgt dan voor een flinke korting waardoor u voor een goedkopere prijs de zonnepanelen heeft aangelegd op uw dak. Eigenaren van 2 onder in kap woningen kunnen het meeste voordeel halen uit collectieven.

De salderingsregeling

Wekt u meer stroom op dan uw huishouden verbruiken kan? Dan kunt u deze extra stroom terugleveren aan het energienet. Volgens de huidige salderingsregeling kunt u de volledige aantal kWh’s volgens uw pakket salderen tegen het huidige stroomtarief per kWh van de energieleverancier. Elke extra kWh daarboven wordt volgens de terugleververgoeding berekend. De energieleverancier biedt u voor het terugleveren van stroom een lage vergoeding per kWh. Vanaf 2021 zal de salderingsregeling langzamerhand verlagen, waardoor het interessanter wordt om te investeren in grote zonnepaneleninstallaties om te profiteren van de nieuwe salderingsregeling.

Stimuleringsfonds voor zonnepanelen

Bij verschillende gemeentes kunt u nog terecht voor een stimuleringsfonds. Hier kunt u gebruik van maken wanneer u uw woning gaat aanpassen door het treffen van een duurzame maatregel waarbij duurzame energie wordt opgewekt.

Het verleden van subsidies voor zonnepanelen

Sinds het invoeren van de verschillende subsidiemogelijkheden op zonnepanelen begon men de eerste zonnepanelensystemen aan te schaffen. Daarvoor was het kopen van zonnepanelen nog een vrij hoge investering. Tot het jaar 2012 was er in Nederland nog minstens €7 miljoen beschikbaar voor subsidies op zonnepanelen. Omdat men rond het jaar 2012-2013 ineens massaal overging tot het aanschaffen van zonnepanelen is door de vraag en aanbod op de markt de zonnepanelenprijs sterk gedaald. Hierdoor heeft de overheid besloten om de landelijke subsidie op zonnepanelen af te schaffen, aangezien de aanschafprijs al flink is verlaagd.

Lokale subsidies in de toekomst

Tegenwoord probeert de overheid de Nederlandse inwoners zoveel mogelijk te stimuleren om te investeren in duurzame maatregelen, waaronder dus ook zonnepanelen. U kunt dus rekenen dat er verschillende interessante mogelijkheden zullen komen in de toekomst. Wat deze mogelijkheden zullen zijn, wordt pas aan het eind van elk jaar aangekondigd voor het jaar daarop. Wel is het duidelijk dat heel Nederland per 2023 voor het grootste gedeelte haar energie moet opwekken op duurzame wijze.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Alhoewel u als investeerder in zonnepanelen momenteel geen landelijke subsidie meer aan kunt vragen om de aanschaf- en installatiekosten te verlichten, kunt u wel terecht bij uw lokale gemeente om na te gaan welke subsidiemogelijkheden er beschikbaar zijn. De mogelijkheden verschillen per gemeente en provincie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor financiële steun en de voorwaarden vanuit de overheid in uw persoonlijke situatie bij het aanschaffen van een set zonnepanelen? Neem dan contact op met ons voor uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Terugverdientijd zonnepanelen

Als u bereid bent om te investeren in zonnepanelen dan vragen mensen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis

Doorbraak van duurzame energie

De doorbraak van duurzaam Het programma Tegenlicht heeft onlangs deze documentaire uitgezonden