12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bij het kopen van zonnepanelen is de specialist die u inhuurt van groot belang. Niet alleen voor de kosten maar ook het werk wat er wordt verricht. Zo betaalt u minder aan een lokaal bedrijf vanwege de korte afstand, maar is een landelijk bedrijf betrouwbaarder met oog op de toekomst. Maar wat zijn nou de verschillen tussen een landelijk en een lokaal zonnepanelen bedrijf? Lees hieronder verder om er meer over te weten.

Landelijk bedrijf

Een landelijk bedrijf voor zonnepanelen is eenvoudig te vinden, het aanbod is immers groot omdat er rond Nederland minstens 1.700 zonnepanelen specialisten gevestigd zijn. Een landelijk bedrijf is meestal groot, functioneert al enige tijd in de zonnepanelenbranche en geniet dus van enige mate van naamsbekendheid. Daarnaast heeft een landelijk bedrijf vaak meerdere filialen rond Nederland, met één hoofdkantoor waarbij de hoofdzaken worden geregeld.

De verschillende voordelen waar u van profiteert bij het inhuren van een landelijk bedrijf om uw zonnepanelen aan te leggen zijn:

 • Bekendheid: De landelijke specialisten zijn vaak groter en investeren meer in advertentieruimtes.
 • Betrouwbaar en stabieler: Omdat dergelijke bedrijven al enige tijd bestaan zijn ze vaak stabieler en betrouwbaarder vergeleken met kleine landelijke bedrijven.
 • Eenvoudig te vinden: Met 1 simpele klik op een online zoekmachine vindt u al een ruim aanbod aan landelijke specialisten waar u uit kunt kiezen.
 • Professioneel team: Er worden strenge eisen gesteld aan de opleidingen van de werknemers van landelijke bedrijven waardoor u gegarandeerd bent van een gecertificeerd specialist.

Maar het aannemen van een landelijk bedrijf kent ook zijn nadelen. Zo gaat u hoge voorrijkosten betalen wanneer de specialist naar u toe moet komen. Daarnaast kan het persoonlijk contact moeizaam verlopen vanwege de lange afstand en is de nazorg van uw panelen dus ook moeilijker te garanderen. Tenslotte kan de afstand ook zorgen voor mogelijke vertragingen tijdens de installatie van de zonnepanelen.

Lokaal bedrijf

Een lokaal zonnepanelenbedrijf is een bedrijf gelegen in uw eigen regio of omstreken. Hierbij hoeft de installateur niet ver te reizen om naar u toe te komen. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een lokaal bedrijf, zo kunt u denken aan:

 • Hulp bij de gemeente: Een lokaal bedrijf weet u eenvoudiger te helpen met het aanvragen van duurzaamheidsleningen, mogelijke subsidies of vergunningen.
 • Regionaal advies: Een lokaal bedrijf kent uw regio als geen ander en weet u het best te adviseren.
 • Contacten/netwerk: Dankzij de jarenlange ervaring werkende in de regio heeft het bedrijf een groot netwerk aan plaatselijke contacten opgebouwd waar het bedrijf altijd op kan vallen indien nodig.
 • Ervaring: De lokale specialist kent de daken van uw regio goed en weet precies welk paneeltype geschikt is op welk dak en in welke regio.
 • Goedkoper: U betaalt minder kilometerkosten waardoor u minder betaalt.
 • Communicatie: De persoonlijke communicatie verloopt makkelijker vanwege de korte afstand.
 • Nazorg: De nazorg van uw panelen kan makkelijker worden geregeld.
 • Afstand: Vanwege de korte afstand kan de specialist sneller naar u toe komen of kunt u er makkelijker heen rijden. Tevens zijn de panelen dan binnen 1 dag eenvoudig geplaatst.

Ook een plaatselijk bedrijf kent nadelen. Zo is het zoeken naar een bedrijf om uw panelen aan te leggen online niet zo een goed idee, omdat u dan de meeste landelijke bedrijven vindt. Deze grote bedrijven betalen namelijk meer aan advertentieruimte waardoor ze online als eerste in uw zoekmachine tevoorschijn komen. Ga op zoek naar advertenties van zonnepanelen bedrijven in de lokale kranten of in de gele pagina’s van uw regio en omstreken.

Verschillen tussen landelijk en lokaal

Het grootste verschil tussen het inhuren van een landelijk en een lokaal bedrijf zit voornamelijk in de afstand. Hoe langer de afstand van het bedrijf naar uw woning, des te meer u aan voorrijkosten betaalt. Daarnaast is persoonlijk afspreken moeilijker en kan dit vertragingen opleveren tijdens de installatie. Ook als er wat fout gaat na de installatie kan het even duren voordat de specialist langs kan komen. U kunt wel rekenen op een ervaren en gecertificeerde specialist wanneer u een landelijk bedrijf aanneemt. Bedrijven die op landelijk niveau functioneren zijn vaak efficiënter in hun werkwijze, kunnen scherpere prijzen aanbieden en hebben meestal een professioneel team. Daarnaast kunnen de meeste landelijke bedrijven eerder extra diensten aanbieden of kortingen of aanbiedingen geven.

Een goed zonnepanelen bedrijf herkennen

Nu dat het verschil tussen een landelijk en lokaal bedrijf duidelijk is, is het van belang om na te gaan hoe u een goed zonnepanelen bedrijf kunt herkennen. U dient hierbij te letten op de volgende factoren:

 • Kwaliteit: Door te kijken naar de keurmerken, erkenningen, certificeringen of recensies van andere klanten kunt u nagaan in hoeverre het bedrijf en de panelen kwalitatief betrouwbaar zijn.
 • Beschikbaarheid: Nadat de zonnepanelen geplaatst zijn is het belangrijk dat de installateur ook beschikbaar blijft voor eventuele vragen of problemen die op kunnen treden na de installatie.
 • Garantie: Een bedrijf die zonnepanelen verkoopt en een garantieregeling waarbij de dekking minstens 5 jaar is op de panelen en de bijbehorende onderdelen kunt u als betrouwbaar beschouwen.
 • Extra’s: Veel bedrijven bieden verschillende extra’s om u nog beter van dienst te zijn. Denk hierbij aan een speciaal onderhoudsplan, gratis advies of een extra energiemeter.

Welke is het beste in uw situatie?

De keuze tussen het inhuren van een lokaal of landelijk bedrijf is volledig afhankelijk van uw persoonlijke wensen. U dient altijd de prijs-kwaliteitsverhouding in de gaten te houden. Ga altijd voor een bedrijf waarbij de installateur gecertificeerd is zodat u verzekerd bent van een optimale installatie en een maximale opbrengst. U kunt nagaan in hoeverre het bedrijf aangesloten is bij een branchevereniging of welke keurmerken er worden uitgegeven tijdens het aanschaffen van de zonnepanelen. Staar u niet blind op de offerteprijzen, maar hou vooral rekening met de afstand. Een landelijke specialist gaat u meer kosten dan wat de offerteprijs aangeeft vanwege de bijkomende voorrijkosten. Ook is het belangrijk dat het bedrijf eenvoudig te bereiken is nadat het systeem is geïnstalleerd, mocht er überhaupt wat fout gaan binnen de komende jaren en u aanspraak wilt maken op uw garantieregeling.

Zonnepanelen specialisten vergelijken

Gaat u binnenkort zonnepanelen aanschaffen om in uw eigen energiebehoeften te voorzien maar twijfelt u nog tussen het inhuren van een landelijk of lokaal bedrijf om de panelen te installeren? Alhoewel de keuze uiteindelijk aan uzelf ligt, helpen wij u graag aan de beste specialisten van zonnepanelen in Nederland. Neem contact op met ons voor uw gratis offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn enorm in opkomst en worden steeds populairder omdat de prijzen