12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heeft u een zonnepanelensysteem aangekocht? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk om de 21% btw op de aankoop van uw panelen terug te krijgen van de Nederlandse Belastingdienst. Bent u benieuwd hoe de btw-regeling in elkaar zit, hoe u in aanmerking komt en wat de stappen zijn die u moet nemen? Lees dan hieronder verder.

Let op het gaat hier om een oude regeling. Deze regeling is niet meer geldig. Je hoeft geen btw terug te vragen. Je betaalt 0% btw.

Wat is de btw-aftrek regeling

De btw-aftrek regeling is sinds 2013 in het leven geroepen. Door middel van deze regeling kunnen consumenten die zonnepanelen hebben gekocht de volledige 21% btw op de aanschaf en de installatie terugvragen van de Belastingdienst. Omdat u als consument door middel van zonnepanelen extra opgewekte stroom terug kunt leveren aan het energienet wordt u in de ogen van de Belastingdienst gezien als ondernemer waardoor u de btw terug mag vragen. U valt dan onder de Kleineondernemersregeling (KOR). Vaak biedt de specialist of installateur ook aan om de btw-aangifte voor u in te dienen tegen een extra vergoeding.

Om in aanmerking te komen voor de btw-regeling dient u de btw-aangifte binnen 6 maanden van hetzelfde kwartaal na het aanschaffen van de zonnepanelen in te dienen. Tevens dienen de factuur en de energierekening beiden op dezelfde naam te staan. Tenslotte dient u een aantal administratieve handelingen te doen.

Btw-regeling 2020

Iedereen betaalt standaard btw over de stroom die terug wordt geleverd aan het energienet middels een forfait. Men kwam in het verleden in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling indien de forfait lager is dan €1.234. Hierdoor krijgt u automatische ontheffing voor het aanvragen van de btw. Dit is allemaal per januari 2020 veranderd, toen de omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) van kracht is gegaan. Hierbij geldt dat u over het forfait ook omzetbelasting af dient te dragen. Hierna kunt u vrijgesteld worden van de btw.

Stappenplan btw-aftrek

Om de btw terug te vragen over uw aankoop dient u een aantal stappen te volgen. Hieronder treft u een uitgebreid stappenplan met 4 eenvoudige stappen die u kunt hanteren tijdens de btw-aanvraag.

Stap 1: Aanmelding bij de Belastingdienst

Ten eerste dient u uzelf te registreren als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit kunt u eenvoudig online doen via de website van de Belastingdienst door middel van het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Dit formulier kunt u uitprinten, invullen en opsturen per post of via de mail. Hierna dient u binnen enkele dagen een reactie van de Belastingdienst te ontvangen middels een brief met uw officiële registratie en uw btw-nummer. Tevens krijgt u nog de inloggegevens om de aangifte digitaal in te sturen.

Stap 2: Rekeningnummer doorgeven

Om uitbetaald te kunnen worden dient u uw rekeningnummer door te geven aan de Belastingdienst. Ook dit doet u online op de website van de Belastingdienst door het formulier ‘Wijzigen rekeningnummer ondernemers’ in te vullen. Geef uw rekeningnummer tijdig door om vertragingen in het uitbetaalproces te vermijden.

Stap 3: Btw-aangifte doen

Vul de digitale aangifte die u ontvangen heeft van de Belastingdienst in via de website van de Belastingdienst door middel van uw inloggegevens. Het bedrag dat u terugkrijgt is de totale 21% btw die u betaald heeft min een forfait. De gegevens die u nodig heeft tijdens de aangifte zijn de facturen van de aanschaf en de installatie en het vermogen van de zonnepanelen. Hou wel rekening dat u alleen totaalfacturen mag gebruiken voor de aangifte en geen deelfacturen. Nadat uw aangifte door de Belastingdienst is verwerkt kunt u binnen 3 tot 6 maanden na factuurdatum de btw terug verwachten op uw rekening.

Forfait zonnepanelen

Alhoewel u over zowel de aanschaf als de installatie van zonnepanelen de btw compleet kunt terugvragen, dient u over de stroom die u gaat opwekken nog wel belasting te betalen. Dit wordt forfait genoemd. Het forfaitbedrag is een vast bedrag die u eenmalig betaalt en dit wordt automatisch verrekend met het te ontvangen bedrag. De standaard forfaitbedragen treft u hieronder in een overzichtelijk tabel.

Vermogen in Wp Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001 – 6000 € 120
6001 – 7000 € 140
7001 – 8000 € 160
8001 – 9000 € 180
9001 – 10000 € 200

ZZP-er en de btw-regeling

Valt u als zzp-er niet onder de kleineondernemersregeling omdat uw omzet vrij hoog is? Ook dan kunt u de 21% btw over de zonnepanelen terugvorderen. In dergelijk geval dient de aanvraag via uw reguliere aangifte van de omzetbelasting plaats te vinden, waardoor u jaarlijks opnieuw het forfait moet betalen. In dit geval is het voor de zzp-er dus slimmer om op lange termijn de btw niet terug te vorderen. In zulke gevallen kiest men er vaak voor om de btw-aangifte alsnog in te dienen maar onder naam van een partner. Voorwaarde hierbij is dan wel dat zowel de zonepanelenfactuur als de energierekening op dezelfde naam moeten staan als degene die de btw-aangifte doet. Overweeg dus altijd eerst uw persoonlijke situatie voordat u actie onderneemt. Ook de specialist of installateur kan u hierbij adviseren.

Zelf doen of uitbesteden?

Wanneer het moment is aangebroken om de btw terug te vorderen is het vooralsnog de vraag of u dit zelf gaat doen of u dit laat uitbesteden door de specialist of de installateur. Vaak kan uw administratiekantoor dit ook voor u regelen. Wilt u besparen op de kosten? Doe de aanvraag dan zelf, het betreft immers een eenvoudige procedure.

Heeft u onlangs zonnepanelen aangeschaft en wilt u nu de btw terugvorderen? Dit kunt u makkelijk zelf doen of u kunt er een specialist voor inhuren. Wij helpen u aan een geschikte specialist in uw regio. Neem contact op met ons voor uw gratis en vrijblijvende offerte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

JA Solar brengt 545WP zonnepaneel uit voor massaproductie

JA Solar, een Chinese fabrikant van zonnepanelen, breekt dit jaar de records

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen

Coronavirus veroorzaakt tekort aan zonnepanelen Zal u niet verbazen dat de Coronacrisis

7x: Waarom je zonnepanelen nu moet kopen

Steeds meer Nederlandse huishoudens schaffen tegenwoordig zonnepanelen aan om te voorzien in