12+ ervaring in de prijzen van zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan is de prijs uiteraard heel belangrijk maar staar je hier net op stuk. Bij het bepalen van de meest geschikte zonnepanelen is het van belang om naar het totale kostenplaatje te kijken. Daarnaast is de opbrengst en de kwaliteit van de zonnepanelen iets waar ook goed naar gekeken dient te worden. Zoals wel vaker geld o9ok zeker voor zonnepanelen dat goedkoop vaak duurkoop is.

Graag leggen we je uit hoe je in een paar simpele stappen komt to de beste aankoop.

Let op de prijs
– Let op de opbrengst
– Kijk naar totale kosten
– Bereken besparingen
– Kijk naar eventuele subsidies
– Vergelijk offertes

Weet wat de prijs is

Bij zonnepanelen wordt de prijs van de panelen vaak beschreven door de euro’s per watt piek te bepalen. De gemiddelde prijs van de meeste zonnepanelen ligt daarom op het moment ongeveer rond de twee euro per watt piek. De prijs van panelen verschilt eigenlijk niet zoveel, zelfs als je kijkt naar de verschillende merken uit Amerika, China en Japan.

Let op de opbrengst

De opbrengst van zonnepanelen hangt voor een groot gedeelte af van de kwaliteit van de panelen zelf. Kwaliteit drukt zich meestal uit in de verschillende hoeveelheid rendement. Hierbij geld vaak dat monokristallijne zonnepanelen een betere opbrengst genereren dan de polykristallijne variant. Daarnaast bestaan er ook nog amorfe zonnepanelen maar daarvan is het rendement nu op dit moment niet interessant genoeg om deze echt in de vergelijking mee te nemen.

Wil je goed kijken naar de grootste potentieel opbrengst dan heb je niet alleen te maken met het maximale rendement van de panelen maar ook met de plaats van de panelen op het dak of in het veld. Het juist afstellen en plaatsen van de zonnepanelen is cruciaal. Bij een goede plaatsing kan een systeem van duizend wattpiek ruim achthonderdvijftig kWh per jaar aan elektriciteit genereren. Daarmee kun je een bedrag tot wel vierhonderd euro besparen. Vanzelfsprekend is een systeem met een lagere wattpiek of een kleiner totaal niet in staat om zulke besparingen te maken dus let hier goed op.

Een bekende vuistregel is hier dat de zonnepanelen die de beste opbrengst leveren op de volgende manier kan worden benaderd. De beste panelen + de beste installatie + de beste plek = de beste opbrengst.

De opbrengst van de zonnepanelen is in grote mate afhankelijk van de helling van het dak, de richting van het dak (oosten, westen, etc), en het totaal oppervlak van de panelen. Let hierbij dus goed op dat deze punten zorgvuldig worden behandeld.

Let op de totale kosten

Mocht je goedkope zonnepanelen gevonden hebben die van een goede kwaliteit lijken te zijn dan zegt dit in principe nog heel weinig. Je moet vooral kijken naar de totale kosten en deze worden in veel grotere mate bepaald door het systeem en alle onderdelen waaruit deze bestaat. Dat zijn in dit geval:
Het totaal aantal zonnepanelen
– De kwaliteit van de omvormer
– De gebruikte montageset
– Het soort bekabeling
– Het soort console (alleen bij een plat dak)
– De eventuele meet apparatuur
– De kosten van de plaatsing

De panelen moeten in de eerste plaats zorgvuldig geplaatst en veilig aangesloten worden. Het aanleggen van een geheel zonnepanelen systeem loopt flink in de papieren en je moet hierbij echt denken aan een bedrag van tussen de vijfhonderd en twaalfhonderd euro. Het zonnepanelen systeem zelf ligt dan vermoedelijk tussen de duizend en vijfduizend euro afhankelijk van de grootte en kwaliteit. Een systeem van panelen kan in de regel terugverdiend worden in acht tot tien jaar. Dat is wat men noemt de terugverdientijd, een belangrijke factor, niet alleen bij zonnepanelen maar bij alle investeringen in en rondom het huis.

Bereken je besparing

Bepaal van Tye voren wat je wilt gaan besparen op je energierekening want dat is in grote mate leidend voor de keuzes die je maakt met betrekking tot het ideale systeem. Tevens bepaalt dit de grootte en het aantal zonnepanelen dat je op je dak zult plaatsen. Heb je het doel om je volledige elektriciteit verbruik uit de opbrengst van je zonnepanelen te halen dan moet je rekening houden met een ruime investering. Het is het natuurlijk vaak wel waard maar dit bedrag kan flink oplopen.

Realiseer je hierbij dat de meeste huishoudens die in Nederland werken met zonnepanelen ongeveer de helft van hun totale energieverbruik opwekken met de panelen op hun dak. Als je bij een gemiddeld verbruik van vijfendertig honderd kilowattuur de helft hiervan wilt opwekken uit duurzame zonne-energie dan zul je dus de helft hiervan zelf opwekken en de andere helft jaarlijks gaan afnemen van het elektriciteitsnetwerk.

Terugverdientijd

De totale terugverdientijd is de laatste jaren stabiel gebleven op gemiddeld acht tot tien jaar. Dit gaat om de totale kosten dus ook die van de installatie van de panelen. Zonder deze kosten daalt de terugverdientijd verder naar zeven tot acht jaar. Dat verschil is aanzienlijk. Na deze periode profiteer je nog zeker twintig jaar van de duurzame opbrengst van je eigen zonnepanelen en dit maakt dat de opbrengst vaak grote is dan de rente op spaargeld. Aangezien de verwachting is dat de stroomprijzen voorlopig alleen nog maar verder zullen stijgen kun je met de juiste zonnepanelen op een zeer gunstige manier beleggen in groene energie.

Zijn er nog subsidies?

Op dit moment zijn er geen actieve subsidies vanuit de overheid. Het is wel raadzaam om bij je gemeente te kijken of zij wel een bepaalde regeling hebben waarbij je een financiële steun kunt ontvangen. Informeer daarom altijd voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen wat er precies mogelijk is bij de gemeente waarin je woont. Dit kan je enorme voordelen opleveren en niet geschoten is altijd mis.

Vraag offertes aan

Om een echt goed beeld te krijgen van de juiste zonnepanelen kun je het beste een aantal verschillende offertes aanvragen. Zo krijg je een goed overzicht van de keuze en de daaruit voortvloeiende prestaties en besparingen.

Ben je zelf geïnteresseerd geraakt in zonnepanelen en zou je graag willen weten wat ze voor jou kunnen betekenen? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan en laat je verbazen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Zonnepanelen kopen

Mensen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om hun energie rekening te

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De energierekening blijft maar stijgen en veel woningeigenaren willen door het plaatsen

4 redenen waarom zonnepanelen de marktwaarde van uw huis verhogen [2023/2024]

Het plaatsen van zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee. Maar 1